Скільки і як варити раків в домашніх умовах

як варити раки

Варені раки – справжній делікатес, який легко можна приготувати в домашніх умовах для себе і своїх близьких, при цьому процес їх варіння – не дуже складна процедура. У цій статті розглянемо детальніше, скільки часу і як варити раків, щоб вони вийшли смачними.

Скільки часу варити раків?

Час варіння раків не велика і практично однакове для особин різних розмірів:

Скільки варити раків після закипання води в каструлі? Після закипання води в каструлі раків варять у середньому 10-15 хвилин до готовності (ознака готовності – панцир у всіх раків стане червоним).

Дізнавшись, скільки часу варити раків до готовності, розглянемо далі сам процес їх приготування, при якому м’ясо виходить соковитим, смачним і ароматним.

На замітку: найкраще варити тільки свіжих раків, у яких хвости щільно притиснуті до черевця, якщо ж зварити заморожених раків, м’ясо у них буде більше сухуватим і не таким смачним.

Класичний рецепт, як живих раків варити в каструлі

Приготування раків починає з їх підготовки до варіння. Першим ділом потрібно уважно перебрати раків і для варіння залишити тільки живих мертвих варити і вживати в їжу не рекомендується), після всіх раків потрібно ретельно промити в проточній холодній воді (можна додатково використовувати чисту щітку, щоб зчистити з них залишки водоростей, мулу або інші забруднення, якщо такі є). Після даних процедур можна переходити до їх приготування. Розглянемо докладніше класичний покроковий рецепт, як правильно варити раків в домашніх умовах:

Відповіді на популярні питання, що виникають при варінні раків в домашніх умовах

  • Скільки класти солі на літр води для варіння раків? У середньому завжди кладуть 2 столові ложки солі (звичайною або харчової морської) на 1 літр води.
  • Чому не можна варити мертвих раків? Як тільки рак вмирає, його м’ясо починає псуватися і якщо зварити і з’їсти мертвого раку є ризик отруїтися.
  • Чи можна зварити раків, а потім заморозити? Раків можна заморозити після варіння і зберігати в середньому до 1 місяця, але в такому разі вони втратять велику частину своїх смакових якостей, при цьому після розморожування перед вживанням раків потрібно буде трохи проварити в підсоленому окропі.
  • Чому раки червоніють при варінні? Раки стають червоними після варіння, тому що при термічній обробці в їх панцирі вивільняється пігмент астаксантин, який і має яскраво-червоний колір.
Інгредієнти
Порції: +2
На порцію
Калорії: 97 ккал
Кроки
45 хвДрук
  • Вибираємо велику глибоку каструлю, заливаємо в неї холодну воду (в середньому 1 літр води на 10 невеликих раків) і ставимо на великий вогонь.
  • Після закипання води в каструлі, кладемо в неї сіль (виходячи з пропорції 2 столові ложки на 1 літр води), лавровий лист (5-6 листочків), чорний і запашний перець горошком (по 7-10 горошин), і кріп (35-40 грам сухого або 50 грам свіжого).
  • Варимо приправи в окропі 2-3 хвилини, щоб вони віддали у воду свій смак і аромат, після чого кладемо в окріп раків (по черзі, тримаючи їх за спинки).
  • Після повторного закипання води в каструлі, зменшуємо вогонь (вода не повинна сильно кипіти) і варимо раків до готовності 10-15 хвилин (залежно від їх розміру).
  • По закінченню часу варіння вимикаємо вогонь і відставляємо каструлю з плити, даємо ракам настоятися відварі 10-15 хвилин, після чого дістаємо їх з каструлі подаємо до столу.

На замітку: за таким же рецептом варять раків в пиві, тільки замість води використовується суміш світлого пива і води в пропорції один до одного.

У висновку до статті можна відзначити, що знаючи, як і скільки варити раків по часу, Ви зможете смачно і швидко приготувати їх удома до пива або просто, як готове смачне блюдо. Свої відгуки та корисні поради, як приготувати раків в домашніх умовах, залишаємо у коментарях до статті і ділимося їй в соціальних мережах, якщо вона була Вам корисна.

Підписуйся на нові рецепти!

Поділитись з друзями
Відгуки про страву:
( 3 оцінки, середнє 4.67 з 5 )
Залишити відповідь