Галатопіта

Галатопіта (Galatopita) – традиційна страва грецької кухні. Галатопіта або, як її ще називають, галопіта (galopita) є пиріг із запеченого заварного крему. Назва галатопіту перекладається як молочний пиріг. Основні інгредієнти: молоко, манна крупа, яйця та вершкове масло.

У Греції є багато різних рецептів галатопіти. Нижче ми наводимо рецепт галатопіти від знаменитого грецького шеф-кухаря Акіса Петретцикіс (Akis Petretzikis). Цей молочний пиріг готується без бісквітної основи, що робить його особливо простим у приготуванні.

Інгредієнти
Порції: +4
Кроки
1 год 15 хвДрук
  • У каструлю влити молоко, додати цукор (200 г) і довести до кипіння на середньому вогні.
  • У мисці поєднати манку з кукурудзяним крохмалем і перемішати.
  • Додати 3 яйця, ванільний екстракт, цедру лимона, сіль і добре перемішати віночком.
  • За допомогою ополоника повільно додавати гаряче молоко з каструлі в миску з яйцями, постійно помішуючи.
  • Отриману суміш перелити в каструлю, поставити на вогонь і варити, постійно помішуючи, поки крем не загусне.
  • Зняти з вогню, додати вершкове масло і перемішувати масу доти, поки масло не розтане.
  • Змастити круглу роз’ємну форму для випікання вершковим маслом і присипати манкою.
  • Вилити тісто і добре розрівняти поверхню за допомогою шпателя.
  • В окремій мисці з’єднати яйце, 2 ст. ложки цукру та 2 ст. ложки води. Як слід перемішати.
  • За допомогою кулінарного пензля розподілити отриману масу по всій поверхні галатопіти.
  • Випікати в попередньо розігрітій до 180°С духовці протягом 40-45 хвилин.
  • Готову галатопіту витягнути з духовки і остудити протягом щонайменше 4 годин, щоб вона добре охолола.
  • Перед подачею галатопіту посипається меленою корицею та нарізається на шматки. Подається із медом.

Підписуйся на нові рецепти!

Поділитись з друзями
Відгуки про страву:
( 2 оцінки, середнє 5 з 5 )
Залишити відповідь