Як можна прикрасити паски на Великдень своїми руками

На Русі паски були просто здобним хлібом, який прикрашали хрестом і вінком з тіста. Сьогодні приготувати випічку на Великдень можна з різними варіантами прикрас. Пропонуємо кілька ідей та майстер-класів, які підкажуть, як своїми руками красиво і оригінально прикрасити паски.

Цукрові прикраси для пасок

Як варіант, прикрасити паски на Великдень можна вже готовими посипками або фігурками. Але краще зробити прикраси своїми руками, адже майстер-класи нескладні, а всі інгредієнти доступні.

Знадобиться:

  • 1 яєчний білок;
  • 300 г цукрової пудри;
  • 1 ч. л. лимонного соку;
  • харчові барвники.

Майстер-клас:

  • У невелику миску вливаємо яєчний білок і злегка збиваємо, щоб тільки розбити структуру, вспінювати яйце не потрібно.
  • Тепер підсипаємо пудру і добре все розмішуємо.

  • В кінці підливаємо лимонний сік і знову все перемішуємо.
  • Отриману масу ділимо на 5 частин. Одну залишаємо білої, інші змішуємо з барвниками – зеленим, коричневим, жовтим і червоним.

  • Розкладаємо масу по кондитерських пакетиках і починаємо відсаджувати прикраси на деко з пергаментом.
  • Зелену цукрову масу відсаджуємо у вигляді листочків.
  • З коричневої і білої робимо гілочки верби.

  • Щоб зробити курчат, відсаджуємо кулька, зверху ще один маленький, з боків – крильця. З червоної, чорної і білої маси робимо курчатам гребінці і оченята.
  • З червоної, білої та жовтої маси робимо такі, як на фото, квіточки.

Залишаємо прикраси при кімнатній температурі мінімум на 8 годин, потім можна використовувати їх для декору великодніх пасок.

Цукрові квіти

В наступному майстер-класі розповімо, як своїми руками зробити з простих інгредієнтів красиві цукрові квіти та прикрасити ними паски на Великдень. Для прикраси знадобляться тільки яєчний білок і цукрова пудра, кількість якої буде залежати від розміру яйця.

Майстер-клас:

  • У миску з яєчним білком порційно підсипаємо цукрову пудру і перемішуємо, збивати ні в якому разі не можна.

  • У результаті повинна вийти густа глазур, щоб квіти змогли тримати форму.

  • Тепер цукрову масу ділимо на кілька частин, в кожну додаємо барвники різних кольорів, перемішуємо і розкладаємо по пакетиках.

  • Далі беремо кондитерський мішок з насадкою «Троянда», вставляємо мішечок з жовтою глазур’ю і робимо заготовки нарцисів. Для цього на шматочок пергаменту відсаджуємо 6 пелюсток тонкої стороною насадки.

  • Як тільки пелюстки нарцисів злегка підсохнуть, робимо загострені куточки.
  • Далі з жовтої і синьої глазурі робимо «братки». Для цього на шматочок пергаменту відсаджуємо 2 широких пелюстки жовтих і 2 широких синіх.
  • З рожевої глазурі можна зробити об’ємні квіти. Відсаджуємо тонкої стороною 5 пелюсток і кілька пелюсточок зверху.

  • Тепер робимо квіточкам тичинки, просто зрізавши з кульочка тонкий куточок.
  • Із зеленої глазурі відсаджуємо пелюстки.
  • Ось такі цукрові квіти можна зробити за допомогою всього однієї насадки. Після того як прикраси повністю застигнуть, можна декорувати паски.

Солодкі яйця для пасхального декору

Прикрасити паску на Великдень можна самими незвичайними прикрасами. Так, своїми руками легко зробити солодкі великодні яйця. Майстер-клас такий же простий, як і самі інгредієнти, які використовують для приготування глазурі.

Знадобиться:

  • 20 мл білка;
  • 220 г цукрової пудри;
  • щіпка солі;
  • щіпка лимонної кислоти;
  • барвники.

Майстер-клас:

  • У миску вливаємо білок. Якщо ви боїтеся використовувати сирі яйця, то можна взяти пастеризований продукт або сухий білок «Альбумін», який часто використовують кондитери. Отже, білок злегка збиваємо з додаванням щіпки солі до легкої піни.

  • Потім в 3-4 прийому підсипаємо обов’язково просіяне цукрову пудру, яку можна купити в готовому вигляді, або взяти цукор і перемолоти його в кавомолці. А також додаємо лимонну кислоту.

  • Спочатку масу перемішуємо лопаткою, а потім, коли вона стане достатньою густий, продовжуємо вимішувати руками. За консистенцією вона повинна вийти, як мастика або пластилін.

  • Після з маси ліпимо яйця. Вироби викладаємо на тарілку, попередньо затягнувши її харчовою плівкою.

  • Якщо потрібно зробити різнокольорові яйця, то беремо шматочок маси, додаємо трохи харчового барвника і добре вимішуємо.
  • Залишаємо прикраси при кімнатній температурі 6-8 годин.
  • Як тільки яйця повністю висохнуть, їх можна використовувати для прикраси або додатково пофарбувати, використовуючи коричневий барвник для додання ефекту перепелиного яйця і золотий кандурин.

Якщо при ліпленні маса розсипається, значить, в ній багато цукрової пудри. Але нічого страшного немає, просто додаємо трохи води і ще раз все добре вимішуємо.

Прикраси для великодніх пасок з маршмеллоу

Прикраси своїми руками для пасок на Великдень можна зробити з такого кондитерського виробу, як маршмеллоу. Майстер-клас простий, декор робиться швидко, виходить дуже красиво. Пропонуємо одразу кілька варіантів, як можна оригінально прикрасити великодню випічку.

Знадобиться:

  • маршмеллоу (різних розмірів);
  • меренги;
  • цукрові намистини;
  • кольоровий мармелад.

Майстер-клас:

  • Для початку покриваємо паски глазур’ю, даємо трохи висохнути, але не повністю, інакше декор не буде триматися.
  • Тепер з маршмеллоу більшого розміру робимо ромашку. Для цього ножицями нарізаємо виріб на 6 фрагментів, але не до кінця. І чим тонше будуть фрагменти, тим красивіше і акуратніше вийде квітка.

  • Далі пелюстки накладаємо один на інший, придавлюємо, щоб квітка склеїлася і зберегла форму.
  • Від маршмеллоу меншого розміру жовтого кольору відрізаємо невеликий шматочок і робимо ромашці тичинки.

  • Потім з маршмеллоу меншого розміру робимо маленьку ромашку. Серединку прикрашаємо цукровою бусинкою.

  • Ромашками декоруємо паска по колу, чергуючи квіти більшого і меншого розміру. І додатково оформляємо срібними цукровими намистинками.
  • Для наступного декору беремо маршмеллоу меншого розміру, розрізаємо навпіл, а потім кожну половинку ще навпіл, тільки ріжемо навскоси.

  • З отриманих трикутників прямо на пасці збираємо квіти, а серединку квіточки прикрашаємо бусинкою.

  • Для останнього декору просто беремо меренгу, мармелад і маленьких розмірів маршмеллоу. Підключаємо фантазію, прикрашаємо великодні паски. Можна таку цікаву справу довірити дітям, їм точно сподобається.

Прикрашання великодніх пасок мастикою

Сьогодні прикрашати випічку мастикою дуже модно і креативно. Тому пропонуємо майстер-клас, в якому детально описано, як своїми руками прикрасити таким кондитерським матеріалом паски на Великдень.

Знадобиться:

  • 150 г маршмеллоу;
  • 400 г цукрової пудри;
  • 15 г вершкового масла;
  • 1 ч. л. лимонного соку.

Майстер-клас:

  • У ємність для СВЧ кладемо маршмеллоу і шматочки вершкового масла, ставимо в мікрохвильову піч на 10-15 секунд. Маса повинна збільшитися в обсязі, але не розплавитися, тому важливо її не перегріти.

  • Розтираємо до однорідності, після підсипаємо 100 г цукрової пудри і ретельно перемішуємо круговими рухами.
  • Потім в 2-3 прийоми додаємо решту пудру і вже вимішуємо масу руками. У результаті повинна вийти мастика, за консистенцією нагадує пластилін.
  • Тепер мастику розкачуємо як можна тонше і вирізаємо з неї круги невеликого діаметру.

  • Декілька заготовок викладаємо внахлест один на одного, а місця з’єднання змочуємо водою. Після звертаємо в рулончик.

  • Кожен рулон розрізаємо навпіл, отримуємо бутончики.
  • З одного краю наколюємо бутончики на зубочистку і за допомогою іншої зубочистки акуратно відгинаємо краю, формуючи пелюстки.

  • Отримані трояндочки залишаємо при кімнатній температурі, щоб вони повністю висохли.

При бажанні троянди можна прикрасити цукровими намистинами, кондитерської посипкою або блискітками. З мастики також можна зробити витончені листочки.

Курчата з меренги

Який же великодній декор без милих і симпатичних курчат? Розповімо, як зробити таку прикрасу для пасок на Великдень з меренги.

Знадобиться:

  • 60 мл яєчного білка;
  • 200 г цукрової пудри;
  • харчові барвники.

Майстер-клас:

  • Яєчні білки збиваємо до появи пухирців.
  • Після порційно підсипаємо цукрову пудру і продовжуємо збивати до стійких піків.
  • Частина меренги відкладаємо в окрему ємність, а в решту додаємо жовтий харчовий барвник і перемішуємо до отримання однорідного кольору.

  • Перекладаємо частина меренги в кондитерський мішок, зав’язуємо і відрізаємо носик.
  • На деко з пергаментом відсаджуємо тулуба курчат.

  • Ще частина меренги жовтого кольору перекладаємо в інший кондитерський мішок і відрізаємо отвір меншого діаметру.

  • Поверх станів відсаджуємо головки курчат.
  • Потім на мішок встановлюємо насадку «Листочок» і робимо курчатам крильця і хвостики.
  • У решту жовту меренгу додаємо помаранчевий барвник, перемішуємо і робимо курчатам гребінці.
  • Тепер помаранчеву меренгу змішуємо з червоним барвником, щоб зробити курчатам дзьобики.
  • Далі беремо трохи білої меренги, додаємо синій барвник і робимо очі.

  • Решту білу меренгу змішуємо з зеленим барвником і з допомогою насадки робимо курчатам травичку, як на фото.

Відправляємо курчат в розігріту до 90 °С духовку на 1 годину, а потім можна приступати до прикраси пасок.

Троянди з маршмеллоу

Троянди для прикраси можна придбати в готовому вигляді, наприклад, вафельні. Але якщо хочеться створити щось красиве своїми руками, допоможе майстер-клас, де показано, як з маршмеллоу можна швидко і просто зробити вишукані троянди.

Майстер-клас:

  • Маршмеллоу білого кольору нарізаємо на фрагменти товщиною в 3-4 мм.
  • Кожен фрагмент розкочуємо качалкою.

  • Тепер пелюстки складаємо один на інший, кожен трохи зміщуємо.
  • Для кращого зчеплення ще раз прокатуємо качалкою і закручуємо троянду.
  • Одержаний бутон розрізаємо навпіл і отримуємо 2 маленькі трояндочки. Якщо потрібно зробити 1 велика квітка, то просто вирівнюємо нижню частину.

Щоб для трояндочок зробити листочки, беремо цукрову масу, яка продається в будь-якому кондитерському магазині. Розкачуємо і вирізаємо листочки з допомогою вирубки.

Кондитерська посипка і кольоровий пісок для пасок

Дуже часто для прикраси пасок використовується кондитерська посипка. Такий декор необов’язково купувати, адже його теж можна зробити своїми руками. Дізнайтеся про те, як отримати кольоровий пісок.

Для кондитерської посипки:

  • 100 г цукрової пудри;
  • ¼ Ч. л. крохмалю;
  • 1 яєчний білок;
  • ¼ Ч. л. лимонного соку;
  • ¼ Ч. л. глюкозного сиропу;
  • ½ Ч. л. води;
  • ванілін;
  • барвники.

Майстер-клас:

  • Кондитерську посипання будемо робити з глазурі, яку використовують для прикраси пряників. І почнемо з того, що в миску просіваємо цукрову пудру разом з крохмалем і ваніліном.
  • Вливаємо яєчний білок і збиваємо міксером на самій низькій швидкості протягом 1-2 хвилини.
  • Після додаємо сік цитруса та глюкозний сироп, розмішуємо ще пару хвилин.
  • Тепер глазур ділимо на рівні частини і кожну змішуємо з будь-яким кольором барвником. Перекладаємо в кондитерські мішечки і відрізаємо куточок.
  • На лист пергаменту відсаджуємо глазур у вигляді маленьких точок.

  • Залишаємо до висихання мінімум на 3 години. Готову посипання пересипаємо в баночку.

  • Якщо є можливість, то краще приготувати глазур на сухому білку, її консистенція ідеально підходить для кондитерських прикрас. Такий посипкою можна прикрашати не тільки паски, а й інші кондитерські вироби. Головне, щоб їх покриття не було занадто вологим, інакше посипання розтане.

Щоб зі звичайного білого цукру зробити кольоровий, беремо звичайний пакетик, цукровий пісок і барвники.

Майстер-клас:

  1. Висипаємо цукровий пісок в пакетик і додаємо пару крапель гелевого барвнику будь-якого кольору. А потім між долонями перетираємо пакет з вмістом до отримання потрібного кольору.
  2. Для кольорового цукру можна використовувати сухий барвник, тільки попередньо його треба розмішати в невеликій кількості води.
  3. Після фарбування цукор виходить вологим, тому його потрібно добре просушити. А після висихання просто розминаємо його руками, щоб він став розсипчастим.
  4. Зберігати кольоровий цукор треба в щільно закритому контейнері, і в сухому місці.

Паски на Великдень – випічка особлива, тому вона повинна бути не тільки смачною, але і красивою. Сподіваємося, що наші майстер-класи змогли вас переконати в тому, що прикрасити паски своїми руками зовсім не складно, а навіть дуже цікаво. Якщо великодня випічка готується, як подарунок, то приділіть увагу і упаковці.

Поділитись з друзями
Оцініть страву:
( Поки що оцінок немає )
Залишити відповідь