Томати у власному соку на зиму без стерилізації

помідори у власному соку
Час приготування: 60 хв

Томати у власному соку – відмінна заготівля на зиму, яку можна подати як закуску або використовувати для приготування інших страв. Пропонуємо кілька простих рецептів без стерилізації, які може взяти на замітку кожна господиня.

Томати у власному соку – простий рецепт

Пропонуємо простий рецепт томатів у власному соку, смак яких знайомий багатьом з дитинства, адже таку болгарську закуску продавали в багатьох магазинах. Законсервувати на зиму такі томати можна навіть без стерилізації, що ніяк не вплине на тривалість терміну зберігання.

Інгредієнти (на 1 л томатного соку):

  • 1 ст. л. солі;
  • 1,5 ст. л. цукру.

Приготування:

  • Томати промиваємо, вибираємо найбільші плоди і відправляємо в м’ясорубку.

  • Помідори, що залишилися, розкладаємо по стерилізованих баночках, заливаємо окропом і прикривають кришками.

  • Томатний сік ставимо на вогонь, після закипання додаємо сіль і цукор, розмішуємо і варимо 10 хвилин.

  • З помідорів зливаємо воду і вливаємо томатний сік.
  • Закручуємо кришками і після охолодження переносимо на зберігання.

Для консервації найкраще підходять м’ясисті сорти, вони тверді, солодкі, і заготівля з них виходить більш смачною.

Томати у власному соку з оцтом

Закатати на зиму можна томати у власному соку з додаванням оцту. Рецепт такий же простий, без стерилізації. Помідори виходять смачними, а сік ідеально підходить для будь-яких супів, соусів, зажарок та інших страв.

Інгредієнти (на 1 л томатного соку):

  • 1,5 ст. л. солі;
  • 3 ст. л. цукру;
  • 1 ст. л. оцту (на 1 л банку).

Приготування:

  • Від загальної кількості томатів відбираємо плоди для соку, нарізаємо шматочками і подрібнюємо будь-яким зручним способом.
  • В отримане томатне пюре додаємо сіль і цукор, розмішуємо і проварюємо 10 хвилин з моменту закипання.

  • В цей час залишилися помідори розкладаємо по стерилізованим банкам, заливаємо їх окропом і залишаємо на 10-15 хвилин.

  • Після воду зливаємо, вливаємо до томатів яблучний або винний оцет і гарячий томатний сік.
  • Закручуємо прокип’яченими кришками і після охолодження переносимо консервацію на зберігання.

  • Для розрахунку: 500 мл томатного соку знадобиться для 1 л банку, для 2 л близько 1 л соку і 3 л банок 1,5 л соку.

Томати у власному соку часточками

Томати у власному соку можна закачати на зиму і без стерилізації, така заготовка буде добре зберігатися навіть в приміщенні. Але якщо є сумніви, то можна вибрати такий же простий рецепт зі стерилізацією, все одно закуска виходить дуже смачною.

Інгредієнти (на 1 л банку):

  • 1 ст. л. солі;
  • 1 ч. л. цукру;
  • 5-10 горошин перцю;
  • 2 горошини запашного перцю.

Приготування:

  • Помідори нарізаємо шматочками і відразу щільно складаємо в простерилізовані банки.
  • До помідорів додаємо горошини чорного і духмяного перцю, а також сіль і цукор.

  • Тепер, якщо томати консервуються без стерилізації, то тут потрібно взяти ще помідори і зварити з них томатний сік, залити їм часточки. Але в цьому рецепті нічого варити не треба, просто прикриваємо банки кришками і ставимо в каструлю з водою.

  • Стерилізуємо томати у власному соку протягом 40 хвилин, час відраховуємо з моменту закипання.
  • Після банки щільно закручуємо кришками і після охолодження переносимо на зберігання.

Рецепт з томатним соком більш швидкий, але зі стерилізацією помідори краще зберігають свій натуральний смак і аромат.

Найсмачніші томати у власному соку з часником

Пропонуємо ще один простий рецепт на зиму томатів у власному соку без стерилізації. Для консервації, крім основних інгредієнтів, також знадобляться часник і прянощі, завдяки яким закуска виходить ще більш смачною і ароматною.

Інгредієнти:

  • 4 кг твердих томатів;
  • 3 кг м’яких томатів для пюре;
  • парасольки кропу (на банку);
  • зелень селери (на банку);
  • 2 зубчики часнику (на банку);
  • 1 лавровий листок (на банку);
  • 3 горошини чорного перцю (на банку);
  • 3-4 бутона гвоздики (на банку);
  • 1 ст. л. солі (на 1 л соку);
  • 2 ст. л. цукру (на 1 л соку).

Приготування:

  • На дно стерилізованою банки кладемо лавровий лист, горошини перцю, бутони гвоздики, зубчики пряного овоча, гілочку селери і парасольку кропу.
  • Беремо щільні плоди томатів, біля плодоніжки робимо кілька проколів зубочисткою і викладаємо в банку.

  • Після вміст заливаємо окропом, прикривають кришками.

  • Для томатного пюре беремо м’які плоди помідорів і перекручуємо за допомогою будь-якого кухонного приладу.
  • Переливаємо пюре в каструлю або таз, ставимо на вогонь, доводимо до кипіння і додаємо сіль і цукор. Розмішуємо і після повторного закипання вимикаємо вогонь.

  • З томатів зливаємо вже охололу воду і до самого краю заповнюємо банку з овочами та соусом.
  • Герметично закручуємо кришками, даємо повністю охолонути і відносимо на зберігання.

Для соусу намагайтеся вибирати вже перестиглі томати, щоб смак був більш насиченим. З 1 кг помідорів виходить близько 1 л соку.

Помідори у власному соку за 5 хвилин

Всього за 5 хвилин можна заготовити на зиму томати у власному соку, які послужать гарною альтернативою заморожуванню овочів, заготівлі томатної пасти або кетчупу. Для таких помідорів характерний смак свіжозібраних овочів.

Інгредієнти:

  • томати;
  • базилік.

Приготування:

  • Вибираємо невеликі плоди томатів, робимо надріз і приминаючи, щільно укладаємо в банку.

  • До овочів додаємо пучок зеленого базиліка і закручуємо кришками.
  • Така закуска довго зберігатися не буде, тому її потрібно простерилізувати від 15 до 20 хвилин.

Такий рецепт користується особливою популярністю в Італії, адже такі томати ідеально підходять для приготування соусів, пасти, піци та інших страв італійської кухні.

Томати у власному соку «Пальчики оближеш»

Багато господинь вважають, найкращий рецепт томатів у власному соку – це той, де найменше використовується різних добавок. Пропонуємо один із таких варіантів зимових заготовок із серії «пальчики оближеш».

Інгредієнти:

  • 2,5-3 кг томатів;
  • 2 ст. л. солі;
  • 3 ст. л. цукру;
  • 2 ст. л. оцту (9 %).

Приготування:

  • Томати перебираємо, більш м’які нарізаємо на шматочки і подрібнюємо в блендері.
  • Вийшло пюре переливаємо в каструлю. При бажанні позбутися від шкірки і насіння, можна додатково пюре пропустити через сито.

  • Тепер більш щільні плоди томатів проколюємо зубочисткою в області плодоніжки. Так вони не тріснуть і не втратять своєї форми, коли будемо заливати гарячим соком.
  • Заповнюємо банку томатами, стерилізувати скляну ємність необов’язково, так як в рецепті використовується оцет.

  • Томати в банку заливаємо окропом і залишаємо на 10 хвилин.
  • Каструлю з томатним пюре ставимо на вогонь, після закипання додаємо сіль і цукор. Варимо сік 20 хвилин, за 1-2 хвилини до кінця приготування вливаємо оцет.

  • З томатів зливаємо воду і заливаємо їх гарячим соком, закатуємо кришками, банки перевертаємо, залишаємо в такому положенні до повного охолодження.

Для тих, хто любить заготовки погостріше, можна додати трохи перцю чилі, нарізаного на колечка.

Помідори у власному соку з болгарським перцем

Томати у власному соку можна законсервувати разом з болгарським перцем. Для рецепту вибираємо червоні м’ясисті плоди, так закуска вийде по-справжньому смачною.

Інгредієнти:

  • 2 кг томатів;
  • 500 г солодкого перцю;
  • 3 стручка перцю чилі;
  • 20 г солі;
  • 40 г цукру;
  • 5 г паприки.

Приготування:

  • Почнемо з соусу, для якого відбираємо найбільш зрілі томати. Якщо на плодах є тріщини, але немає ознак гнилі, то такі помідори також можна використовувати.
  • У томатів вирізаємо плодоніжки, закладаємо в блендер і подрібнюємо.

  • Пюре пропускаємо через сито або віджимаємо, щоб отримати чистий сік.

  • Очищений від насіння болгарський перець ріжемо на шматочки і разом з перцем чилі також перекручуємо в блендері.

  • Отриману масу перекладаємо до томатного соку і перемішуємо.
  • Томати заливаємо окропом, через 30 секунд перекладаємо в ємність з холодною водою і зчищають з плодів шкірку.
  • Після розрізаємо плоди на чотири частини, вирізаємо плодоніжку і укладаємо в попередньо простерилізовані банки.
  • До масі з перетертих овочів додаємо паприку, сіль і цукор. Всі добре розмішуємо, доводимо до кипіння і варимо 5 хвилин.

  • Гарячим соусом заливаємо скибочки томатів і щільно закручуємо кришками. При бажанні консервацію можна додатково простерилізувати протягом 15 хвилин.

Томати з перцем, законсервовані за цим рецептом виходять дуже смачними, вони ідеально підходять для приготування соусів, супів і страв італійської кухні.

Ось такі чудові заготовки може законсервувати на зиму кожна господиня. На відміну від інших рецептів консервації без стерилізації, томати у власному соку зберігають свій натуральний смак і аромат. Використовувати таку просту заготовку можна не лише як самостійну закуску, їй можна знайти багато застосувань.

Поділитись з друзями
Оцініть страву:
( 1 оцінка, середнє 5 з 5 )
Залишити відповідь