Пісні вареники з картоплею – смачне і ситне блюдо, покроковий рецепт якого знають багато господинь. Особливість таких вареників в тому, що приготувати їх можна не тільки з картоплею, але з додаванням е нього цибулі, грибів, зелені.
Пісні вареники з картоплею
Пропонуємо приготувати не просто пісні, а ліниві вареники з картоплею. Родзинка рецепту в тому, що тут замішується картопляне тісто. Вареники виходять дуже смачними і неймовірно ніжними, а готуються просто і швидко.
Інгредієнти:
- 1 кг картоплі;
- 3 лаврових листки;
- 3 зубчики часнику;
- 300 г борошна;
- 2 цибулини;
- рослинна олія для смаження;
- сіль і перець за смаком.
Для варіння вареників:
- 3 лаврових листки;
- щіпка горошин перцю;
- сіль за смаком.
Приготування:
- Очищену картоплю нарізаємо на шматочки, заливаємо водою і ставимо на вогонь. Після закипання злегка солимо, кладемо лавровий лист, часник. Як тільки картопля буде готова, зливаємо воду, лавровий лист викидаємо, часник залишаємо. Товчемо в пюре і залишаємо остигати.
- Після пюре перчимо, при необхідності підсолюємо. Тепер порціями підсипаємо борошно і замішуємо картопляне тісто. Накриваємо його плівкою і залишаємо при кімнатній температурі на 15 хвилин.
- В цей час четвертинками кілець шаткуємо цибулю і обсмажуємо на рослинній олії до легкої золотавості.
- Після на присипаний борошном стіл викладаємо тісто, формуємо ковбаску, яку розрізаємо на невеликі шматочки.
- Кожен злегка обвалюємо в борошні і формуємо вареники, які з вигляду нагадують великі галушки.
- У каструлю з киплячою водою засипаємо сіль, горошини чорного перцю і кладемо лавровий лист. Після в киплячу воду з прянощами опускаємо вареники і варимо до готовності.
Готові картопляні вареники викладаємо на блюдо, зверху розкладаємо обсмажену цибулю і при бажанні посипаємо подрібненою свіжим кропом.
З картоплею і цибулею
Пісні вареники з картоплею і цибулею – це рецепт страви, яку можна готувати як в пост, так і у звичайні дні. Незважаючи на те, що тісто замішується на звичайній воді, вареники виходять смачними та поживними.
Інгредієнти для тіста:
- 10 ст. л. борошна;
- 0,5 ч. л. солі;
- 1 склянки води;
- 2 ст. л. рослинної олії.
Для начинки:
- 5 бульб картоплі;
- 2 цибулини;
- рослинна олія для смаження;
- сіль і перець за смаком;
- часник;
- зелень.
Приготування:
- В мисці з водою розмішуємо сіль і вливаємо олію. Порціями вводимо борошно і замішуємо пружне, але еластичне тісто.
- Кладемо тісто в пакет і прибираємо в прохолодне місце на 15-20 хвилин.
- В цей час готуємо начинку. Почнемо з лука, який подрібнюємо малими кубиками.
- Відправляємо ріпчастий овоч на сковороду з розігрітим маслом і обсмажуємо до рум’яності.
- Очищену картоплю відварюємо в підсоленій воді до готовності, а після перетворюємо на пюре.
- Тісто розгортаємо в ковбаску і нарізаємо на шматочки шириною 1,5 див.
- У картопляне пюре додаємо обсмажені цибулю, трохи залишаємо для подачі, підсипаємо перець і все перемішуємо.
- Шматочки тіста розкачуємо в коржик, кладемо начинку, защипуємо краю, тобто ліпимо вареники.
- До залишинеої смаженої цибулі додаємо подрібнену зелень кропу і петрушки, тремо на дрібній тертці часник, все перемішуємо.
- Вареники відварюємо до готовності, перекладаємо на сковороду з піджаркою, акуратно перемішуємо і після викладаємо на блюдо для подачі.
З картоплею та грибами
Вареники можна зліпити з картоплею і з грибами. Запропонований покроковий рецепт також дозволить приготувати смачне, ситне і таке апетитне, як на фото, але пісне блюдо.
Інгредієнти для тіста:
- 250 мл води;
- 1 ст. л. картопляного крохмалю;
- 2,5-3 склянки води;
- 0,5 ч. л. солі;
- 1 ч. л. рослинної олії.
Для начинки:
- 5-6 бульб картоплі;
- 300 г печериць;
- 1 цибулина;
- пучок кропу.
Приготування:
- У мисочку висипаємо картопляний крохмаль. Від загальної кількості холодної води відміряємо 3 ст. ложки, вливаємо до крохмалю і все ретельно розмішуємо.
- Воду, що залишилася відправляємо на вогонь, доводимо до кипіння і потім відразу переливаємо в розведений крохмаль, перемішуємо. Одержаний картопляний кисіль охолодити до кімнатної температури.
- У глибоку ємність просіваємо борошно, вливаємо олію і кисіль, замішуємо тісто, яке після кладемо в пакет і прибираємо в прохолодне місце мінімум на 2 години.
- У цей час чистимо картоплю, ріжемо його на брусочки і відварюємо до готовності з додаванням солі і лаврових листочків.
- Цибулю подрібнюємо малими кубиками, висипаємо на сковороду з гарячим маслом, солимо, пасеруємо до легкої рум’яності.
- Печериці нарізаємо середніми за розмірами шматочками і обсмажуємо на окремій сковороді.
- Після гриби перекладаємо в блендер і подрібнюємо, але не дуже дрібно.
- Мнемо зварену картоплю в пюре з додаванням оливкової олії і картопляного відвару.
- Тепер в пюре висипаємо печериці, цибулю і дрібно порізану зелень кропу, перемішуємо.
- Охолоджене тісто розгортаємо в пласт і вирізаємо з нього кружечки.
- На кожен кружечок кладемо начинку і ліпимо вареники.
- Пісні вареники відправляємо в каструлю з киплячою водою, для смаку і аромату додаємо пару лаврових листочків. Після закипання варимо 5-6 хвилин, потім викладаємо на блюдо, при бажанні посипаємо зеленою цибулею і подаємо до столу.
З картоплею і зеленню
Якщо вам не подобаються гриби або пересмажену цибулю в начинці, то пісні вареники можна зробити просто з картоплею і зеленню. Рецепт з фото дуже нескладний, а вареники виходять ніжними та смачними.
Інгредієнти для тіста:
- 700 р борошна;
- 1 ч. л. солі;
- відвар з-під картоплі.
Для начинки:
- 600 г картоплі;
- сіль і перець за смаком;
- пучок зелені кропу і петрушки.
Приготування:
- Для початку відварюємо до готовності картоплю.
- Після в іншу ємність зливаємо картопляний відвар, нікуди його не виливаємо, а сам картоплю викладаємо в миску і даємо йому трохи охолонути.
- В цей час дрібно подрібнюємо зелень кропу і петрушки.
- Тепер товчемо картоплю в пюре, підсипаємо сіль, перець і висипаємо зелень, залишивши трохи для подачі. Все добре перемішуємо.
- Для тіста просіваємо борошно, збиваємо з сіллю і частинами вливаємо картопляний відвар, замішуємо еластичне тісто. Після розкачуємо його в пласт, вирізаємо кружечки.
- На кружечки викладаємо картопляну начинку і формуємо вареники.
Вареники відварюємо до готовності в киплячій підсоленій воді. Потім викладаємо на блюдо, поливаємо оливковою олією і присипаємо залишилася зеленню.
Пісні вареники з картоплею на заварне тісто
Пісні вареники на заварне тісто виходять дуже м’якими і ніжними. Саме тісто не рветься і при варінні не втрачає форму. Вареники можна зліпити просто з картоплею або з додаванням цибулі і грибів. Запропонований покроковий рецепт з фото страви дуже простий, так що починаємо готувати.
Інгредієнти:
- 1 склянку окропу;
- 3-4 склянки борошна;
- 0,5 ч. л. солі;
- 2 ст. л. рослинної олії.
Приготування:
- У миску просіваємо склянку борошна. Вливаємо не просто гарячу воду, а крутий окріп, в якому попередньо розчиняємо сіль.
- Слідом вливаємо олію і добре все розмішуємо.
- Після частинами підсипаємо борошно і замішуємо тісто.
- Тісто загорнути плівкою і охолоджуємо протягом 20 хвилин.
- Готове тісто розгортаємо в пласт, за допомогою звичайного склянки чи чашки вирізаємо кружечки.
- На кожну заготовку з тіста кладемо картопляну начинку і ліпимо вареники.
- Відварюємо до готовності і подаємо до столу, поливши вареники рослинною олією, при бажанні можна пісним майонезом.
Якщо тісто залишилося, то з нього можна приготувати галушки, які в бульйоні не розваряться і не втратять форму.
Вареники з картоплею і квашеною капустою
Пропонуємо ще один рецепт пісної страви – це вареники з картоплею, цибулею і квашеною капустою. Тісто для вареників виходить ніжним і дуже м’яким, а начинка з прожареної цибульки, кисленької капусти і картоплі робить страву шалено смачним і дуже апетитним.
Інгредієнти для тіста:
- 3 склянки борошна;
- 1 склянку окропу;
- 2 ст. л. рослинної олії;
- 1 ч. л. солі.
Для начинки:
- 500 г картоплі;
- 250 г квашеної капусти;
- 1 цибулина;
- 3-4 ст. л. рослинної олії;
- сіль і перець за смаком.
Для заливки:
- 1 цибулина;
- 5-6 ст. л. рослинної олії.
Приготування:
- Борошно просіваємо, підсипаємо сіль і перемішуємо.
- У окріп вливаємо олію, перемішуємо і переливаємо суміш в борошно.
- Перемішуємо інгредієнти спочатку ложкою, а потім вимішуємо тісто руками. Кладемо його в пакет і даємо йому час відпочити.
- Для начинки до готовності відварюємо очищену картоплю.
- В цей час на розігрітій з маслом сковороді до золотавості обсмажуємо дрібно нарізану цибулю.
- Після ріпчатого овоча викладаємо квашену капусту, перемішуємо і злегка пасеруємо.
- З готового картоплі зливаємо воду і товчемо.
- Після в картопляне пюре додаємо обсмажену капусту з цибулею, все перемішуємо. Начинку за смаком солимо і перчимо.
- Відпочиле тісто ділимо на кілька частин, кожну катаємо в ковбаску, ріжемо на шматочки.
- Шматочки розкачуємо в коржі, на кожну заготовку кладемо начинку і ліпимо вареники.
- Вареники відварюємо протягом 5-7 хвилин в злегка підсоленій киплячій воді. Для заливки дрібними кубиками шаткуємо цибулю і пасеруємо до рум’яності на рослинній олії.
З капустою і грибами
Пісні можна приготувати вареники з картоплею і грибами, але при бажанні картоплю можна замінити капустою. Запропонований покроковий рецепт такий же простий, а вареники виходять не менш смачними та поживними.
Інгредієнти:
- 400 г борошна;
- 170 мл води;
- сіль і перець за смаком;
- 150 г печериць;
- 600 г капусти;
- 20 г кропу;
- 50 мл рослинної олії.
Приготування:
- У глибоку миску через сито висипаємо борошно, додаємо сіль, вливаємо воду і замішуємо тісто. Збираємо його в кулю і накривши рушником, залишаємо на 30 хвилин, щоб відпочило.
- В цей час тонкою соломкою шаткуємо капусту і відправляємо на сковороду з розігрітим маслом, обсмажуємо до рум’яного кольору.
- Печериці нарізаємо невеликими кубиками і відправляємо до капусти. Солимо, перчимо і тушкуємо до готовності.
- Начинку злегка охолоджуємо і додаємо в неї подрібнений свіжий кріп.
- Тісто розгортаємо в пласт, вирізаємо кружечки, на кожен кладемо начинку і формуємо вареники.
- У киплячу підсолену воду акуратно опускаємо вареники, після закипання варимо 5-7 хвилин. Після викладаємо на тарілку, поливаємо олією і посипаємо кропом.
Ось такі пісні, але смачні вареники можна готувати під час посту. При цьому вареники можуть бути не тільки з картоплею та грибами або цибулею, але і з гарбузом, з овочами, з вишнею, малиною і навіть з терном.