Як не розварити картоплю в мундирах
Для цього потрібно знати картопляні сорти. Одні картоплини розварюються більше, звідси назва — розсипчасті сорти — інші складно розварити. Будь-яку картопля можна зварити в мундирі, при цьому різні сорти мають різні призначення в рецептах.
- З високим вмістом крохмалю. Розсипчаста з підвищеним вмістом крохмалю (сорти Рів’єра, Беллароза, Айдахо) має борошнисту текстуру і дуже легко розсипається, тому з неї найкраще вдається картопляне пюре. Це ж відноситься до солодкої картоплі – батату, ямсу і фіолетової картоплі.
- Із середнім вмістом крохмалю. Коренеплід з блідо-жовтою, коричневою або червоною шкіркою з жовтою м’якоттю відмінно тримає форму і підходить для приготування салатів, запіканок, супів.
- З низьким вмістом крохмалю. “Воскова” з білою м’якоттю краще за інших зберігає форму і найбільше підходить для варіння в мундирі. З неї також готують борщі, холодні супи, запіканки, салати та інші картопляні страви.
При покупці віддавайте переваги щільним бульбам з гладкою шкіркою і без «вічок». Якщо на бульбах з’являються м’які ділянки і темні плями, – це стара картопля, яка не підходить для варіння в мундирах.
Скільки варити картоплю в мундирі після закипання
Про точний час варіння картоплі в мундирах однозначно відповісти складно, скільки варити картоплю до готовності. Щоб коренеплоди проварилися рівномірно, не залишилися тверді всередині, не розвалилися і зварилися одночасно, вибирайте приблизно рівні за розміром бульби. Час варіння картоплі в мундирі залежить від розміру бульб. Чим більше картопля, тим більше часу потрібно, щоб зварити її в каструлі.
Щоб визначити, скільки за часом треба варити картоплю в мундирі, скористайтеся зручною таблицею, що визначає тривалість її варіння:
- Молода картопля (2,5 см) вариться 12 хвилин;
- Невелика картопля (5 см) буде варитися 15 хвилин;
- Середня картопля (7-8 см) звариться за 20 хвилин;
- Велика картопля (10 см) вариться 25 хвилин;
- Дуже велика картопля (15 см) готова через 30 хвилин;
- Порізана кубиком картопля (3 см) звариться за 15 хвилин.
Зазначений в таблиці час підходить для варіння картоплі на пюре, салати і будь-які інші картопляні страви. Картопля в мундирі вариться стільки ж, скільки і без шкірки. Відмінність при варінні в мундирах від очищеної картоплі без шкірки – варені в мундирі картоплини вбирають в себе менше води і зберігають більше крохмалю в м’якоті.
Якщо варите картоплю в мундирі для салату, почекайте хоча б 15 хвилин після закінчення варіння перш, ніж робити салат. Така картопля в салаті вийде максимально смачною.
Як варити картоплю в мундирі в каструлі
Простий і популярний спосіб варіння картоплі в мундирах, коли картопля вариться в каструлі традиційно в киплячій воді. Варена картопля в мундирах для салату, приготована простим способом в шкірці, виходить м’якою, не розвареною, з цілою шкіркою, добре тримає форму і легко очищається.
- Картопля 1 кг.
- Вода
- Сіль 2 ч. л.
- Масло вершкове 1 ст. л.
- Петрушка
- Картоплю промиваємо під проточною водою, при необхідності використовуємо м’яку щітку, щоб видалити весь бруд з поверхні і не пошкодити шкірку. Картоплю складаємо в достатню по місткості каструлю і заливаємо холодною водою так, щоб покрити бульби на 2-3 см.
- За бажанням воду підсолюємо. Ставимо каструлю на сильний вогонь і доводимо до кипіння. Зменшуємо вогонь до середнього і після закипання варимо картоплю від 12 до 30 хвилин в залежності від розміру бульб.
- Готовність перевіряємо виделкою — готова відварна картопля легко протикається до центру бульби. Виймаємо картоплю шумівкою з каструлі і охолоджуємо на тарілці як мінімум 5-10 хвилин перед використанням або подачею на стіл.
- Подаємо до столу, поливши топленим маслом, зі свіжою зеленню або використовуємо за призначенням в рецепті борщу, супів, салатів.
Як правильно варити картоплю в мундирі
- Використовуйте для варіння в мундирі картоплю з невеликим або середнім вмістом крохмалю. Підходять сорти як з білою, так і жовтою серединкою.
- Вибирайте бульби невеликого розміру, щоб картопля зварилася швидше, або великі, якщо потрібно приготувати пюре у великих кількостях.
- Як краще варити картоплю: в мундирі або без? Наявність або відсутність шкірки не впливає на час приготування, це виключно справа смаку. Якщо ви не хочете їсти картоплю разом зі шкіркою, очистіть її перед подачею.
- Після варіння остудіть картоплю протягом 10-15 хвилин. Картопля стане ще смачніше, і ви не обпечете собі пальці під час чищення. Прискорити процес можна, помістивши бульби в крижану воду.
- Воду, в якій варилася картопля, можна використовувати для приготування підливи або замінити нею молоко в картопляному пюре.
- Відварну в мундирі картоплю після повного охолодження можна зберігати в щільно закритому контейнері в холодильнику протягом 5 днів.
- Молоду картоплю в мундирі, перед тим як їсти, можна не чистити, а їсти з шкіркою, стару краще очистити від «мундирів».