Запіканка з макаронів і фаршу в духовці з сиром

Час приготування: 60 хв

Таке блюдо, як запіканка з макаронів і фаршу, не вимагає великих матеріальних і фізичних витрат, а тому заслужено користується особливою популярністю у працюючих господинь. Урізноманітнити звичні всім страви, приготовані в духовці з сиром, допоможе добірка покрокових рецептів з фото.

Запіканка на швидку руку

У цьому рецепті ми використовуємо напівсирі вироби для основи. Тому заливка для запіканки з макаронів і фаршу в духовці з сиром повинна мати у своєму складі достатню кількість рідини. Зверніть увагу, покроковий рецепт з фото.

Інгредієнти для основи:

  • 450 г товстих макаронів;
  • 80 г томатної пасти;
  • 500 г будь-якого фаршу;
  • 120 г моркви;
  • 130 г ріпчастої цибулі;
  • 60 мл рафінованої олії;
  • сіль – за смаком.

Інгредієнти для заливки:

  • 5 великих курячих яєць;
  • 120 г твердого сиру (будь-якого);
  • 1 ст. свіжого молока;
  • сіль і мелений перець – за смаком.

Приготування:

  • Відварюємо в окропі з рослинною олією макарони до напівготовності, відкидаємо їх на друшляк і промиваємо під струменем води.
  • Миємо й чистимо овочі, цибулю шаткуємо великими шматочками, моркву натираємо на тертці з самими великими отворами.
  • Змішуємо фарш зі спеціями, томатною пастою і підготовленими овочами.
  • У вогнетривку форму викладаємо половину макаронів рівномірним шаром.

  • Зверху додаємо фарш, зворотною стороною великої ложки злегка приминаєм його по всій площі запіканки.

  • Накриваємо масу рештою макаронами.
  • У глибокій мисці розбовтуємо виделкою або вінчиком молоко з яйцями, додаємо в суміш приправ і спеції за смаком.

  • Заливаємо рідкою масою форму з заготівлею.

  • Тремо сир на тертці з великими отворами, покриваємо запіканку по всій площі.
  • Нагріваємо духовку до температури 180 градусів, відправляємо в неї заготовку на 60 хвилин.
  • Як тільки скоринка на столі зарум’яниться, накриємо запіканку фольгою.

Подавати страву слід у гарячому вигляді, розрізаємо на порційні шматки. Можна на додаток подати томатний гострий соус або тартар.

Запіканка з макаронів з фаршем і кабачками

Як тільки перший літній овоч з’явиться на городі, радимо порадувати домочадців смачною і апетитною запіканкою з макаронів і фаршу з додаванням кабачків, приготовленої в духовці з сиром. По покроковому рецепту з фото блюдо готується дуже швидко і являє собою повноцінний обід для всієї родини.

Інгредієнти:

  • 300 г макаронів;
  • 300-400 г курячого фаршу;
  • 1 велика ріпчаста цибулина;
  • 2 середніх молодих кабачка;
  • 150 г твердого сиру;
  • 400 мл свіжого молока;
  • 4 курячих яйця;
  • молода зелень, приправи і спеції за смаком;
  • 1 зубок часнику – за бажанням.

Приготування:

  • Ретельно вимиті і висушені рушником кабачки натираємо на крупній тертці, змішуємо з сухими макаронами.

  • Великими шаткуємо кубиками цибулину. Відправляємо до попередніх компонентів.
  • Дрібно шаткуємо щедру порцію чистої молодої зелені. Можна брати кріп і базилік, а можна використовувати щось одне.
  • В загальний посуд відправляємо ароматні трави і фарш. Сюди ж тремо на найдрібнішій тертці 50 г твердого сиру. Акуратно перемішуємо всю масу лопаткою, щоб не поламати макарони.

  • Заправляємо основу для запіканки з макаронів і фаршу з сиром будь-якими спеціями за своїм розсудом. Це можуть бути комплексні суміші для курки, сіль і мелений чорний перець, прованські трави і т. д.

  • Змащуємо керамічну форму вершковим маслом, присипаємо панірувальними сухарями або тертим підсушеним хлібом.

  • Викладаємо масу в підготовлену ємність, вирівнюємо поверхню зворотною стороною великої ложки.

  • Міксером, блендером або збиваємо виделкою в глибокій мисці яйця, молоко і трохи солі в однорідну масу (без піни).
  • Заливаємо льезоном масу у формі і злегка рихлою лопаткою заготовку. Це важливо, щоб рідина просочила усі шари запіканки. При необхідності можна розбовтати вилочкою ще 100 мл молока і 1 яйце – все залежить від об’єму форми.

  • Натираємо залишився сир на крупній тертці, присипаємо поверхню страви і відправляємо його в духовку, розігріту до 180 градусів, на півгодини.

  • Виймаємо форму з запіканку з духовки, присипаємо дрібно нарубаної зеленню і даємо третину години постояти.

Подаємо в якості самостійного блюда з гарніром з овочевого рагу. Таке блюдо можна готувати і з сиром. У цьому випадку твердого сиру можна взяти набагато менше.

Запіканка з майонезом

Назвати це блюдо дієтичним не можна, але, тим не менше, воно дуже смачне і цілком підійде для швидкого приготування обіду. Соус можна використовувати будь – й домашній і магазинний.

Інгредієнти:

  • 500 г фаршу;
  • 1,5 л питної води;
  • 1 ч. л. солі;
  • 500 г будь-яких макаронних виробів;
  • 1 велика цибулина;
  • 150 г твердого сиру будь-якого якості;
  • 2-3 ст. л. рафінованої олії;
  • 3 ст. л. домашньої аджики;
  • 3 ст. л. пюре з томатів;
  • 50 г вершкового масла;
  • 3 курячих яйця;
  • 3 ст. л. сметани 20 %;
  • 2 ст. л. майонезу «Провансаль»;
  • приправи та спеції – за смаком і бажанням.

Приготування:

  • Чистимо цибулину, шаткуємо її великими кубиками. Обсмажуємо на розігрітій олії до золотистого кольору.
  • Відправляємо до цибулі фарш, ретельно перемішуємо. Як тільки маса змінить колір, підливаємо півчашки окропу для соковитості начинки і накриваємо масу кришкою. Зменшуємо вогонь до середнього, тушкуємо до готовності фаршу.

  • У підходящій за обсягом каструлі кип’ятимо воду, присолюємо, висипаємо макарони з пачки. Перемішуємо, варимо 7 хвилин до стану альденте.

  • Додаємо у фарш томатне пюре і аджику, перемішуємо. Даємо протушкувати кілька хвилин.

  • Тим часом відкидаємо макарони на друшляк, промиваємо їх. Відправляємо підсохлі вироби в каструлю з шматочком масла і перемішуємо, щоб кожне пір’ячко або черепашка промаслились. Це важливо, щоб в запіканці вони зберегли форму.
  • Готовий фарш заправляємо коріандром, меленим перцем, сіллю або сушеним базиліком і злегка товчемо спеціальним пристосуванням для пюре, щоб фарш просочився бульйоном і спеціями.
  • Збиваємо вінчиком або виделкою сметану і яйця в однорідну масу. Соус можна заправити сіллю і пряними травами.

  • Змащуємо вершковим маслом вогнетривку ємність, викладаємо на дно половину готових макаронів.
  • Зверху відправляємо весь фарш.

  • На рівну основу додаємо частину макаронів.

  • Заливаємо форму з основою підготовленим льезоном.
  • Натираємо на крупній тертці твердий сир і змішуємо його з майонезом. Рівномірним шаром викладаємо отриману масу на запіканку. Накриваємо фольгою.

  • Розігріваємо духовку до 200 градусів, відправляємо заготівлю і тримаємо її до утворення рум’яної скоринки.
  • Після того як вийняли блюдо з духовки, залишаємо його під фольгою на 20 хвилин, після нарізаємо порційними шматками для подачі. Можна доповнити частування маринованими овочами.

Запіканка з макаронів з фаршем по-грецьки

Щоб здивувати гостей заморським стравою, підійде рецепт «Пастицио» з використанням спецій, характерних для середземноморської кухні. Швидко приготувати його не вийде, зате смак буде кардинально відрізнятися від інших рецептів звичного всім страви. Приготувати просто за покроковим фото до рецепту.

Інгредієнти:

  • 1 кг яловичого фаршу;
  • 0,5 кг трубчастих макаронів;
  • 1 велика цибулина;
  • 0,5 ст. пюре з томатів;
  • 1 ч. л. цукру;
  • 0,5 пучка свіжої зелені;
  • сіль і мелений перець – за смаком;
  • 50 мл червоного вина;
  • 400 г твердого сиру;
  • 3 білка;
  • 100 г оливкової або іншої рослинної олії без запаху;
  • 7-8 ст. л. борошна;
  • 1 л свіжого молока;
  • 3 жовтка;
  • 70 г вершкового масла;
  • 1 ч. л. тертого мускатного горіха.

Приготування:

  • У каструлі з товстим дном нагріваємо олію.
  • Чистимо цибулину і шаткуємо її великими шматочками, відправляємо в розігріту олію, нагріваємо до м’якості шматочків.
  • Відправляємо до цибулі фарш, перемішуємо до однорідності, щоб м’ясо не взялося великими брилами.
  • Як тільки продукт змінив колір, додаємо сюди протерті томати і дрібно нарубану зелень, цукор і сіль за смаком.

  • Заправляємо масу меленим перцем і вином, перемішуємо, даємо потушитися на середньому вогні без кришки. Важливо, щоб в результаті вийшла густа маса з невеликою кількістю рідини.
  • Кип’ятимо воду в каструлі, додаємо сюди трохи солі і відправляємо в рідину макарони. Краще всього використовувати довгі трубчасті спагетті, але можна взяти будь-які інші.

  • Проварюємо їх 5 хвилин і відкидаємо на друшляк. Як тільки макарони охолонуть, відправляємо до них злегка збитий білок і 2 ст. л. тертого сиру, перемішуємо.
  • Даємо охолонути фаршу, змішуємо його з іншими білками.

  • Масло розтоплюємо в сотейнику, додаємо до нього просіяне борошно і швидко перемішуючи, прогріваємо до однорідності.
  • Порціями вливаємо молоко, постійно розмішуючи масу віночком, нагріваємо до загустіння.

  • Відправляємо мускатний горіх в заварну масу, додаємо сюди ж жовтки по одному, заправляємо соус сіллю.
  • Відправляємо в бешамель залишки тертого сиру, знову перемішуємо, щоб продукт розплавився.
  • Змащуємо форму оливковою олією, викладаємо на дно макарони. Додаємо зверху фарш. Заливаємо всю композицію соусом бешамель. Вирівнюємо всі зворотною стороною великої ложки.

  • Присипаємо зверху запіканку з макаронів з фаршем хорошим шаром тертого сиру і відправляємо запікатися в розігріту до 200 градусів духовку.

  • Даємо страві трохи охолонути, нарізаємо порційними шматками і подаємо зі свіжими овочами або салатом «Цезар».

Такі рецепти запіканок з макаронів з фаршем та сиром стануть в нагоді всім без винятку. Особливо важливо дотримуватися послідовність, орієнтуючись на покрокові фото.

Поділитись з друзями
Оцініть страву:
( 2 оцінки, середнє 5 з 5 )
Залишити відповідь