Пастиціо

Пастиціо (παστίτσιο) –  традиційна та улюблена страва грецької кухні. Пастиціо є  запіканка з пасти і рубаного м’яса з соусом бешамель. 

Назва пастиціо походить від італійського слова пастичіо (pasticcio), яке є спільним для великого сімейства печених солоних пирогів з м’яса, риби чи пасти. Слово pasticcio, у свою чергу, походить від простонародного латинського слова pastīcium, що вказує на пиріг з макаронів і має такі переносні значення як «безлад» або «важка ситуація». До речі, більшість італійських рецептів пастиціо припускають наявність скоринки з тіста. 

Типове грецьке пастиціо має нижній шар з букатини або іншої пасти у формі трубочок. Як сполучний елемент зазвичай виступають сир або яйця. Середній шар пастиціо – зазвичай яловичий фарш з томатним соусом. Зверху пастиційний покривається соусом бешамель на основі борошна або бешамель із сиром, який відомий у Франції як соус «Морне».

Пастиціо є поширеною стравою в Греції і часто подається як основна страва з салатом.

Нижче ми наводимо традиційний грецький рецепт пастіціо.

Інгредієнти
Порції: +4
Кроки
60 хвДрук
  • Відварити пасту у підсоленій воді відповідно до зазначеного часу.
  • Дрібно нарізати цибулю, часник і обсмажити у невеликій кількості оливкової олії. Додати фарш і обсмажити до готовності, розминаючи грудки. Опціонально на цьому етапі можна налити трохи білого вина. Собі – для настрою і в сковороду з фаршем для смаку.
  • Додати нарізані кубиками помідори, сіль, перець, паличку кориці і смажити доти, доки не випарується вся рідина. Паличку кориці в кінці потрібно прибрати.
  • Окремо приготувати соус бешамель. Для цього в сотейнику розтопити вершкове масло, додати борошно, добре перемішати. В отриману масу акуратно вливати молоко, розмішуючи грудочки. Після закипання молока посолити, поперчити і варити ще 3-4 хвилини до загусання. Після вимкнення додати половину тертого сиру і перемішати.
  • У змащену маслом форму викласти шар пасти, рівно, один до одного. Змастити шар макаронів соусом бешамель. Зверху викласти фарш. Потім ще шар соусу та акуратний шар макаронів. У соус, що залишився, вмішати жовток і густо змастити зверху макарони.
  • Поставити у розігріту до 250 градусів духовку на 15 хвилин. Через цей час дістати, посипати тертим сиром, що залишився, і поставити в духовку ще на 1-2 хвилини.

Подавати пастиціо у гарячому вигляді з овочевим салатом.

Підписуйся на нові рецепти!

Поділитись з друзями
Відгуки про страву:
( 2 оцінки, середнє 5 з 5 )
Залишити відповідь