Подружка із закордону минулого місяця привезла дві сумки гостинців. В одній — побутова хімія, яка у них в рази якісніше, а в другій — солодощі. Не сказала б, що серед них знайшлося щось унікальне. Проте шведський мигдальний торт з IKEA вийшов дуже навіть смачним. На мою скромну думку, навіть краще Естерхазі.
Упаковку від ласощів зберегла, адже на зворотному боці був рецепт. Тепер по ньому готую шведський мигдальний торт кожен раз, коли хочу порадувати гостей. На приготування йде не більше 1,5 години. У цій справі головне запастися мигдалем і хорошим настроєм!
- Яєчний білок 4 шт.
- Мигдаль солодкий 100 гр.
- Насіння соняшнику 3 ст. л.
- Цукор-пісок 200 гр.
- Сіль 2 щіпки
- Яєчний жовток 4 шт.
- Ванільний екстракт ½ ч. л.
- Вершки 100 мл.
- Масло вершкове 150 гр.
- Мигдальні пелюстки 50 гр.
- Для приготування торта вам знадобиться 4 великих або 5 дрібних яєць. Відокремте білки від жовтків. Білки перелийте в суху і чисту глибоку ємність. З них будемо готувати коржі.
- Жовтки перелийте в окрему ємність, додайте до них дрібку солі і ванільний екстракт. Збийте все віночком. Жирні вершки (мінімум 20%) змішайте зі 100 г цукру.
- Вершки підігрійте, щоб розчинився цукор, але не до кипіння. Порційно перелийте їх до жовтків, постійно перемішуючи. Потім перелийте цю масу в сотейник, варіть на маленькому вогні до загустіння.
- Постійно перемішуйте масу віночком. Через 5-7 хвилин приберіть її з вогню, перелийте в миску і накрийте харчовою плівкою. Крем остудіть.
- М’яке жирне вершкове масло (мінімум 80%) збийте до пишності. Тепер зменшіть швидкість, поступово введіть остиглий заварний крем. Перемішайте масу до однорідності.
- Для того щоб крем був більш комфортним для роботи, приберіть його хвилин на 10 в холодильник. Тим часом окремо підсушіть на сухій сковороді насіння і мигдаль.
- Змішайте в чаші блендера мигдаль з насінням і 50 г цукру. Подрібніть інгредієнти в дрібну крихту. Білки з дрібкою солі збийте до пишності.
- Починайте збивати з маленької швидкості і поступово її збільшуйте. Коли утворюються піки, пересипте до них 50 г цукру. Збивайте до утворення глянсової маси.
- Маленькими порціями пересипте до збитих білків горіхи з насінням і цукром. Акуратно перемішайте. Тісто готове. Дві однакові форми діаметром 20-22 см вистеліть пергаментом.
- Його змастіть маслом. Перелийте в форми тісто (поділіть його навпіл). Випікайте коржі в розігрітій до 170-180 градусів духовці 20-25 хвилин — до утворення золотистої скоринки.
- Готуйте в режимі верх низ без конвекції. Далі дайте формам охолонути хвилин 10. Зніміть пергамент, коржі перекладіть на решітку для повного охолодження.
- На остиглий корж викладіть менше половини крему, розрівняйте його і накрийте другим коржем. Перемажте торт кремом, що залишився, обсипте мигдальними пелюстками.
Шведський мигдальний торт готовий! Обов’язково приберіть його хоча б на 1 годину в холодильник, щоб коржі просочилися кремом. Потім нарізайте десерт шматочками і подавайте до чаю. Найніжніші ласощі з заварним кремом оцінить не тільки дитина, але і кожен дорослий. Готуйте із задоволенням!