Як і скільки варити кістки для супу?

Для приготування смачного і наваристого бульйону багато господині часто використовують м’ясо на кістці або спеціальні супові набори з кісток, які хоч і довше варити, ніж м’ясо, але з них виходить самий смачний бульйон. У цій статті розглянемо детальніше, скільки і як варити кістки для супу, щоб приготувати смачний наваристий бульйон.

Скільки варити кістки для супу

Час варіння кісток для супу або бульйону залежить від їх виду (наприклад, кісточки птиці варяться швидше, ніж яловичі та свинні). Розглянемо детальніше, скільки кісточки для супу різних видів:

  • Скільки варити кістки індички? Кістки індички для супу варять 60 хвилин, після закипання води в каструлі.
  • Скільки варити курячі кістки? Курячі кістки в середньому потрібно варити 45-60 хвилин для супу.
  • Скільки варити свинячі кістки? Свинячі кістки варять у середньому 2 години при приготуванні бульйону.
  • Скільки варити яловичину на кістці? Яловичі кістки необхідно варити в середньому 3,5-5 годин, щоб отримати наваристий бульйон для супу (час варіння залежить від розміру кісток).
  • Скільки варити телятину на кістки для супу? Телячі кістки в середньому варять 2 години.
  • Скільки варити баранину на кістки? Баранячі кістки варять в середньому 3-4 години при варінні бульйону для супу.

Зазначене вище відраховує час від моменту закипання води в каструлі, при цьому сам бульйон вариться на слабкому або середньому вогні (вода не повинна сильно кипіти).

На замітку: при варінні бульйону з кісточок птиці явною ознакою готовності бульйону буде те, що м’ясо почне легко відділяється від кістки. Також важливо пам’ятати – чим довше варяться кістки, тим більш наваристий і буде насичений бульйон.

Дізнавшись, скільки часу варити кістки для бульйону, розглянемо далі сам процес їх варіння, щоб знати, як приготувати ароматний наваристий бульйон.

Як варити кістки для супу

  • Інгредієнти: яловичі кістки – 1 кг, вода – 2 л, сіль – за смаком, спеції – за смаком.
  • Загальний час приготування: 2 години, час варіння: 2 години.
  • Калорійність: 26 калорій на 100 грам продукту).
  • Кухня: Європейська. Тип страви: супи. Кількість порцій: 2.

Незалежно від обраного м’яса на кістці або супового набору з кісточок, процес варіння бульйону для супу проходить в одній послідовності, відрізняється тільки час приготування. Розглянемо покроково, як варити кісточки для супу:

  1. Кістки розрізаємо (поділяємо) на невеликі частини (щоб при варінні вони краще проварилися зо і віддали більше поживних речовин в бульйон), після чого ретельно промиваємо в холодній воді.
  2. Промиті кістки кладемо в каструлю відповідного розміру і заливаємо чистою холодною водою з розрахунку 1,5 – 2 літра води на 1 кг кісток.
  3. На середньому вогні доводимо воду в каструлі до кипіння, після чого зменшуємо вогонь (вода не повинна сильно кипіти) і прикривши каструлю кришкою варимо кісточки від 1 до 5 годин (час варіння зазначено на початку статті, в залежності від виду використовуваних кісток).
  4. Під час варіння відразу ж після закипання води в каструлі важливо періодично збирати пінку на поверхні бульйону (щоб бульйон був чистий і не помутнів).
  5. За годину до завершення варіння (для кісток птиці – за 15 хвилин) в бульйон необхідно додати цілу почищену від лушпиння цибулину, і розрізану на кілька частин почищену моркву, 1-2 лаврових листа, 5-7 горошків чорного перцю і 2-3 запашного, а також додаємо трохи солі (сильно краще не солити, так як наступні продукти при приготуванні супу можуть вплинути на підсумковий смак і краще додати ще солі в кінці варіння супу).
  6. Готовий бульйон після варіння кісток краще процідити, щоб в ньому не залишилося дрібних кісток, після чого його можна використовувати для приготування супу чи борщу.

На замітку: проварені свинячі і яловичі кістки можна використовувати для приготування другого бульйону для різних соусів і підлив, так як часто за час варіння супу з них виварюється 50%-60% поживних речовин (після варіння першого бульйону їх перекладають в іншу каструлю і знову стільки ж варять).

У висновку до статті можна відзначити, що знаючи, скільки хвилин і як правильно варити кістки для супу, ви з легкістю зможете зварити смачний наваристий бульйон в домашніх умовах без зайвих клопотів. Свої корисні поради та відгуки, як варити кістковий бульйон (суп з кістки), залишаємо у коментарях до статті і ділимося їй в соціальних мережах, якщо вона була Вам корисна.

Підписуйся на нові рецепти!

Поділитись з друзями
Оцініть страву:
( 1 оцінка, середнє 5 з 5 )
Залишити відповідь