Таке блюдо, як запіканка з макаронів і фаршу, не вимагає великих матеріальних і фізичних витрат, а тому заслужено користується особливою популярністю у працюючих господинь. Урізноманітнити звичні всім страви, приготовані в духовці з сиром, допоможе добірка покрокових рецептів з фото.
Запіканка на швидку руку
У цьому рецепті ми використовуємо напівсирі вироби для основи. Тому заливка для запіканки з макаронів і фаршу в духовці з сиром повинна мати у своєму складі достатню кількість рідини. Зверніть увагу, покроковий рецепт з фото.
Інгредієнти для основи:
- 450 г товстих макаронів;
- 80 г томатної пасти;
- 500 г будь-якого фаршу;
- 120 г моркви;
- 130 г ріпчастої цибулі;
- 60 мл рафінованої олії;
- сіль – за смаком.
Інгредієнти для заливки:
- 5 великих курячих яєць;
- 120 г твердого сиру (будь-якого);
- 1 ст. свіжого молока;
- сіль і мелений перець – за смаком.
Приготування:
- Відварюємо в окропі з рослинною олією макарони до напівготовності, відкидаємо їх на друшляк і промиваємо під струменем води.
- Миємо й чистимо овочі, цибулю шаткуємо великими шматочками, моркву натираємо на тертці з самими великими отворами.
- Змішуємо фарш зі спеціями, томатною пастою і підготовленими овочами.
- У вогнетривку форму викладаємо половину макаронів рівномірним шаром.
- Зверху додаємо фарш, зворотною стороною великої ложки злегка приминаєм його по всій площі запіканки.
- Накриваємо масу рештою макаронами.
- У глибокій мисці розбовтуємо виделкою або вінчиком молоко з яйцями, додаємо в суміш приправ і спеції за смаком.
- Заливаємо рідкою масою форму з заготівлею.
- Тремо сир на тертці з великими отворами, покриваємо запіканку по всій площі.
- Нагріваємо духовку до температури 180 градусів, відправляємо в неї заготовку на 60 хвилин.
- Як тільки скоринка на столі зарум’яниться, накриємо запіканку фольгою.
Подавати страву слід у гарячому вигляді, розрізаємо на порційні шматки. Можна на додаток подати томатний гострий соус або тартар.
Запіканка з макаронів з фаршем і кабачками
Як тільки перший літній овоч з’явиться на городі, радимо порадувати домочадців смачною і апетитною запіканкою з макаронів і фаршу з додаванням кабачків, приготовленої в духовці з сиром. По покроковому рецепту з фото блюдо готується дуже швидко і являє собою повноцінний обід для всієї родини.
Інгредієнти:
- 300 г макаронів;
- 300-400 г курячого фаршу;
- 1 велика ріпчаста цибулина;
- 2 середніх молодих кабачка;
- 150 г твердого сиру;
- 400 мл свіжого молока;
- 4 курячих яйця;
- молода зелень, приправи і спеції за смаком;
- 1 зубок часнику – за бажанням.
Приготування:
- Ретельно вимиті і висушені рушником кабачки натираємо на крупній тертці, змішуємо з сухими макаронами.
- Великими шаткуємо кубиками цибулину. Відправляємо до попередніх компонентів.
- Дрібно шаткуємо щедру порцію чистої молодої зелені. Можна брати кріп і базилік, а можна використовувати щось одне.
- В загальний посуд відправляємо ароматні трави і фарш. Сюди ж тремо на найдрібнішій тертці 50 г твердого сиру. Акуратно перемішуємо всю масу лопаткою, щоб не поламати макарони.
- Заправляємо основу для запіканки з макаронів і фаршу з сиром будь-якими спеціями за своїм розсудом. Це можуть бути комплексні суміші для курки, сіль і мелений чорний перець, прованські трави і т. д.
- Змащуємо керамічну форму вершковим маслом, присипаємо панірувальними сухарями або тертим підсушеним хлібом.
- Викладаємо масу в підготовлену ємність, вирівнюємо поверхню зворотною стороною великої ложки.
- Міксером, блендером або збиваємо виделкою в глибокій мисці яйця, молоко і трохи солі в однорідну масу (без піни).
- Заливаємо льезоном масу у формі і злегка рихлою лопаткою заготовку. Це важливо, щоб рідина просочила усі шари запіканки. При необхідності можна розбовтати вилочкою ще 100 мл молока і 1 яйце – все залежить від об’єму форми.
- Натираємо залишився сир на крупній тертці, присипаємо поверхню страви і відправляємо його в духовку, розігріту до 180 градусів, на півгодини.
- Виймаємо форму з запіканку з духовки, присипаємо дрібно нарубаної зеленню і даємо третину години постояти.
Подаємо в якості самостійного блюда з гарніром з овочевого рагу. Таке блюдо можна готувати і з сиром. У цьому випадку твердого сиру можна взяти набагато менше.
Запіканка з майонезом
Назвати це блюдо дієтичним не можна, але, тим не менше, воно дуже смачне і цілком підійде для швидкого приготування обіду. Соус можна використовувати будь – й домашній і магазинний.
Інгредієнти:
- 500 г фаршу;
- 1,5 л питної води;
- 1 ч. л. солі;
- 500 г будь-яких макаронних виробів;
- 1 велика цибулина;
- 150 г твердого сиру будь-якого якості;
- 2-3 ст. л. рафінованої олії;
- 3 ст. л. домашньої аджики;
- 3 ст. л. пюре з томатів;
- 50 г вершкового масла;
- 3 курячих яйця;
- 3 ст. л. сметани 20 %;
- 2 ст. л. майонезу «Провансаль»;
- приправи та спеції – за смаком і бажанням.
Приготування:
- Чистимо цибулину, шаткуємо її великими кубиками. Обсмажуємо на розігрітій олії до золотистого кольору.
- Відправляємо до цибулі фарш, ретельно перемішуємо. Як тільки маса змінить колір, підливаємо півчашки окропу для соковитості начинки і накриваємо масу кришкою. Зменшуємо вогонь до середнього, тушкуємо до готовності фаршу.
- У підходящій за обсягом каструлі кип’ятимо воду, присолюємо, висипаємо макарони з пачки. Перемішуємо, варимо 7 хвилин до стану альденте.
- Додаємо у фарш томатне пюре і аджику, перемішуємо. Даємо протушкувати кілька хвилин.
- Тим часом відкидаємо макарони на друшляк, промиваємо їх. Відправляємо підсохлі вироби в каструлю з шматочком масла і перемішуємо, щоб кожне пір’ячко або черепашка промаслились. Це важливо, щоб в запіканці вони зберегли форму.
- Готовий фарш заправляємо коріандром, меленим перцем, сіллю або сушеним базиліком і злегка товчемо спеціальним пристосуванням для пюре, щоб фарш просочився бульйоном і спеціями.
- Збиваємо вінчиком або виделкою сметану і яйця в однорідну масу. Соус можна заправити сіллю і пряними травами.
- Змащуємо вершковим маслом вогнетривку ємність, викладаємо на дно половину готових макаронів.
- Зверху відправляємо весь фарш.
- На рівну основу додаємо частину макаронів.
- Заливаємо форму з основою підготовленим льезоном.
- Натираємо на крупній тертці твердий сир і змішуємо його з майонезом. Рівномірним шаром викладаємо отриману масу на запіканку. Накриваємо фольгою.
- Розігріваємо духовку до 200 градусів, відправляємо заготівлю і тримаємо її до утворення рум’яної скоринки.
- Після того як вийняли блюдо з духовки, залишаємо його під фольгою на 20 хвилин, після нарізаємо порційними шматками для подачі. Можна доповнити частування маринованими овочами.
Запіканка з макаронів з фаршем по-грецьки
Щоб здивувати гостей заморським стравою, підійде рецепт «Пастицио» з використанням спецій, характерних для середземноморської кухні. Швидко приготувати його не вийде, зате смак буде кардинально відрізнятися від інших рецептів звичного всім страви. Приготувати просто за покроковим фото до рецепту.
Інгредієнти:
- 1 кг яловичого фаршу;
- 0,5 кг трубчастих макаронів;
- 1 велика цибулина;
- 0,5 ст. пюре з томатів;
- 1 ч. л. цукру;
- 0,5 пучка свіжої зелені;
- сіль і мелений перець – за смаком;
- 50 мл червоного вина;
- 400 г твердого сиру;
- 3 білка;
- 100 г оливкової або іншої рослинної олії без запаху;
- 7-8 ст. л. борошна;
- 1 л свіжого молока;
- 3 жовтка;
- 70 г вершкового масла;
- 1 ч. л. тертого мускатного горіха.
Приготування:
- У каструлі з товстим дном нагріваємо олію.
- Чистимо цибулину і шаткуємо її великими шматочками, відправляємо в розігріту олію, нагріваємо до м’якості шматочків.
- Відправляємо до цибулі фарш, перемішуємо до однорідності, щоб м’ясо не взялося великими брилами.
- Як тільки продукт змінив колір, додаємо сюди протерті томати і дрібно нарубану зелень, цукор і сіль за смаком.
- Заправляємо масу меленим перцем і вином, перемішуємо, даємо потушитися на середньому вогні без кришки. Важливо, щоб в результаті вийшла густа маса з невеликою кількістю рідини.
- Кип’ятимо воду в каструлі, додаємо сюди трохи солі і відправляємо в рідину макарони. Краще всього використовувати довгі трубчасті спагетті, але можна взяти будь-які інші.
- Проварюємо їх 5 хвилин і відкидаємо на друшляк. Як тільки макарони охолонуть, відправляємо до них злегка збитий білок і 2 ст. л. тертого сиру, перемішуємо.
- Даємо охолонути фаршу, змішуємо його з іншими білками.
- Масло розтоплюємо в сотейнику, додаємо до нього просіяне борошно і швидко перемішуючи, прогріваємо до однорідності.
- Порціями вливаємо молоко, постійно розмішуючи масу віночком, нагріваємо до загустіння.
- Відправляємо мускатний горіх в заварну масу, додаємо сюди ж жовтки по одному, заправляємо соус сіллю.
- Відправляємо в бешамель залишки тертого сиру, знову перемішуємо, щоб продукт розплавився.
- Змащуємо форму оливковою олією, викладаємо на дно макарони. Додаємо зверху фарш. Заливаємо всю композицію соусом бешамель. Вирівнюємо всі зворотною стороною великої ложки.
- Присипаємо зверху запіканку з макаронів з фаршем хорошим шаром тертого сиру і відправляємо запікатися в розігріту до 200 градусів духовку.
- Даємо страві трохи охолонути, нарізаємо порційними шматками і подаємо зі свіжими овочами або салатом «Цезар».
Такі рецепти запіканок з макаронів з фаршем та сиром стануть в нагоді всім без винятку. Особливо важливо дотримуватися послідовність, орієнтуючись на покрокові фото.