Огірки простим засолом в банках під капронову кришку називають ледачим спосіб засолювання овочів, з яким впораються навіть самі недосвідчені господині. Але в результаті такого засолу огірки виходять смачними і хрусткими.
Огірки на зиму за 5 хвилин
Швидко і просто можна заготовити на зиму дуже смачні огірочки, завдяки таким рецептом засолу овочів в банках під капронову кришку. Для засолювання краще вибирати невеликі плоди, у яких тонка шкірка і є пупиришки. Тоді огірочки виходять хрусткими і смачними, як на фото.
Інгредієнти (на 1 л банку):
- огірки;
- 1 великий зубчик часнику;
- 1 гілочка вишні;
- 1 листочок хрону;
- 1 лавровий лист;
- 2 гілочки кропу з парасольками;
- 1 гілочка естрагону (за бажанням);
- 3 горошини запашного перцю;
- 5 горошин чорного перцю;
- 1 стручок гострого перцю (за бажанням).
Для розсолу:
- 1 л води;
- 2 ст. л. солі.
Приготування:
- Першим ділом підготуємо банки, добре промиємо, можна простерилізувати, але це робити необов’язково.
- Огірочки також добре очищаємо під проточною водою, а потім залишаємо на кілька годин у холодній воді.
- На дно банок кладемо зелень: листочок хрону (просто рвемо його руками), одну невелику гілочку вишні, кріп прямо з парасолькою.
- Слідом кладемо розрізаний вздовж на чотири частини зубчик часнику, лавровий листочок, а також горошини перцю і при бажанні можна покласти гілочку естрагону. Також у цей рецепт ідеально вписуються дубові або листя горіха.
- Тепер укладаємо в банку самі огірочки, щільно, але не перебільшуємо.
- При бажанні до огірків додаємо стручок гострого перцю і зверху кладемо ще один парасольку кропу.
- В холодній, некип’яченої води розчиняємо сіль. Залишаємо на 5 хвилин.
- Заливаємо банки устояним розсолом, закрити капроновими кришками і відразу переносимо у прохолодне місце.
Якщо огірочки не зі свого городу, а куповані, то у плодів потрібно відрізати кінчики, так овочі можна позбавити від нітратів.
Солоні огірки як з бочки
Пропонуємо рецепт з фото простого засолу огірків в банку під капронову кришку, які за смаком виходять, як діжкові. Також розповімо, як за одним рецептом засолити огірки для зберігання в холодному приміщенні і в квартирі.
Інгредієнти:
- свіжі огірки;
- листя хрону;
- листя вишні;
- листя смородини;
- парасольки кропу;
- часник;
- гострий перець;
- горошини перцю;
- лавровий лист.
Для маринаду:
- 1 л води;
- 50 г солі.
Приготування:
- Банки стерилізувати не треба, просто добре вимиваємо і на дно кладемо нарізані листя хрону, смородини та вишні, а також парасольки кропу.
- Разом із зеленню кладемо шматочки гострого перцю і нарізаний часник, а також не забуваємо додати лавровий лист і горошини перцю.
- Тепер максимально щільно один до одного викладаємо огірки.
- Потім готуємо розсіл. Тут все просто, беремо чисту сиру воду і розчиняємо у ній кам’яну, не дрібну і не йодовану сіль.
- Для зберігання огірків в приміщенні банки вливаємо холодний розсіл, не доходячи до краю 1 див. Просто прикривають кришками і залишаємо в приміщенні на 2 дні.
- Для зберігання у погребі розсіл доводимо до кипіння, невеликими порціями вливаємо до огірків. Закриваємо банку капроновою кришкою і залишаємо до повного охолодження.
- Через 2 дня повертаємося до банків з огірками в холодному розсолі, знімаємо кришки, їх потрібно добре промити і прокип’ятити.
- З овочів зливаємо в сотейник розсіл, ставимо на плиту і після закипання витримуємо на вогні 2-3 хвилини.
- Киплячим розсолом заливаємо банки з огірками, герметично закручуємо кришками і після охолодження переносимо в будь-яке зручне місце для зберігання.
Щоб солоні огірки вийшли міцними, солити їх потрібно не пізніше, ніж на другий день після збору. Для прискореного посолу у плодів з двох сторін обрізаємо кінчики, а для швидкого бродіння в розсіл можна додати цукор.
Солоні огірки з гірчицею
Огірки простого засолу в банках під капронову кришку з гірчицею – це рецепт смачної, хрусткою, пікантної і дуже апетитної закуски, як на фото. Гірчицю можна використовувати у вигляді сухого порошку або у зернах.
Інгредієнти:
- огірки;
- 1 ст. л. сухої гірчиці;
- 1-2 зубчики часнику;
- парасольки кропу;
- листочки дуба, вишні, смородини;
- листя і корінь хрону;
- перець горошком (чорний і запашний);
- гвоздика;
- лавровий лист.
Для розсолу:
- 1 л води;
- 2-2,5 ст. л. солі.
Приготування:
- Якщо огірки тільки що зібрані з грядки, той добре промиваємо і приступаємо до способу соління. Але якщо ні, то заливаємо овочі холодною водою і залишаємо на 2-3 години.
- Щоб плоди добре і швидко просолились, обрізаємо кінчики з однієї й іншої сторони.
- Банки добре промиваємо. Краще не використовувати миючі засоби, а звичайну харчову соду. Стерилізувати не потрібно.
- Всі листочки також добре обполіскуємо під проточною водою, чистимо зубчики пряного овоча і корінь хрону.
- Коли все підготовлено, на дно банки кладемо зелень разом зі спеціями, потім шар огірків.
- Після знову зелень, огірки і накриваємо їх зверху залишилися листочками.
- Для розсолу всипаємо в воду сіль, розмішуємо і вливаємо в банку до огірків.
- На останньому етапі засипаємо суху гірчицю і закриваємо банки капроновими кришками, але можна використовувати і гвинтові.
Огірки будуть хрусткими, якщо їх солити з додаванням дубової кори або листя дуба, айви, смородини та обов’язково із застосуванням кореня або листків хрону. А щоб усередині огірків не було порожнеч, у банки потрібно додати виноградне листя.
Солоні огірки з горілкою
Для тих, хто більше любить смак маринованих огірків, також знайдеться рецепт з фото простого засолу в банках під капронову кришку. Особливість такого способу в тому, що крім оцту, тут також використовується горілка, яка забезпечить більш тривалий термін зберігання смачних огірочків. А ось родзинка рецепта — дубова тріска, завдяки якій огірочки виходять хрусткими.
Інгредієнти на 3-літрову банку:
- огірки;
- листя хрону;
- листя чорної смородини;
- парасольки кропу;
- жменя дубової тріски;
- 2 зубчики часнику;
- горошин чорного і запашного перцю.
Для маринаду (на 1,5 л води):
- 3 ст. л. солі;
- 2 ст. л. оцту;
- 100 мл горілки.
Приготування:
- Готуємо все для засолу: банку добре промиваємо, огірки також очищаємо під холодною водою, якщо потрібно — замочуємо, обрізаємо хвостики. Добре промиваємо всі листочки.
- На дно банки кладемо всю зелень разом з дубовою тирсою, спеціями і часником. Якщо зубчики великі, можна розрізати на 2-3 частини.
- Тепер в банку щільно закладаємо огірки.
- Для розсолу кип’ятимо воду з додаванням солі, після вливаємо оцет і одразу заливаємо вміст банки.
- Слідом вливаємо горілку і накриваємо банку марлею, залишаємо на добу при кімнатній температурі.
- Потім марлю міняємо на капронову кришку, переносимо огірки в прохолодне місце і вже через 2 тижні закуску можна пробувати.
Часник додає особливий смак і аромат огірків, але він також розм’якшує шкірку плодів, тому з пряним овочем варто бути обережніше.
Солоні огірки з кавуном
Це дуже цікавий рецепт з фото закуски на зиму. Спосіб простий, швидкий, не вимагає багато часу і витрат, а результат просто приголомшливий. Обов’язково спробуйте.
Інгредієнти на 3-літрову банку:
- огірки;
- 500 г кавуна;
- 6 зубчиків часнику;
- 1 ст. л. гірчичного порошку;
- 2 ст. л. цукру;
- 1 ст. л. солі.
Приготування:
- Огірочки добре очищаємо від бруду і піску, обрізаємо корінці.
- Кавун прямо з шкіркою нарізаємо шматочками.
- На дно чистих, не стерилізованих банок кладемо зубчики пряного овоча.
- Слідом викладаємо огірки разом з шматочками кавуна.
- Вміст банок заливаємо окропом, а щоб скло не луснуло, ставимо банку на лезо ножа.
- Прикриваємо банки кришками і залишаємо на 15 хвилин, потім воду зливаємо в невелику каструльку.
- Всипаємо гірчичний порошок, цукор і сіль. Доводимо розсіл до кипіння і відразу заливаємо вміст банок.
- Закрити капроновими кришками, але для довгостроково зберігання краще закатати бляшаними.
Капронові кришки потрібно опустити на 10-15 секунд в киплячу воду, так вони стануть більш м’якими, і ними можна буде легко і герметично закрити банку.
Ось такий простий посол в банках під капронову кришку дозволить отримати дуже смачні та хрусткі огірки. Їх можна подавати як самостійну закуску, а також використовувати для приготування перших, гарячих страв і салатів.