Василопіта

Василопіта (Vasilopita) – традиційна грецька страва. Василопіта є кексом або хлібом, який подається опівночі напередодні Нового року, щоб відсвяткувати День Святого Василя. За грецькою традицією у василопіту ховають монетку, яка символізує успіх на весь рік для того, в чиєму шматку вона опиниться. У новорічні свята грецькі сім’ї розрізають василопіту, щоб благословити будинок та принести удачу на наступний рік. Зазвичай це робиться опівночі напередодні Нового року. Монету ховають, просунувши її в основу пирога після випікання. Опівночі ножем на пирозі вирізають хрест, а потім нарізають на шматки для кожного члена сім’ї та всіх гостей. Шматки роздають по черзі залежно від віку, від старшого до молодшого. Також  залежно від місцевих та сімейних традицій відрізають шматки  для різних символічних людей чи груп: Господа, Василя Блаженного та інших святих, бідних, домочадців чи Караконджула (святковий демон). 

Залежно від регіону є різні рецепти василопіти, майже кожна сім’я має свій рецепт. Найпоширеніший рецепт василопіти передбачає приготування того ж тісту, що роблять цуреки. У деяких сім’ях замість тіста використовують заварний крем, такий варіант зазвичай називається галатопіта (galatopita).

Нижче ми наводимо традиційний грецький рецепт василопіти. Для хорошого результату вершкове масло має бути кімнатної температури, не з холодильника. Також дуже важливо ретельно перемішати вершкове масло з цукром до отримання по-справжньому пишної та вершкової маси, схожої на збиті вершки. Не пошкодуйте на цей крок додаткового часу, і результат вас безперечно порадує. У багатьох рецептах василопіти яйця додаються повністю, але в рецепті нижче яєчні білки окремо збиваються в бізе і поєднуються  з рештою тіста  в самому кінці. У цьому секрет більш пухнастої та повітряної консистенції василопіти. Щоб не було яєчного присмаку, додайте яєчні жовтки по одному. Борошно і бізе додавати потрібно наприкінці, за допомогою шпателя. Використання електричного міксера призведе до того, що василопіта втратить свою пухнастість. Просто додайте борошно, що просіяєне, і бізе і змішайте легкими круговими рухами, намагаючись не перевантажувати тісто. Ще дуже важливо в процесі випікання не відкривати духовку за жодних обставин протягом перших 30 хвилин випікання, інакше василопіта здується. Ну і нарешті, не забудьте вставити монету на удачу! 

Інгредієнти
Порції: +6
Кроки
1 год 40 хвДрук
  • Відокремити жовтки від білків.
  • Яєчні білки покласти в суху миску, додати щіпку солі і збити до стійких пік. Переконайтеся, що ваші миска та віночок чисті та сухі.
  • В окремій мисці міксером збити вершкове масло кімнатної температури з цукром протягом приблизно 20 хвилин, поки масло не стане вершковим та пишним, як збиті вершки.
  • Додавати яєчні жовтки по одному, одночасно перемішуючи, даючи час кожному жовтку вбратися, перш ніж додавати інший.
  • Влити апельсиновий сік, додати ванільний екстракт, апельсинову цедру, йогурт і перемішати.
  • Додати третину просіяного борошна, і перемішати за допомогою шпателя.
  • Додати третину білкової маси та змішати легкими круговими рухами знизу нагору.
  • Повторити аналогічні дії з рештою борошна і бізе, додавши 1/3 борошна і 1/3 бізе, а потім борошно і бізе, що залишилося.
  • Змастити маслом дно та боки роз’ємної форми (діаметр близько 32 см) та вилити туди тісто. Розрівняти поверхню силіконовою лопаткою.
  • Розігріти духовку до 200 С, верхній та нижній нагрівальні елементи мають бути включені.
  • Помістити форму з василопітою в розігріту духовку на нижню решітку, зменшити температуру до 175 ° С і випікати протягом 50-60 хвилин. Перевірити готовність дерев’яною шпажкою або зубочисткою. Якщо вона вийде чистою, василопіта готова.
  • Готову василопіту остудити, а потім перекласти на плоску страву для подачі.
  • Обернути монету алюмінієвою фольгою і встромити її в пиріг з боку основи василопіти.
  • У великій мисці з’єднати всі інгредієнти для глазурі і змішати їх лопаткою, поки глазур не стане гладкою і глянсовою. При необхідності можна додати ще трохи гарячої води, глазур повинна бути як рідкий крем.
  • Вилити глазур зверху на василопіту і розрівняти за допомогою шпателя. Також можна викреслити на глазурі цифри наступного року.

Підписуйся на нові рецепти!

Поділитись з друзями
Відгуки про страву:
( 1 оцінка, середнє 5 з 5 )
Залишити відповідь