Пастиціо (παστίτσιο) – традиційна та улюблена страва грецької кухні. Пастиціо є запіканка з пасти і рубаного м’яса з соусом бешамель.
Назва пастиціо походить від італійського слова пастичіо (pasticcio), яке є спільним для великого сімейства печених солоних пирогів з м’яса, риби чи пасти. Слово pasticcio, у свою чергу, походить від простонародного латинського слова pastīcium, що вказує на пиріг з макаронів і має такі переносні значення як «безлад» або «важка ситуація». До речі, більшість італійських рецептів пастиціо припускають наявність скоринки з тіста.
Типове грецьке пастиціо має нижній шар з букатини або іншої пасти у формі трубочок. Як сполучний елемент зазвичай виступають сир або яйця. Середній шар пастиціо – зазвичай яловичий фарш з томатним соусом. Зверху пастиційний покривається соусом бешамель на основі борошна або бешамель із сиром, який відомий у Франції як соус «Морне».
Пастиціо є поширеною стравою в Греції і часто подається як основна страва з салатом.
Нижче ми наводимо традиційний грецький рецепт пастіціо.
- Букатіні або тортильйони 500 гр.
- Фарш із яловичини 500 гр.
- Цибуля ріпчаста 1 шт.
- Часник 3-4 зубчики
- Помідор 1-2 шт.
- Твердий сир 100 гр.
- Масло вершкове 3 ст. л.
- Борошно пшеничне 4-5 ст. л.
- Молоко коров’яче 3 склянки
- Куряче яйце 1 шт.
- Кориця 1 паличка
- Сіль за смаком
- Перець чорний мелений за смаком
- Відварити пасту у підсоленій воді відповідно до зазначеного часу.
- Дрібно нарізати цибулю, часник і обсмажити у невеликій кількості оливкової олії. Додати фарш і обсмажити до готовності, розминаючи грудки. Опціонально на цьому етапі можна налити трохи білого вина. Собі – для настрою і в сковороду з фаршем для смаку.
- Додати нарізані кубиками помідори, сіль, перець, паличку кориці і смажити доти, доки не випарується вся рідина. Паличку кориці в кінці потрібно прибрати.
- Окремо приготувати соус бешамель. Для цього в сотейнику розтопити вершкове масло, додати борошно, добре перемішати. В отриману масу акуратно вливати молоко, розмішуючи грудочки. Після закипання молока посолити, поперчити і варити ще 3-4 хвилини до загусання. Після вимкнення додати половину тертого сиру і перемішати.
- У змащену маслом форму викласти шар пасти, рівно, один до одного. Змастити шар макаронів соусом бешамель. Зверху викласти фарш. Потім ще шар соусу та акуратний шар макаронів. У соус, що залишився, вмішати жовток і густо змастити зверху макарони.
- Поставити у розігріту до 250 градусів духовку на 15 хвилин. Через цей час дістати, посипати тертим сиром, що залишився, і поставити в духовку ще на 1-2 хвилини.
Подавати пастиціо у гарячому вигляді з овочевим салатом.