Торта делла нонна

Торта делла нонна (Torta della nonna) – традиційна страва італійської кухні. Торта делла нонна є солодким пиогом з пісочного тіста з начинкою із заварного крему. Зверху пиріг неодмінно прикрашається кедровими горішками та цукровою пудрою. Назва торта делла нонна перекладається з італійської як бабусин торт.

Торта делла нонна став особливо популярним у 80-90 роки XX століття. Саме тоді він з’явився в асортименті практично всіх італійських та кондитерських закладів. Враховуючи величезну популярність у закладах громадського харчування, витоки рецепта торта делла нонна були втрачені. Деякі вважають, що рецепт торта делла нонна походить з області Ареццо, інші вірять у пізніше флорентійське походження. Найпопулярнішою є версія, що автором рецепта торта делла нонна є Гвідо Саморіні, флорентійський шеф-кухар та ресторатор. Як свідчить легенда, відвідувачі, стомлені одноманітністю нечисленних десертів ресторану, попросили у шеф-кухаря якусь цікаву новинку. У результаті Самаріні підніс їм цей простий пиріг, який потішив смаком і новизною.

Нині торта делла нонна є класикою тосканської кухні. Також є інша варіація цього пирога з додаванням какао в кремову начинку і іноді тісто, яке називається дідусин торт або торта дель нонно (Torta del nonno). Дідусин пиріг замість кедрових горішків посипають мигдалем.

Нижче ми наводимо традиційний італійський рецепт торта делла нонна. Для приготування тіста для бабусиного торта в Італії зазвичай використовується оливкова олія, але можна взяти будь-яку іншу олію, наприклад, соняшникову. Вказана кількість інгредієнтів розрахована на форму діаметром 26-30 см. Найкраще підходить кругла роз’ємна форма з високими бортами.

Інгредієнти
Порції: +6
Кроки
1 год 10 хвДрук
  • У сотейник налити 750 мл молока.
  • З лимона зняти цедру повністю, одним шматком, і опустити її в молоко.
  • Поставити сотейник із молоком на повільний вогонь і розігріти, але не доводячи молоко до кипіння.
  • В окрему миску розбити три яйця, додати 6 ст. ложок цукру та 6 ст. ложок просіяного борошна. За допомогою віночка ретельно перемішати до однорідності.
  • З гарячого молока видалити цедру лимона, її можна викинути, вона більше не знадобиться. Потім тонким цівком влити гаряче молоко в яєчно-борошняну суміш, постійно помішуючи віночком.
  • Після цього перелити отриману суміш у сотейник і поставити на повільний вогонь. Варити, постійно помішуючи до загустіння крему, близько 5-10 хвилин. Як тільки заварний крем загусне, вимкнути вогонь і остудити крем до кімнатної температури.
  • В окрему миску розбити три яйця, додати 150 гр цукру, 1 ч. ложку розпушувача, ванілін та 120 мл рослинної олії. Перемішати до однорідності.
  • Частками всипати 500 гр борошна, що просіює, і замісити м’яке, еластичне тісто, що не липне до рук. Довго тісто вимішувати не потрібно, щоб воно не забилося.
  • Отримане тісто розділити на дві частини, одна частина має бути трохи більшою, ніж друга.
  • Ту частину тіста, яка більше, розкотити між двома листами пергаменту в круглий пласт завтовшки близько 1 см.
  • Круглу роз’ємну форму змастити олією і перекласти в неї отриманий круглий пласт тіста так, щоб він повністю закрив дно та борти форми. Зайве тісто за потреби можна акуратно зрізати ножем.
  • Перекласти на основу заварний крем, що остигнув, і розрівняти поверхню.
  • Аналогічним чином розкотити другу частину тіста і накрити зверху пиріг. За потреби також зрізати зайве тісто.
  • За допомогою вилки акуратно зліпити краї діаметром всього пирога, як би створюючи своєрідний орнамент.
  • Потім наколоти вилкою поверхню пирога в кількох місцях. Це потрібно для того, щоб при нагріванні зайва пара могла виходити через ці отвори, не пошкоджуючи сам пиріг.
  • Посипати поверхню торта делла нонна кедровими горішками.
  • Випікати торта делла нонна в попередньо розігрітій до 170°С духовці протягом 45 хвилин.
  • Після приготування торта делла нонна потрібно повністю остудити, це важливо для того, щоб начинка схопилася і не розтікалася при розрізанні пирога.
  • Повністю остиглий бабусин пиріг торта делла нонна посипати цукровою пудрою, нарізати на шматки і подавати до столу.

Підписуйся на нові рецепти!

Поділитись з друзями
Відгуки про страву:
( Поки що оцінок немає )
Залишити відповідь