7 соковитих фактів про яблука

Яблука, що вирощуються в усьому світі більше 2000 років, представляють собою чудово хрумкі плоди яблуні. З того моменту, як вони були вперше виявлені, люди насолоджувалися ними щодня у напрочуд великому розмаїтті форм. Що таке в яблуках, що призвело до їхнього майже легендарного статусу?

Давайте розглянемо деякі з найсоковитіших фактів про яблука.

  1. Яблуко на день позбавляє лікаря.

Ми всі чули старе англійське прислів’я, але ви знаєте, що насправді в ньому є частка правди? Є багато переваг для здоров’я, які можна отримати від яблук. Кислоти, що містяться в яблуках, допомагають боротися з подагрою та розладом шлунка. Ці кислоти також допомагають фруктам швидше перетравлюватися, також допомагають перетравлювати будь-яку іншу їжу, яку ви можете з’їсти в той же час. Іншою формою яблучної гомеопатії є вживання стиглого кислого яблука перед сном для лікування запорів.

  1. Яблука — це міфи та легенди.

Яблука існують так довго, що багато культур Європи мають міфи та легенди пов’язані з ними. Золоте яблуко відіграє ключову роль у грецькій поемі. А в скандинавській міфології богиня юності Ідун дала богам золоті яблука, щоб вони залишалися молодими до кінця світу.

  1. Якщо посадити насіння з яблука, з них виросте новий сорт.

Яблука мають генетичну характеристику, яка називається гетерозиготністю, що означає, що будь-яке нове дерево, вирощене з насіння яблука, виросте в новий сорт. Внаслідок цього сьогодні існують тисячі відомих сортів яблук. Хоча це здорово з точки зору еволюції виду та його здатності адаптуватися та виживати в нових умовах, це значно ускладнює вирощування яблук. Замість посадки нових яблунь насінням необхідний метод, який називають щепленням. Цей метод поєднує частину вже існуючої рослини бажаного сорту з корінням набагато міцнішого і довговічнішого варіанта, вирощеного з насіння. Якщо все зроблено успішно, з нового щепленого саджанця виростуть бажані яблука.

  1. Існують тисячі сортів яблук.

Відомо понад 7500 сортів яблук, і це лише ті, що ми розглядаємо. Ці сорти поділяються на три основні категорії: сидр, кулінарія та десерт. Яблука класифікують в основному за такими аспектами, як розмір, колір, хрусткість, аромат і смак, а також гіркота. Гірші яблука використовуються для яблучного сидру і майже неїстівні в сирому вигляді. Десертні яблука, такі як ті, що використовуються в яблучному пирозі, також зазвичай їдять свіжими та сирими.

  1. Яблука родом із Казахстану.

Більшість із вас, можливо, знають Казахстан завдяки популярному псевдодокументальному фільму 2006 року «Борат». Однак Борат не згадує, що Казахстан насправді є початковим джерелом яблук. Аналіз ДНК сучасних сортів яблук показав, що вони походять від дикого сорту, відомого як Malus sieversii, який до цих пір росте в горах Казахстану.

  1. Щорічно виробляється понад 66 мільйонів тонн яблук.

Щороку у світі виробляється понад 66 мільйонів тонн яблук. Найбільший виробник яблук переважною більшістю у Китаї, з колосальними 46 мільйонами тонн. США, з іншого боку, є третім за величиною виробником. З вироблених в Америці яблук лише половина споживається у свіжому вигляді. Решта врожаю використовується для приготування соку, оцту, желе та яблучного пюре, серед іншого. Однак європейський урожай яблук має більший відсоток фруктів, які йдуть на виготовлення сидру.

  1. Сидр варять вже понад 2000 років.

Приблизно в 55 р. до н.е., коли римляни вторглися в Англію, вони виявили, що виробництво сидру вже йде повним ходом, і якийсь час ним користувалися місцеві мешканці. Це означає, що яблука мігрували з Казахстану до Англії, приблизно на 3000 миль (5000 кілометрів), до того, як було вдосконалено техніку ферментації та дистиляції. Цей метод відточувався роками, і до кінця 1500-х років було більше 65 різних сортів яблук, вирощуваних спеціально для виробництва сидру.

Підписуйся на нові рецепти!

Поділитись з друзями
Залишити відповідь