Яблука, що вирощуються в усьому світі більше 2000 років, представляють собою чудово хрумкі плоди яблуні. З того моменту, як вони були вперше виявлені, люди насолоджувалися ними щодня у напрочуд великому розмаїтті форм. Що таке в яблуках, що призвело до їхнього майже легендарного статусу?
Давайте розглянемо деякі з найсоковитіших фактів про яблука.
- Яблуко на день позбавляє лікаря.
Ми всі чули старе англійське прислів’я, але ви знаєте, що насправді в ньому є частка правди? Є багато переваг для здоров’я, які можна отримати від яблук. Кислоти, що містяться в яблуках, допомагають боротися з подагрою та розладом шлунка. Ці кислоти також допомагають фруктам швидше перетравлюватися, також допомагають перетравлювати будь-яку іншу їжу, яку ви можете з’їсти в той же час. Іншою формою яблучної гомеопатії є вживання стиглого кислого яблука перед сном для лікування запорів.
- Яблука — це міфи та легенди.
Яблука існують так довго, що багато культур Європи мають міфи та легенди пов’язані з ними. Золоте яблуко відіграє ключову роль у грецькій поемі. А в скандинавській міфології богиня юності Ідун дала богам золоті яблука, щоб вони залишалися молодими до кінця світу.
- Якщо посадити насіння з яблука, з них виросте новий сорт.
Яблука мають генетичну характеристику, яка називається гетерозиготністю, що означає, що будь-яке нове дерево, вирощене з насіння яблука, виросте в новий сорт. Внаслідок цього сьогодні існують тисячі відомих сортів яблук. Хоча це здорово з точки зору еволюції виду та його здатності адаптуватися та виживати в нових умовах, це значно ускладнює вирощування яблук. Замість посадки нових яблунь насінням необхідний метод, який називають щепленням. Цей метод поєднує частину вже існуючої рослини бажаного сорту з корінням набагато міцнішого і довговічнішого варіанта, вирощеного з насіння. Якщо все зроблено успішно, з нового щепленого саджанця виростуть бажані яблука.
- Існують тисячі сортів яблук.

Відомо понад 7500 сортів яблук, і це лише ті, що ми розглядаємо. Ці сорти поділяються на три основні категорії: сидр, кулінарія та десерт. Яблука класифікують в основному за такими аспектами, як розмір, колір, хрусткість, аромат і смак, а також гіркота. Гірші яблука використовуються для яблучного сидру і майже неїстівні в сирому вигляді. Десертні яблука, такі як ті, що використовуються в яблучному пирозі, також зазвичай їдять свіжими та сирими.
- Яблука родом із Казахстану.
Більшість із вас, можливо, знають Казахстан завдяки популярному псевдодокументальному фільму 2006 року «Борат». Однак Борат не згадує, що Казахстан насправді є початковим джерелом яблук. Аналіз ДНК сучасних сортів яблук показав, що вони походять від дикого сорту, відомого як Malus sieversii, який до цих пір росте в горах Казахстану.
- Щорічно виробляється понад 66 мільйонів тонн яблук.
Щороку у світі виробляється понад 66 мільйонів тонн яблук. Найбільший виробник яблук переважною більшістю у Китаї, з колосальними 46 мільйонами тонн. США, з іншого боку, є третім за величиною виробником. З вироблених в Америці яблук лише половина споживається у свіжому вигляді. Решта врожаю використовується для приготування соку, оцту, желе та яблучного пюре, серед іншого. Однак європейський урожай яблук має більший відсоток фруктів, які йдуть на виготовлення сидру.
- Сидр варять вже понад 2000 років.
Приблизно в 55 р. до н.е., коли римляни вторглися в Англію, вони виявили, що виробництво сидру вже йде повним ходом, і якийсь час ним користувалися місцеві мешканці. Це означає, що яблука мігрували з Казахстану до Англії, приблизно на 3000 миль (5000 кілометрів), до того, як було вдосконалено техніку ферментації та дистиляції. Цей метод відточувався роками, і до кінця 1500-х років було більше 65 різних сортів яблук, вирощуваних спеціально для виробництва сидру.