Вареники ліплю рідко, але з запасом. Виділяю день на те, щоб забити морозилку. Зате потім їмо довго. Завжди використовую один перевірений роками рецепт заварного тіста. А готую вареники на пару. Так вони виходять ніжними, соковитими і завжди цілими.
Начинка може бути абсолютно будь-яка. Сьогодні мій вибір припав на адигейський сир. Якщо ви віддаєте перевагу більш солодку начинку, просто додайте 2-3 чайних ложки цукру. А ще ліплення вареників можна перетворити в цікаву гру для дітей. Наприклад, хто зробить більше вареників, отримає приз. І діти на виду, і процес піде швидше. А малюки із задоволенням потім з’їдять те, що наготували.
- Борошно пшеничне 3 стакана
- Куряче яйце 1 шт.
- Сіль ¾ ч. л.
- Масло вершкове 4 ч. л.
- Вода 1 стакан
- Олія соняшникова 3 ст. л.
- Сир Адигейський 350 гр.
- Жовток яєчний 1 шт.
- Змішайте просіяне борошно, яйце, соняшникову олію і 0,5 ч.л. солі. Закип’ятіть неповну склянку води і відразу ж влийте в тісто. Перемішайте ложкою, а коли злегка охолоне, замісіть руками. Покладіть тісто в пакет на 15 хвилин.
- Розімніть виделкою сир, додайте дрібку солі, жовток і розтоплене вершкове масло. Добре перемішайте.
- Розділіть тісто на кілька частин, скачайте в ковбаски і наріжте на невеликі шматочки. Кожен шматочок розкачайте качалкою в кружечок. Викладіть в центр по чайній ложці начинки і зліпити вареник.
- Якщо є пароварка або мультиварка, викладіть вареники на змащену маслом решітку і готуйте 10 хвилин. Можна також використовувати просту каструлю з водою. Натягніть зверху марлю або встановіть друшляк, розкладіть вареники і готуйте під кришкою 15 хвилин.
Готові парові вареники я змащую вершковим маслом і подаю зі сметаною. Стандартний метод варіння у воді теж підійде. Смак від цього не постраждає. Але завжди є ризик розриву тіста. Вибирайте зручний для вас варіант і насолоджуйтеся чудовими варениками з сиром.