Що можна їсти на Петрів піст мирянам

Петрів піст встановлений на честь пам’яті апостолів Петра і Павла. Перед початком посту кожен християнин вивчає календар харчування по днях для мирян і що можна їсти в піст, щоб правильно скласти меню.

Правила Петрового поста

Піст – очищення тіла і душі, тому православним доведеться утриматися від деяких видів їжі, а також не скоювати грішних вчинків.

  1. У піст не можна вживати в їжу молочні продукти, м’ясо, яйця.
  2. Не можна курити і пити алкоголь, за винятком суботи, неділі та церковних свят, коли дозволяється випити трохи вина.
  3. У піст варто відмовитися від відвідування розважальних заходів, а всі свята відзначати в тісному сімейному колі, але без танців, пісень і гучних застіль.
  4. За канонами церкви не можна вступати в шлюб.
  5. Забороняється гадати і здійснювати магічні обряди.
  6. Потрібно обмежити перегляд телевізора і використання соціальних мереж.
  7. Подружжю варто утриматися від інтимної близькості і від зачаття дитини.

Дотримуючись посту, кожен віруючий повинен не лише обмежити себе в їжі, але і більше молитися, відвідувати церкву, робити добрі вчинки і головне, духовно зростати.

Петрів піст може тривати як 8 днів, так і через 6 тижнів, все залежить від дати святкування Великодня. У 2020 році він починається 15 червня і закінчується 11 липня.

Петрів піст – правила харчування

Петрів піст відрізняється від Великого посту тим, що він не такий суворий. Календар харчування по днях для мирян дозволяє, наприклад, у вівторок і четвер, а також у вихідні дні їсти рибу. У понеділок можна готувати гарячу їжу, але без масла. У середу і п’ятницю – вживати тільки овочі, фрукти, горіхи, мед, хліб і пити воду. Це дні сухоїдення.

На Петрів піст, а саме на 7 липня, випадає церковне свято – Різдво Іоанна Предтечі. У цей день, незалежно від того, на який день тижня випадає, дозволено їсти рибу і гарячу їжу з олією.

Самt свято апостолів Петра і Павла припадає на 12 липня і не входить у посаду. Але якщо він випадає на середу або п’ятницю, то такі дні будуть пісними, але дозволена гаряча їжа і риби.

Дотримуватися всі канони церкви зобов’язані тільки ченці, для мирян календар харчування по днях може мати послаблення. Так, при наявності захворювань, що можна їсти і те, що заборонено в пост, наприклад, молочні продукти.

Не можна строго обмежувати в їжі дітей, в їх раціоні повинно бути і м’ясо, і молоко, а ось солодощів їм можна давати менше. Послаблення посту також передбачені для військовослужбовців, для тих, хто багато подорожує або зайнятий важкою фізичною працею. Для тих, хто проходить лікування в лікарні або перебуває у в’язниці.

Щоб не нашкодити своєму здоров’ї, перед початком посту краще проконсультуватися з лікарем, а щоб не порушити церковні правила – порадитися з духовним наставником.

Пісне меню в Петрів піст – рецепти

У 2020 році Петрів піст триватиме 27 днів, але він не такий суворий, а мирянам також можна відмовитися від днів сухоїдення і просто скласти пісне меню з рецептами смачних і поживних страв.

Картопляні зрази з грибами

У піст можна готувати найрізноманітніші страви з картоплі. Його можна не тільки запекти або відварити, але і приготувати з нього дуже смачні і ситні зрази з грибами.

Інгредієнти:

  • 1 кг картоплі;
  • 500 г грибів;
  • 2 цибулини;
  • 150 г зеленої цибулі;
  • 100 г маслин (оливок);
  • 100 г борошна;
  • 50 мл рослинної олії.

Приготування:

  • Очищену картоплю відварюємо в підсоленій воді до готовності.
  • У цей час ріжемо невеликими шматочками будь за смаком гриби, можна взяти звичайні печериці.

  • Кубиками кришимо цибулю.
  • Малими шматочками подрібнюємо маслини.
  • Дрібно шаткуємо пір’я зеленої цибулі.
  • На сковороду з гарячим маслом відправляємо ріпчасту цибулю з грибами, обсмажуємо до готовності. В процесі солимо і при бажанні перчимо.

  • Після до грибів висипаємо зелена цибуля, маслини і все перемішуємо.

  • Як тільки картопля буде готовий, зливаємо з нього рідину, залишаємо зовсім трохи і перетворюємо на пюре.
  • Всипаємо борошно, ретельно перемішуємо.

  • Марлю змочують у воді, розстеляємо на обробній дошці, а зверху кладемо корж з картопляного тіста.
  • Тепер кладемо начинку на корж і з допомогою марлі защипуємо краю, формуємо зразу і паніруємо в борошні.
  • Смажимо зрази на олії до рум’яності.

Пісні картопляні зрази можна приготувати з капустою. Для цього білокочанний овоч шаткуємо соломкою, тушкуємо разом з цибулею і морквою.

Квасолевий суп

Так як в пост доведеться відмовитися від м’яса, то заповнити втрату білка можна стравами з квасолі. Такі боби багаті рослинним білком, при цьому вони ситні, а страви з них, навіть пісні, виходять дуже смачними.

Інгредієнти:

  • 300 г квасолі;
  • 2 -3 бульби картоплі;
  • 1 цибулина;
  • 1 морква;
  • 2 ст. л. томатної пасти;
  • сіль і перець за смаком;
  • лавровий лист, зелень.

Приготування:

  • Квасоля добре промиваємо, можна замочити на ніч. Висипаємо в каструлю, заливаємо водою і варимо протягом години.

  • Очищену картоплю ріжемо кубиками і після відправляємо до бобів, варимо до готовності.

  • Шаткуємо Кубиками цибулю, тонкою соломкою нарізаємо моркву. Висипаємо ріпчаста овоч на сковороду з розігрітим маслом, пасеруємо до рум’яного кольору. Після додаємо моркву, також злегка обсмажуємо.
  • Тепер до овочів кладемо томатну пасту, перемішуємо, обсмажуємо протягом хвилини.

  • Вливаємо півсклянки води, і овочі трохи згасимо.
  • Як тільки картопля стане м’яким, відправляємо овочеву засмажку.

  • Суп солимо, перчимо і кладемо лавровий лист. Варимо 5 хвилин.

  • Готовий суп розливаємо по тарілочках, посипаємо свіжою зеленню, при бажанні кладемо маленький гострий перчик і подаємо до столу.

Голубці з грибами і овочами

Голубці можуть бути не тільки м’ясні, але й пісними. Для начинки використовуємо гриби і овочі. Блюдо виходить ситним і дуже смачним.

Інгредієнти:

  • 1 качан капусти;
  • 1 склянку рису;
  • 500 г грибів;
  • 3 цибулини;
  • 2 моркви;
  • 2 помідори;
  • 1 солодкий перець;
  • 2 ст. л. томатної пасти;
  • сіль і перець за смаком;
  • рослинна олія.

Приготування:

  • Рис добре промиваємо, висипаємо в каструлю, заливаємо водою і ставимо на вогонь. Після закипання воду підсолюємо крупу і варимо 5 хвилин.
  • Тепер беремо качан капусти, вирізаємо качан і опускаємо в каструлю з киплячою водою.
  • Через 5 хвилин листочки почнуть відділятися від качана, акуратно дістаємо.

  • Для начинки дрібними шматочками, подрібнюємо гриби, обсмажуємо до рум’яного кольору. Солимо і пересипаємо їх до рису.

  • Дрібними кубиками нарізаємо цибулю, натираємо на тертці моркву, томати ошпарюємо окропом, зчищають з них шкірку і ріжемо невеликими шматочками. Також малими кубиками нарізаємо солодкий перець.

  • На сковороду з олією висипаємо цибулю пасеруємо до рум’яності. Додаємо моркву, перемішуємо і смажимо ще 3-4 хвилини.
  • Як тільки морква злегка припустится, викладаємо солодкий перець, а потім помідори і томатну пасту. Все перемішуємо і тушкуємо 3 хвилини.

  • Тепер більшу частину овочевої маси відправляємо до рису і грибів, до решти доливаємо воду, кладемо лавровий лист, перець горошком і тушкуємо 5-7 хвилин. В кінці заправку трохи підсолюємо.

  • Начинку також солимо, перчимо і добре перемішуємо.
  • Відразу підготуємо каструлю, на дно кладемо капустяне листя і вливаємо трохи заправки.

  • Тепер беремо лист капусти, зрізаємо жорстку частину, викладаємо 2 ст. ложки начинки і загортаємо конвертиком, відразу кладемо в каструлю.

  • Кожен шар голубців поливаємо заправкою, ставимо каструлю на вогонь, після закипання тушкуємо під кришкою 40-45 хвилин.
  • Пісні голубці можна також приготувати з булгуром, картоплею і навіть є рецепт лінивих голубців, коли овочі подрібнюються і просто тушкуються в томатному соусі.

Плов з родзинками

Багато хто знає, що плов можна приготувати не тільки з м’ясом, але і з сухофруктами. Блюдо виходить смачною, ситною і ароматним, його можна готувати не лише в піст, а й у звичайні дні.

Інгредієнти:

  • 1 цибулина;
  • 3 моркви;
  • 400 г гарбуза;
  • 400 г рису;
  • 100 г родзинок;
  • 1 ч. л. зіри;
  • сіль і перець за смаком;
  • 3 ст. л. рослинної олії;
  • 800 мл води.

Приготування:

  • Четвертинками подрібнюємо цибулю і відправляємо в казан з розігрітим маслом, обсмажуємо до рум’яного кольору.
  • В цей час тонкою соломкою нарізаємо моркву, додаємо до цибулі, солимо, перчимо, обсмажуємо ще пару хвилин.

  • Невеликими кубиками ріжемо гарбуз, відправляємо в казан, перемішуємо, смажимо 5 хвилин.

  • Після до овочів підсипаємо зіру, вливаємо воду і доводимо до кипіння.
  • Потім додаємо родзинки і добре промитий рис, який попередньо потрібно вимочити у воді протягом години.

  • Більше нічого не перемішуємо, а накриваємо казан кришкою і тушкуємо плов 20 хвилин.

  • Готову страву перемішуємо і подаємо до столу.
  • Ще плов можна приготувати не тільки з родзинками, але і з іншими сухофруктами, наприклад, з курагою і чорносливом.

Пиріг з рибою і овочами

В Петрів піст в дозволені дні можна готувати страви з риби. Її можна просто запекти, тушкувати з овочами або приготувати дуже смачний і ситний пиріг з листкового тіста.

Інгредієнти:

  • 500 г рибного філе;
  • 3 бульби картоплі;
  • 2 моркви;
  • 4 зубчики часнику;
  • 2 цибулини;
  • 2 ст. л. хмелі-сунелі;
  • пучок кропу;
  • пісний майонез;
  • сіль і перець за смаком;
  • листкове тісто.

Приготування:

  1. Листкове тісто розгортаємо в пласт, перекладаємо на деко з фольгою, яку змащуємо маслом.
  2. На тісто, відступивши від країв 5 см, викладаємо натерту на тертці картоплю, моркву і нарізану цибулю чвертькільцями.
  3. Поверх цибулі розкладаємо шматочки рибного філе.
  4. Рибу солимо, перчимо, посипаємо приправами і подрібненою зеленню кропу.
  5. Змащуємо все пісним майонезом. Після краї тіста загинаємо і відправляємо пиріг в духовку на 50 хвилин, температура 180 °С.
  6. Пісний майонез можна зробити в домашніх умовах. Рецептів такого соусу дуже багато – з кешью, авокадо, рослинної олії, квасолі і т. п.

Петрів піст – перехідне за часом свято, але він завжди випадає на літній період, тому основою раціону стануть овочі, зелень, ягоди і фрукти. Також за календарем харчування по днях для мирян можна їсти рибу, що дозволить зробити пісне меню більш різноманітним і корисним. Але не варто забувати, що справжня мета будь-якого посту – очищення душі.

Поділитись з друзями
Оцініть страву:
( 1 оцінка, середнє 5 з 5 )
Залишити відповідь