Волога і смачна паска 2021 року

На великодньому столі найпочесніше місце займають паски, які випікають напередодні свята з дріжджового тіста. Є багато способів приготування м’якою, ніжною і вологою випічки. Обов’язково візьміть на замітку прості рецепти, і ваші паски на Великдень у 2021 році будуть смачними і красивими.

Паска без замісу

Такий простий рецепт паски особливо сподобається тим, хто не любить довго замішувати тісто. Готується випічка на рідкій здобі, тому вимішувати руками нічого не потрібно.

Завдяки тому, що у випічці використовується менша кількість борошна, такий паску на Великдень у 2021 році вийде самим ніжним, вологим і смачним.

Інгредієнти:

  • 200 мл молока;
  • 180 г цукру;
  • 20 г ванільного цукру;
  • 2 яйця;
  • 100 мл сметани (20%);
  • 400-450 г борошна;
  • 12 г сухих дріжджів;
  • щіпка солі;
  • щіпка куркуми;
  • цедра лимона (апельсина);
  • 150 г сухофруктів.

Приготування:

  • Для початку активізуємо дріжджі. Для цього до теплого стану доводимо молоко, додаємо сухі дріжджі. Якщо використовуються свіжі, то їх кількість повинна бути в 3 рази більше.

  • Також разом з дріжджами в напій додаємо 2 ст. л. цукру і просіваємо 100 г борошна. Розмішуємо (на грудочки не звертайте уваги, вони розійдуться). Накриваємо рушником і залишаємо на 10 хвилин.
  • В цей час готуємо здобу. Починаємо з того, що розтираємо яйця разом з двома видами цукру і сіллю.

  • Як тільки яєчна маса стала пишною, для аромату кладемо цедру апельсина або лимона, для кольору – куркуму і для ніжного смаку – сметану. Розмішуємо до однорідності.

  • Тепер у здобу перекладаємо опару, просіваємо борошно і розмішуємо міксером, встановивши спеціальні насадки для тіста.
  • Перелити тісто в чисту ємність і витримуємо в теплі протягом 1-1,5 години (точний час залежить від температури в приміщенні).

  • Сухофрукти змішуємо з невеликою кількістю борошна і вводимо їх в тісто.

  • Підготовлені формочки наповнюємо тістом, залишаємо в теплі на 40 хвилин, а потім випікаємо 40-45 хвилин при температурі 170 °С.

  • Готові паски остуджуємо, покриваємо глазур’ю і прикрашаємо на свій смак.

Якщо сухофрукти великі, то їх краще подрібнити, так як тісто рідке, і вони просто осядуть на дно.

Паска, як у бабусі

Самі смачні і ніжні великодні паски виходять тільки у тих, хто замішує тісто на жовтках і топленому маслі. Пропонуємо спробувати спекти такий паску на Великдень у 2021 році, щоб переконатися в тому, наскільки він виходить солодким, духмяним і вологим. Сам рецепт простий, впорається навіть новачок.

Інгредієнти:

  • 800 г борошна;
  • 50 г свіжих дріжджів;
  • 500 мл молока;
  • 8 жовтків;
  • 350 г цукру;
  • 2 ст. л. ванільного цукру;
  • сіль на кінчику ножа;
  • 200 г вершкового масла;
  • 100 мл рослинної олії;
  • 50-70 мл коньяку;
  • 150 г цукатів;
  • 150 г родзинок.

Для змазування пасок:

  • 1 жовток;
  • 1 ст. л. молока.

Приготування:

  • У каструлю з товстим дном відправляємо шматочки вершкового масла, нагріваємо на повільному вогні, поки воно не розтане.
  • Після масло з плити не прибираємо, а витоплюємо протягом 30 хвилин. В процесі на поверхні буде утворюватися піна, яку треба прибрати. Топлене масло готове, коли воно стане золотисто-медового кольору і почне валити тонкий карамельно-горіховий аромат.
  • Топлене масло проціджуємо, застеливши сито марлею, і даємо йому повністю охолонути.

  • Підготуємо родзинки і цукати: заливаємо їх коньяком (можна ромом, апельсиновим лікером або соком). Залишаємо на годину, а краще на всю ніч. Після відкидаємо на друшляк і даємо стекти зайвої рідини.

  • У миску вливаємо тепле молоко, але воно не повинно бути гарячим, щоб не обпеклися дріжджі. Слідом всипаємо цукор, кришимо дріжджі і просіваємо борошно. Замішуємо тісто для опари, як на оладки.

  • Миску з опарою накриваємо рушником або затягуємо плівкою, залишаємо в теплі на 40-60 хвилин.
  • Готуємо здобу, для якої всі інгредієнти повинні бути кімнатної температури. У миску з жовтками додаємо ванільний цукор або екстракт, а також половину норми звичайного цукру.
  • Збиваємо жовтки. Потім додаємо дрібку солі, що залишився цукровий пісок і трохи апельсинового лікеру, який можна замінити 2 ст. ложками молока. Це потрібно для того, щоб легше було збивати яєчну суміш, адже цукру тут багато.

  • В опару переливаємо розтерті з цукром жовтки, добре перемішуємо.
  • Просіваємо борошно, вимішуємо тісто в мисці, а потім перекладаємо на стіл і продовжуємо заміс протягом 20-30 хвилин. В процесі по черзі руки і стіл змащуємо топленим маслом і рослинною олією.
  • Тісто кладемо у велику чисту миску і залишаємо на 2-3 години.

  • Як тільки воно підросте в об’ємі в 3 рази, обминаємо його руками в мисці, потім викладаємо на стіл і вмішуємо цукати і родзинки.

  • Розкладаємо тісто по формах, даємо час піднятися, потім змащуємо верхівки підійшли пасок сумішшю жовтка і молока.

  • Ставимо паски в розігріту до 170-180 °С духовку і випікаємо 30-40 хвилин.
  • Готові пасочки акуратно витягуємо з формочок, остуджуємо на решітці, а потім прикрашаємо.

Для замішування тіста краще використовувати саме два види масла. Топлене масло додасть випічці ніжний вершковий смак і чудовий аромат, а з рослинною олією паски довго не будуть черствіти.

Сирна паска

Багато господинь віддають випікати паски на сирному тісті, адже випічка виходить пористою, вологим і дуже смачною. І якщо вас зацікавив рецепт, то пропонуємо спекти на Великдень у 2021 році сирна паска.

Інгредієнти:

  • 70 мл молока;
  • 7 г дріжджів;
  • 400 г борошна;
  • 1 яйце + 3 жовтки;
  • 50 г вершкового масла;
  • 250 г сиру;
  • щіпка солі;
  • 1 ч. л. ваніліну;
  • 100 г родзинок;
  • 100 г цукат.

Приготування:

  • Як завжди починаємо з опари. У теплому молоці розчиняємо сухі дріжджі разом з 1 ч. ложкою цукру. Підсипаємо приблизно 2 ст. ложки борошна, розмішуємо і залишаємо в теплі на 15-20 хвилин.

  • В цей час підготуємо інші інгредієнти. У чашу міксера відправляємо ціле яйце і три жовтка. Починаємо збивати, поступово додаємо сіль, цукор, ваніль і сир.
  • Тепер в сирну масу перекладаємо опару, розмішуємо і поступово вводимо просіяне борошно.

  • Довго вимішувати тісто не потрібно, просто збираємо його в кулю, потім кладемо в пакет і прибираємо в прохолодне місце на 6-8 годин.
  • Після тісто дістаємо, даємо йому півгодини зігрітися, потім обминаємо і вмішуємо цукати з родзинками, які потрібно попередньо промити і просушити.

  • Формочки наповнюємо тістом наполовину, ставимо в тепло приблизно на годину, а потім випікаємо паски 40-60 хвилин при температурі 180 °С.

  • Як тільки випічка повністю охолоне, покриваємо її глазур’ю і прикрашаємо за бажанням (можна пелюстками мигдалю, шоколадною стружкою, курагою і сушеним грейпфрутом).

Для випічки обов’язково використовуємо 9%-ний натуральний сир. Не варто економити, від цього залежить смак і якість.

Лимонна паска на Великдень-2021

Якщо ви вже перепробували різні рецепти пасхальної випічки і шукаєте щось нове, то на Великдень у 2021 році можна спекти лимонну паску. Випічка проста, але вона виходить вологою, ніжною і м’якою. А який паска смачний і ароматний — словами просто не передати.

Інгредієнти:

  • 600 г борошна;
  • 30 г свіжих дріжджів;
  • 200 мл вершків (33%);
  • 5 яєць;
  • 300 г вершкового масла;
  • 120 г цукру;
  • 15 г ванільного цукру;
  • 2 лимона;
  • 1 ч. л. солі.

Приготування:

  • У миску на дрібні шматочки кришимо свіжі дріжджі. Тепер їх треба «підгодувати», а для цього додаємо до них 50 г борошна і 2 ст. ложки цукру із загальної кількості підготовлених інгредієнтів.

  • Вливаємо вершки, які підігріваємо до температури 40 °С, розмішуємо до однорідності віночком. Залишаємо опару підніматися в теплому місці на 30 хвилин.
  • У миску вливаємо яйця кімнатної температури, додаємо до них ванільний цукор з натуральною ваніллю, звичайний цукор і сіль. Перемішуємо вінчиком до пишноти і повного розчинення піску.
  • Потім додаємо цедру з двох лимонів і знову перемішуємо.

  • Вливаємо охолодженого до кімнатної температури розтоплене вершкове масло і перемішуємо.
  • Далі просіваємо половину порції залишилася борошна, розмішуємо міксером в однорідну масу.
  • Переливаємо в тісто підійшла опару, перемішуємо вже лопаткою.
  • Просіваємо борошно, замішуємо тісто і даємо йому підійти, залишаємо в теплі приблизно на 1 годину.

  • Обминаємо тісто, ділимо на 6-7 рівних частин, розкладаємо по формах, накриваємо і знову залишаємо в теплі на 40 хвилин.

  • Печемо паски протягом 20 хвилин при температурі 180 °С.
  • Готовим виробам даємо повністю охолонути, а потім прикрашаємо.

Для тіста можна взяти і сухі дріжджі, але найсмачніші паски виходять саме на живих.

Паска на ряжанці з начинкою

Пропонуємо спробувати ще один простий рецепт паски на ряжанці. Така випічка на Великдень у 2021 році підкорить своїм ароматом і смаком. Паски виходять ніжними, м’якими і вологими, а начинка стане приємним сюрпризом.

Інгредієнти:

  • 400 г борошна;
  • 7 г сухих дріжджів;
  • 100 г цукру;
  • 100 мл молока;
  • 1 велике яйце (або 3 жовтки);
  • 80 мл ряжанки;
  • 40 г вершкового масла;
  • 20 мл рослинної олії;
  • 0,5 ч. л. солі;
  • 0,5 ч. л. куркуми (за бажанням);
  • 1 ч. л. ванільного цукру.

Приготування:

  • У підігріте молоко додаємо 0,5 ч. ложки цукру і 2 ст. л. борошна, розмішуємо і залишаємо опару в теплі, вона повинна збільшитися в 2 рази.
  • Потім опару осаджуємо і даємо їй можливість ще раз піднятися.
  • У чаші міксера до однорідності змішуємо цукор, сіль, яйця, ваніль, опару і ряжанку.
  • Тепер поступово вводимо борошно і замішуємо м’яке тісто.
  • Викладаємо масу в змащену рослинною олією ємність, затягуємо плівкою і залишаємо в теплому місці підходити приблизно на 2 години.

  • Потім тісто ділимо на кілька частин, в одну вмішуємо родзинки і відразу укладають у формочки.

  • Наступну частину розкачуємо, на поверхню рівномірним шаром наносимо макову начинку.

  • Збираємо тісто з начинкою в кулю і також кладемо в формочки, які накриваємо плівкою і залишаємо в теплі для підйому.

  • Поверхню пасок змащуємо молоком і випікаємо 20-30 хвилин при температурі 170 °С.

Для макової начинки відварюємо мак у молоці з додаванням цукру до повного випаровування рідини. Потім розтираємо його в блендері змішуємо з будь-яким густим джемом.

Великодній вінок

На Великдень необов’язково піч тільки паски, можна прикрасити святковий стіл великоднім вінком, який символізує сонце і вічне життя. Випічка виходить дивно ніжною, м’якою і дуже смачною.

Інгредієнти:

  • 3 яйця;
  • 250 мл молока;
  • 70 г вершкового масла;
  • 4 ст. л. цукру;
  • 1 ч. л. солі;
  • 10 г сухих дріжджів;
  • 650 г борошна;
  • 100 г родзинок;
  • 100 г кураги;
  • 100 г арахісу.

Для сиропу:

  • 1 ст. л. цукру;
  • 2 ст. л. води;
  • посипка для прикраси.

Приготування:

  1. У теплому молоці добре розчиняємо сухі дріжджі. Потім відразу вливаємо розтоплене, але не гаряче масло, вбиваємо яйця, додаємо цукор, сіль і добре все розмішуємо.
  2. У масу порційно пропускаємо через сито борошно і вимішуємо.
  3. Тісто для великоднього вінка злегка змащуємо олією, кладемо в чисту миску і, накривши рушником, залишаємо в теплі для підйому.
  4. Для начинки курагу і родзинки промиваємо, просушуємо, а арахіс обсмажуємо на сковороді до легкої золотавості.
  5. Курагу і родзинки запарюємо в окропі на 10 хвилин, після знову обсушуємо на серветці. Родзинки поки відкладаємо в сторону, а курагу нарізаємо дрібними шматочками.
  6. Тісто ділимо на три рівні частини. Кожну розкачуємо в довгу смужку товщиною 10-12 мм
  7. На одну смужку викладаємо курагу, яку можна злегка присипати цукром. З’єднуємо краї тіста так, щоб вийшов джгут.
  8. Іншу частину тіста робимо з родзинками, а третю – з горіхами, які можна трохи порубати ножем.
  9. З’єднуємо між собою краю всіх трьох джгутиків і плетемо косу.
  10. З коси формуємо вінок, краї злегка защипуємо.
  11. Переносимо вінок на деко з пергаментом і залишаємо для вистоювання на 20 хвилин.
  12. Змащуємо вінок збитим яйцем і відправляємо в духовку на 30-40 хвилин (температура 180 °С).
  13. Готову випічку прямо гарячої просочуємо солодким сиропом і посипаємо кондитерської різнокольоровою присипкою.

Сухі дріжджі можна замінити свіжими, на них тісто підходить швидше.

Такі смачні, ніжні, м’які і вологі можна спекти паски на Великдень у 2021 році. Всі рецепти прості, але цікаві. Не варто боятися працювати з дріжджовим тістом, головне – пам’ятати, що воно дуже любить тепло людських рук і душі.

Поділитись з друзями
Оцініть страву:
( Поки що оцінок немає )
Залишити відповідь