Серед усіх видів грибів справжнім королем визнаний боровик, або білий гриб, який відрізняється особливим смаком і ароматом. На зиму його можна заготовити різними способами. Розповімо, як солити цей гриб в банках. Пропонуємо кілька простих, але вдалих рецептів з покроковими фото.
Підготовка грибів перед засолкою
Солоні білі гриби виходять дуже смачними, ароматними і хрусткими. Така закуска стане чудовим доповненням до будь-якої страви та справжньою окрасою навіть святкового столу. Але перед тим як солити боровик, його треба правильно підготувати.
Зібрані гриби перебираємо, очищаємо від грудочок землі, сухих листочків та іншого лісового сміття. Потім добре промиваємо в холодній воді.
В об’ємну каструлю наливаємо воду, засипаємо сіль із розрахунку 3 г на 1 води. Розмішуємо, засипаємо в розсіл гриби і варимо 10 хвилин. Після воду зливаємо, а заготівлю ще раз добре промиваємо під проточною водою. Це потрібно для того, щоб очистити гриби від небезпечних токсинів, які в них накопичуються.
Потім готуємо солоний розчин, заливаємо гриби і варимо вже протягом 20 хвилин. Після процедуру повторюємо ще раз. Така ретельна підготовка дозволить отримати не тільки смачну, але і корисну грибну закуску. Після третьої варіння білі гриби промиваємо і вже солимо за улюбленим рецептом.
Солоні білі гриби — простий рецепт
Сьогодні є різні способи того, як солити на зиму білі гриби в банках, але навіть найпростіший рецепт з покроковими фото дозволить отримати дуже смачну і ароматну закуску. Для засолювання підходять не тільки свіжозібрані боровики, але і заморожені.
Інгредієнти:
- білі гриби;
- сіль;
- часник;
- кріп.
Приготування:
- Гриби добре промиваємо, розрізаємо на більш дрібні шматочки і три рази відварюємо в солоній воді, при цьому кожен раз робимо новий розсіл. Після останньої варіння боровики залишаємо до повного охолодження, щоб вони не втратили форму.
- Тепер у чисту банку викладаємо перший шар грибів, зверху посипаємо сіллю, кладемо подрібнену на шматочки часник і кріп.
- Потім закладаємо наступну партію боровиків. І так чергуємо шари, поки банку не заповниться.
- Закручуємо кришкою. Ставимо в холодильник на 2 дні, щоб боровики добре просолились.
Для соління найкраще підходять молоді білі гриби, зібрані пізньої навесні або восени.
Солоні білі гриби з олією
Засолити білі гриби можна з рослинною олією. Боровики виходять хрусткими, ароматними і дуже смачними.
Інгредієнти:
- білі гриби;
- листочок хрону;
- парасольки кропу;
- перець запашний і чорний;
- сіль;
- часник;
- рослинна олія.
Приготування:
- Білі гриби перебираємо, великі екземпляри нарізаємо шматочками, після промиваємо і піддаємо термообробці, тобто проварюємо в солоній воді.
- Після гриби залишаємо на 15-20 хвилин, щоб з них стекла зайва рідина.
- На дно чистої скляної банки кладемо листочок хрону, половину горошин чорного і запашного перцю, а також парасольки кропу і нарізані на шматочки зубчики часнику.
- Викладаємо шарами гриби, кожен добре присолюємо. Зверху кладемо залишилися горошини перцю, часник і закриваємо всі листям хрону.
- Після вливаємо в банку до грибів масло.
- Закриваємо кришкою і ставимо в прохолодне місце. Через 2 тижні солоні боровики будуть готові.
Для засолювання можна брати будь-які гриби незалежно від їх розмірів. Головне, щоб у них не було черв’яків, слідів гнилі або дії тварин. Якщо у боровиків нижній трубчастий шар змінив колір на зелений, то такі гриби на зиму краще засушити в духовці.
Солоні білі гриби на зиму з прянощами
Солити білі гриби в банках на зиму можна, просто додавши до них сіль. Але краще використовувати для засолювання різні прянощі, як, наприклад, часник, кріп, листя вишні та чорної смородини, а також корінь хрону і запашний перець. Так боровики вийдуть ще більш смачними і дуже ароматними. Пропонуємо один з таких простих рецептів з покроковими фото.
Приготування:
- Підготовлені білі гриби нарізаємо довільними шматочками.
- Всі листочки добре промиваємо, подрібнюємо зубчики пряного овоча і очищений корінь хрону.
- На дно чистої банки кладемо листочок хрону, потім шар боровиків, трохи часнику, корінь хрону, горошини запашного і чорного перцю, сіль.
- Потім листочки вишні та чорної смородини, парасольки кропу, хрін і часник.
- Після знову укладаємо білі гриби, посипаємо сіллю. Кладемо всі прянощі, листочки і обов’язково закриваємо всі листом хрону, який послужить для боровиків захистом від появи цвілі.
- Закриваємо банку з майбутнім солінням кришкою і ставимо в холодильник. Через 2 дні гриби можна пробувати на смак. Зберігати таку закуску можна протягом усього зимового сезону.
При бажанні засолити білі гриби можна гарячим способом. Для цього просто кладемо їх у банку, варимо розсіл з додаванням солі і прянощів. Заливаємо їм гриби, закриваємо кришкою і після охолодження переносимо у прохолодне місце.
Сухе засолення боровиків
Посол білих грибів сухим способом не потребує багато сил, часу і інгредієнтів. Для рецепту знадобляться тільки самі боровики і сіль із розрахунку на 1 кг грибів 150 г солі.
Приготування:
- Підготовлені білі гриби нарізаємо тонкими скибочками і даємо їм час повністю висохнути.
- Викладаємо гриби в миску, додаємо сіль, перемішуємо і перекладаємо в чисту банку, зверху присипаємо сіллю.
- Закриваємо банку кришкою і ставимо в прохолодне місце. Через 1,5 місяця гриби готові.
- Солоні гриби сухого засолу з цього простого рецепту з покроковими фото найкраще підходять для приготування перших гарячих страв і соусів.
Солити білі гриби на зиму в банках, щоб вони вийшли смачними і хрусткими, зовсім нескладно. Якщо урожаю багато, то його можна засолити в діжці. Такий рецепт дозволить отримати грибочки, які за смаком практично нічим не відрізняються від свіжих боровиків.
Для цього гриби викладаємо шарами в діжку капелюшками вгору, кожен шар присолюємо. Зверху боровики накриваємо і ставимо вантаж, залишаємо на кілька тижнів. Готові гриби витримуємо кілька годин у холодній воді, потім промиваємо і подаємо до столу.