Смачні помідори мариновані на зиму без стерилізації

Час приготування: 45 хв

Більшість господинь з побоюванням ставиться до стерилізації заготовок на водяній бані. Представлені нижче покрокові рецепти з фото маринованих помідорів на зиму без процесу стерилізації будуть вельми до речі. Такі овочі виходять дуже смачними, солодкими і відмінно зберігаються в домашніх умовах до наступного сезону.

Помідори, мариновані зі смачним розсолом

У цьому рецепті мариновані помідори на зиму виходять дуже солодкими. За рахунок того, що вони готуються без стерилізації, овочі зберігають свою форму і апетитно виглядають на столі.

Інгредієнти на трилітрову банку:

  • 1,5 л очищеної води;
  • томати – скільки влізе в ємність;
  • 5 ст. л. цукру;
  • 5 ч. л. солі;
  • 6 ст. л. оцту 9 %;
  • 3 зубчики часнику;
  • 1 парасольку або 1 ч. л. насіння кропу;
  • по 5 горошин запашного і чорного перцю;
  • лавровий лист.

Приготування:

  • У підходящої каструлі доводимо до кипіння воду.
  • Ретельно промиваємо томати під краном, складаємо в сито, щоб пішла вода.
  • Проколюємо товстою голкою шкірку плодів біля кріплення гілочок, складаємо їх у стерильну банку денцями вгору .
  • Заливаємо помідори окропом, накриваємо підготовленої кришкою, чекаємо 15 хвилин.

  • За допомогою спеціального пристосування з дірочками зливаємо воду назад в каструлю. Додаємо приправи і сухі спеції, доводимо до кипіння.
  • Дрібно нарізаємо очищений часник, промиваємо кріп під краном, відправляємо в банку.
  • Як тільки розсіл закипить, вливаємо оцет, перемішуємо.

  • Додаємо в маринад ємність з томатами і пряними травами, закручуємо.
  • Перевертаємо мариновані без стерилізації на зиму помідори догори дном, закутуємо. За цим рецептом дуже смачними і солодкими виходять томати сорту Сливка, вони чудово витримують перепади температур. Прибираємо на зберігання, коли банки повністю охолонуть.

Заготовки чудово зберігаються до наступного сезону при кімнатній температурі. Намагайтеся підбирати овочі однакового розміру і одного виду.

Помідори мариновані пікантні

Томати як не можна краще поєднуються з гострими приправами. Тому любителям пікантною закуски рекомендуємо цей рецепт приготування маринованих помідорів на зиму без стерилізації.

Вони виходять дуже смачними і солодкими, з приємною гіркуватістю, прекрасно гармонують з гарячою картоплею або шашликом.

Інгредієнти:

  • 1,3-1,5 кг стиглих томатів;
  • 2-3 гілочки зеленого кропу;
  • 2-4 зубчики часнику;
  • половинка стручка свіжого гострого перцю;
  • 5 горошин запашного перцю;
  • 3 лаврових листа;
  • 1 ч. л. насіння гірчиці;
  • 3 ст. л. цукру;
  • 1,5 ст. л. солі;
  • 1 ч. л. лимонної кислоти;
  • 1,5 л питної води.

Приготування:

  • На дно чистої і абсолютно сухої великий банки викладаємо тонкі скибочки очищеного часнику і маленькі шматочки гострого перцю. Промиті помідори без пошкоджень на поверхні щільно розміщуємо зверху прянощів.

  • Кип’ятимо воду, заливаємо підготовлені овочі. Накриваємо кришкою, залишаємо на 8 хвилин.
  • Зливаємо воду в раковину, кип’ятимо чисту і знову вливаємо в банку з томатами. Витримуємо 5 хвилин. Знову зливаємо рідину з банок в раковину.
  • Ставимо на плиту сотейник з чистою водою. Відправляємо сюди цукор і сіль, додаємо перець горошком, лавровий лист, насіння гірчиці, доводимо до кипіння.

  • В банку з пропареними помідорами додаємо лимонну кислоту, заливаємо гарячим маринадом.
  • Відразу ж мариновані помідори на зиму без стерилізації закорковуємо, перевертаємо догори дном на тканину і закутуємо. Зберігати дуже смачні та солодкі томати, приготовлені за цим рецептом, краще в темному, прохолодному місці.

  • Якщо гіркий перець до смаку, його можна замінити солодким болгарським жовтого або зеленого кольору. Так заготовка буде ще красивіше.

Помідори, мариновані з тархуном

По цьому рецепту на зиму виходять дуже смачні і ніжно-солодкі помідори. Все завдяки східним спецій та підвищеному кількості цукру в рецепті маринаду без стерилізації. Якщо аромат естрагону не подобається, замініть його зеленню моркви або декількома гілочками кропу. Кількість інгредієнтів для маринаду вказано з розрахунку на літр води.

Інгредієнти:

  • 600 г томатів;
  • 2 бутона гвоздики;
  • по 2 горошини чорного і запашного перцю;
  • гілочки тархуну (естрагону);
  • 1 ст. л. без гірки солі;
  • 5 ст. л. без гірки цукру;
  • 1/3 ч. л. лимонної кислоти;
  • 1 л питної води.

Приготування:

  • Ретельно моєму банки з харчовою содою і стерилізуємо над парою або в духовці. Кришки заливаємо окропом, витримуємо в гарячій воді 10 хвилин.
  • Добре промиті томати витримуємо на ситі або обтираємо кухонним рушником, щоб вони стали сухими. Гострим ножем на помідорах робимо хрестоподібні надрізи в місцях кріплення плодоніжки.

  • На дно кожної літрової банки викладаємо підготовлену зелень, горошини перцю, якщо хочеться – трохи насіння кропу. Наповнювати овочами ємності потрібно до плічок.
  • Кип’ятимо в каструлі чисту воду. Заливаємо кожну банку водою доверху, витримуємо не менше 15 хвилин під кришкою.
  • Потім зливаємо рідину в каструлю. Так легше розрахувати потрібну кількість приправ і спецій для приготування якісного маринаду.
  • У гарячу рідину відправляємо сіль, цукор і лимонну кислоту, знову доводимо до температури 100 градусів.
  • Як тільки розчиняться приправи, ополоником вливаємо розсіл в кожну банку доверху.

  • Закорковуємо, перевертаємо на товсте рушник і добре закутуємо.

Пробувати дуже смачні та солодкі мариновані помідори або виносити їх для зберігання на зиму в погріб можна, коли повністю охолонуть. А так як вони готувалися без стерилізації, важливо тримати заготовки в темному, прохолодному місці.

Швидкий варіант приготування маринованих помідорів

У цьому рецепті маринад заздалегідь варити не треба, помідори виходять дуже смачними і солодкими за рахунок того, що приправи розчиняються у банках поступово. Це значно економить час, і запастися апетитними овочами на зиму без стерилізації зможе навіть сама зайнята господиня.

Інгредієнти для трилітрової банки:

  • томати;
  • 1 парасольку кропу з насінням;
  • 2-3 зубчики часнику;
  • половинка болгарського перцю;
  • 3-4 листки чорної смородини;
  • 1 маленький гострий перець;
  • 2 лаврових листа;
  • 4-5 горошин запашного перцю;
  • 3 ст. л. солі;
  • 6 ст. л. цукру;
  • 3 ч. л. оцту 9%.

Приготування:

  • Першим ділом стерилізуємо банки. Вони в підсумку повинні бути абсолютно чистими і сухими. Кип’ятимо кришки не менше 5 хвилин в чистій воді.

  • Наколюємо підготовлені томати зубочисткою навколо місця кріплення плодоніжок і вкладаємо їх догори дном банки до половини.
  • Промиті і обсушені рушником листя і кріп додаємо до помідорів. Ріжемо на довгі смужки солодкий перець, шаткуємо тонкими пластинами часник. Також відправляємо в кожну ємність з томатами. При бажанні додаємо трохи гострого перцю.
  • Доповідаємо плодами банку до горлечка, відправляємо сюди ж горошини запашного перцю, лаврові листочки, можна додати кропу. Кількість запашних трав регулюємо за власним розсудом.

  • Заливаємо кожну ємність окропом до самого верху, накриваємо кришками. Через 15 хвилин воду зливаємо в каструлю за допомогою спеціальної кришки з отворами, доводимо до кипіння.
  • Засипаємо в банки сіль і цукор, доливаємо оцет столовою ложкою. Заливаємо окропом і негайно закорковуємо.

  • Перевертаємо на товсту тканину, закутуємо в плед. Залишаємо консерви остигати при кімнатній температурі. Як тільки банки з маринованими помідорами охолонуть, їх можна прибирати на зиму в комору.
  • Для подібних способів консервування підходять тільки томати одного сорту. У кожного виду плодів є свої смакові і генетичні особливості. Якщо закривати банки разносортицю, високий ризик зіпсувати заготовки безповоротно.

Представлені рецепти та поради підкажуть, як правильно заготовити дуже смачні та солодкі мариновані помідори на зиму без стерилізації.

Поділитись з друзями
Оцініть страву:
( 1 оцінка, середнє 5 з 5 )
Залишити відповідь