На великодньому столі найпочесніше місце займають паски, які випікають напередодні свята з дріжджового тіста. Є багато способів приготування м’якою, ніжною і вологою випічки. Обов’язково візьміть на замітку прості рецепти, і ваші паски на Великдень у 2021 році будуть смачними і красивими.
Паска без замісу
Такий простий рецепт паски особливо сподобається тим, хто не любить довго замішувати тісто. Готується випічка на рідкій здобі, тому вимішувати руками нічого не потрібно.
Завдяки тому, що у випічці використовується менша кількість борошна, такий паску на Великдень у 2021 році вийде самим ніжним, вологим і смачним.
Інгредієнти:
- 200 мл молока;
- 180 г цукру;
- 20 г ванільного цукру;
- 2 яйця;
- 100 мл сметани (20%);
- 400-450 г борошна;
- 12 г сухих дріжджів;
- щіпка солі;
- щіпка куркуми;
- цедра лимона (апельсина);
- 150 г сухофруктів.
Приготування:
- Для початку активізуємо дріжджі. Для цього до теплого стану доводимо молоко, додаємо сухі дріжджі. Якщо використовуються свіжі, то їх кількість повинна бути в 3 рази більше.
- Також разом з дріжджами в напій додаємо 2 ст. л. цукру і просіваємо 100 г борошна. Розмішуємо (на грудочки не звертайте уваги, вони розійдуться). Накриваємо рушником і залишаємо на 10 хвилин.
- В цей час готуємо здобу. Починаємо з того, що розтираємо яйця разом з двома видами цукру і сіллю.
- Як тільки яєчна маса стала пишною, для аромату кладемо цедру апельсина або лимона, для кольору – куркуму і для ніжного смаку – сметану. Розмішуємо до однорідності.
- Тепер у здобу перекладаємо опару, просіваємо борошно і розмішуємо міксером, встановивши спеціальні насадки для тіста.
- Перелити тісто в чисту ємність і витримуємо в теплі протягом 1-1,5 години (точний час залежить від температури в приміщенні).
- Сухофрукти змішуємо з невеликою кількістю борошна і вводимо їх в тісто.
- Підготовлені формочки наповнюємо тістом, залишаємо в теплі на 40 хвилин, а потім випікаємо 40-45 хвилин при температурі 170 °С.
- Готові паски остуджуємо, покриваємо глазур’ю і прикрашаємо на свій смак.
Якщо сухофрукти великі, то їх краще подрібнити, так як тісто рідке, і вони просто осядуть на дно.
Паска, як у бабусі
Самі смачні і ніжні великодні паски виходять тільки у тих, хто замішує тісто на жовтках і топленому маслі. Пропонуємо спробувати спекти такий паску на Великдень у 2021 році, щоб переконатися в тому, наскільки він виходить солодким, духмяним і вологим. Сам рецепт простий, впорається навіть новачок.
Інгредієнти:
- 800 г борошна;
- 50 г свіжих дріжджів;
- 500 мл молока;
- 8 жовтків;
- 350 г цукру;
- 2 ст. л. ванільного цукру;
- сіль на кінчику ножа;
- 200 г вершкового масла;
- 100 мл рослинної олії;
- 50-70 мл коньяку;
- 150 г цукатів;
- 150 г родзинок.
Для змазування пасок:
- 1 жовток;
- 1 ст. л. молока.
Приготування:
- У каструлю з товстим дном відправляємо шматочки вершкового масла, нагріваємо на повільному вогні, поки воно не розтане.
- Після масло з плити не прибираємо, а витоплюємо протягом 30 хвилин. В процесі на поверхні буде утворюватися піна, яку треба прибрати. Топлене масло готове, коли воно стане золотисто-медового кольору і почне валити тонкий карамельно-горіховий аромат.
- Топлене масло проціджуємо, застеливши сито марлею, і даємо йому повністю охолонути.
- Підготуємо родзинки і цукати: заливаємо їх коньяком (можна ромом, апельсиновим лікером або соком). Залишаємо на годину, а краще на всю ніч. Після відкидаємо на друшляк і даємо стекти зайвої рідини.
- У миску вливаємо тепле молоко, але воно не повинно бути гарячим, щоб не обпеклися дріжджі. Слідом всипаємо цукор, кришимо дріжджі і просіваємо борошно. Замішуємо тісто для опари, як на оладки.
- Миску з опарою накриваємо рушником або затягуємо плівкою, залишаємо в теплі на 40-60 хвилин.
- Готуємо здобу, для якої всі інгредієнти повинні бути кімнатної температури. У миску з жовтками додаємо ванільний цукор або екстракт, а також половину норми звичайного цукру.
- Збиваємо жовтки. Потім додаємо дрібку солі, що залишився цукровий пісок і трохи апельсинового лікеру, який можна замінити 2 ст. ложками молока. Це потрібно для того, щоб легше було збивати яєчну суміш, адже цукру тут багато.
- В опару переливаємо розтерті з цукром жовтки, добре перемішуємо.
- Просіваємо борошно, вимішуємо тісто в мисці, а потім перекладаємо на стіл і продовжуємо заміс протягом 20-30 хвилин. В процесі по черзі руки і стіл змащуємо топленим маслом і рослинною олією.
- Тісто кладемо у велику чисту миску і залишаємо на 2-3 години.
- Як тільки воно підросте в об’ємі в 3 рази, обминаємо його руками в мисці, потім викладаємо на стіл і вмішуємо цукати і родзинки.
- Розкладаємо тісто по формах, даємо час піднятися, потім змащуємо верхівки підійшли пасок сумішшю жовтка і молока.
- Ставимо паски в розігріту до 170-180 °С духовку і випікаємо 30-40 хвилин.
- Готові пасочки акуратно витягуємо з формочок, остуджуємо на решітці, а потім прикрашаємо.
Для замішування тіста краще використовувати саме два види масла. Топлене масло додасть випічці ніжний вершковий смак і чудовий аромат, а з рослинною олією паски довго не будуть черствіти.
Сирна паска
Багато господинь віддають випікати паски на сирному тісті, адже випічка виходить пористою, вологим і дуже смачною. І якщо вас зацікавив рецепт, то пропонуємо спекти на Великдень у 2021 році сирна паска.
Інгредієнти:
- 70 мл молока;
- 7 г дріжджів;
- 400 г борошна;
- 1 яйце + 3 жовтки;
- 50 г вершкового масла;
- 250 г сиру;
- щіпка солі;
- 1 ч. л. ваніліну;
- 100 г родзинок;
- 100 г цукат.
Приготування:
- Як завжди починаємо з опари. У теплому молоці розчиняємо сухі дріжджі разом з 1 ч. ложкою цукру. Підсипаємо приблизно 2 ст. ложки борошна, розмішуємо і залишаємо в теплі на 15-20 хвилин.
- В цей час підготуємо інші інгредієнти. У чашу міксера відправляємо ціле яйце і три жовтка. Починаємо збивати, поступово додаємо сіль, цукор, ваніль і сир.
- Тепер в сирну масу перекладаємо опару, розмішуємо і поступово вводимо просіяне борошно.
- Довго вимішувати тісто не потрібно, просто збираємо його в кулю, потім кладемо в пакет і прибираємо в прохолодне місце на 6-8 годин.
- Після тісто дістаємо, даємо йому півгодини зігрітися, потім обминаємо і вмішуємо цукати з родзинками, які потрібно попередньо промити і просушити.
- Формочки наповнюємо тістом наполовину, ставимо в тепло приблизно на годину, а потім випікаємо паски 40-60 хвилин при температурі 180 °С.
- Як тільки випічка повністю охолоне, покриваємо її глазур’ю і прикрашаємо за бажанням (можна пелюстками мигдалю, шоколадною стружкою, курагою і сушеним грейпфрутом).
Для випічки обов’язково використовуємо 9%-ний натуральний сир. Не варто економити, від цього залежить смак і якість.
Лимонна паска на Великдень-2021
Якщо ви вже перепробували різні рецепти пасхальної випічки і шукаєте щось нове, то на Великдень у 2021 році можна спекти лимонну паску. Випічка проста, але вона виходить вологою, ніжною і м’якою. А який паска смачний і ароматний — словами просто не передати.
Інгредієнти:
- 600 г борошна;
- 30 г свіжих дріжджів;
- 200 мл вершків (33%);
- 5 яєць;
- 300 г вершкового масла;
- 120 г цукру;
- 15 г ванільного цукру;
- 2 лимона;
- 1 ч. л. солі.
Приготування:
- У миску на дрібні шматочки кришимо свіжі дріжджі. Тепер їх треба «підгодувати», а для цього додаємо до них 50 г борошна і 2 ст. ложки цукру із загальної кількості підготовлених інгредієнтів.
- Вливаємо вершки, які підігріваємо до температури 40 °С, розмішуємо до однорідності віночком. Залишаємо опару підніматися в теплому місці на 30 хвилин.
- У миску вливаємо яйця кімнатної температури, додаємо до них ванільний цукор з натуральною ваніллю, звичайний цукор і сіль. Перемішуємо вінчиком до пишноти і повного розчинення піску.
- Потім додаємо цедру з двох лимонів і знову перемішуємо.
- Вливаємо охолодженого до кімнатної температури розтоплене вершкове масло і перемішуємо.
- Далі просіваємо половину порції залишилася борошна, розмішуємо міксером в однорідну масу.
- Переливаємо в тісто підійшла опару, перемішуємо вже лопаткою.
- Просіваємо борошно, замішуємо тісто і даємо йому підійти, залишаємо в теплі приблизно на 1 годину.
- Обминаємо тісто, ділимо на 6-7 рівних частин, розкладаємо по формах, накриваємо і знову залишаємо в теплі на 40 хвилин.
- Печемо паски протягом 20 хвилин при температурі 180 °С.
- Готовим виробам даємо повністю охолонути, а потім прикрашаємо.
Для тіста можна взяти і сухі дріжджі, але найсмачніші паски виходять саме на живих.
Паска на ряжанці з начинкою
Пропонуємо спробувати ще один простий рецепт паски на ряжанці. Така випічка на Великдень у 2021 році підкорить своїм ароматом і смаком. Паски виходять ніжними, м’якими і вологими, а начинка стане приємним сюрпризом.
Інгредієнти:
- 400 г борошна;
- 7 г сухих дріжджів;
- 100 г цукру;
- 100 мл молока;
- 1 велике яйце (або 3 жовтки);
- 80 мл ряжанки;
- 40 г вершкового масла;
- 20 мл рослинної олії;
- 0,5 ч. л. солі;
- 0,5 ч. л. куркуми (за бажанням);
- 1 ч. л. ванільного цукру.
Приготування:
- У підігріте молоко додаємо 0,5 ч. ложки цукру і 2 ст. л. борошна, розмішуємо і залишаємо опару в теплі, вона повинна збільшитися в 2 рази.
- Потім опару осаджуємо і даємо їй можливість ще раз піднятися.
- У чаші міксера до однорідності змішуємо цукор, сіль, яйця, ваніль, опару і ряжанку.
- Тепер поступово вводимо борошно і замішуємо м’яке тісто.
- Викладаємо масу в змащену рослинною олією ємність, затягуємо плівкою і залишаємо в теплому місці підходити приблизно на 2 години.
- Потім тісто ділимо на кілька частин, в одну вмішуємо родзинки і відразу укладають у формочки.
- Наступну частину розкачуємо, на поверхню рівномірним шаром наносимо макову начинку.
- Збираємо тісто з начинкою в кулю і також кладемо в формочки, які накриваємо плівкою і залишаємо в теплі для підйому.
- Поверхню пасок змащуємо молоком і випікаємо 20-30 хвилин при температурі 170 °С.
Для макової начинки відварюємо мак у молоці з додаванням цукру до повного випаровування рідини. Потім розтираємо його в блендері змішуємо з будь-яким густим джемом.
Великодній вінок
На Великдень необов’язково піч тільки паски, можна прикрасити святковий стіл великоднім вінком, який символізує сонце і вічне життя. Випічка виходить дивно ніжною, м’якою і дуже смачною.
Інгредієнти:
- 3 яйця;
- 250 мл молока;
- 70 г вершкового масла;
- 4 ст. л. цукру;
- 1 ч. л. солі;
- 10 г сухих дріжджів;
- 650 г борошна;
- 100 г родзинок;
- 100 г кураги;
- 100 г арахісу.
Для сиропу:
- 1 ст. л. цукру;
- 2 ст. л. води;
- посипка для прикраси.
Приготування:
- У теплому молоці добре розчиняємо сухі дріжджі. Потім відразу вливаємо розтоплене, але не гаряче масло, вбиваємо яйця, додаємо цукор, сіль і добре все розмішуємо.
- У масу порційно пропускаємо через сито борошно і вимішуємо.
- Тісто для великоднього вінка злегка змащуємо олією, кладемо в чисту миску і, накривши рушником, залишаємо в теплі для підйому.
- Для начинки курагу і родзинки промиваємо, просушуємо, а арахіс обсмажуємо на сковороді до легкої золотавості.
- Курагу і родзинки запарюємо в окропі на 10 хвилин, після знову обсушуємо на серветці. Родзинки поки відкладаємо в сторону, а курагу нарізаємо дрібними шматочками.
- Тісто ділимо на три рівні частини. Кожну розкачуємо в довгу смужку товщиною 10-12 мм
- На одну смужку викладаємо курагу, яку можна злегка присипати цукром. З’єднуємо краї тіста так, щоб вийшов джгут.
- Іншу частину тіста робимо з родзинками, а третю – з горіхами, які можна трохи порубати ножем.
- З’єднуємо між собою краю всіх трьох джгутиків і плетемо косу.
- З коси формуємо вінок, краї злегка защипуємо.
- Переносимо вінок на деко з пергаментом і залишаємо для вистоювання на 20 хвилин.
- Змащуємо вінок збитим яйцем і відправляємо в духовку на 30-40 хвилин (температура 180 °С).
- Готову випічку прямо гарячої просочуємо солодким сиропом і посипаємо кондитерської різнокольоровою присипкою.
Сухі дріжджі можна замінити свіжими, на них тісто підходить швидше.
Такі смачні, ніжні, м’які і вологі можна спекти паски на Великдень у 2021 році. Всі рецепти прості, але цікаві. Не варто боятися працювати з дріжджовим тістом, головне – пам’ятати, що воно дуже любить тепло людських рук і душі.