Рецепт наступної насолоди розповів мені тесть з Вірменії. Виявляється, у них ця досить популярна страва. Майже в кожній сім’ї в сезон заведено робити таку заготівлю на зиму. При цьому варення з волоського горіха не тільки надзвичайно смачне, але й дуже корисне.
Десерт багатий на йод, благотворно впливає на розумову діяльність, зміцнює імунітет людини. Вимочені волоські горіхи полегшують самопочуття при застудних захворюваннях та грипі. Однак є і кілька протипоказань: насолода шкідлива при зайвій вазі, діабеті, а також надлишку йоду в організмі.
Які плоди підходять для варення з волоського горіха
Для горіхового варення ідеально підходять зовсім молоді молочні горіхи. На зрізі вони повинні бути білими, а шкірка, що ще не сформувалася. Перед замочуванням візьміть шило, спицю або велику голку, а потім зробіть багато проколів у кожному горішку. Якщо горіх протикається важко, то такий плід вже не підходить.
- Волоський горіх 1 кг.
- Цукор-пісок 1 кг.
- Вода 300 мл.
- Кориця 1 ч. л.
- Какао 2 ст. л.
- Кардамон на смак
- Аніс на смак
- Заберіть молоді зелені горіхи з м’якою шкіркою, які легко розрізаються ножем. Пересипте плоди у велику ємність, залийте водою та залиште на 10–15 днів.
- Воду треба міняти щодня. Таке вимочування потрібне для того, щоб пішла вся гіркота.
- Потім проваріть горіхи близько 90 хвилин, поки ті не стануть легко протикатися зубочисткою.
- Змішайте в окремій каструлі воду із цукром і доведіть до кипіння. Варіть сироп, поки|доки| цукор повністю не розчиниться.
- Викладіть у сироп горіхи і варіть все разом ще 90 хвилин.
- Корицю слід покласти в середині варіння, а ось інші спеції та какао — за 10 хвилин до закінчення.
- Гаряче варення розлийте по стерилізованих банках. Зберігайте заготовки у холодному місці.
стиглі волоські горіхи, більше на їстівні каштани. Шкаралупа пружна, трохи хрумка, але жується при цьому добре. Горіховий сироп досить солодкий, проте нотки гвоздики надають йому цікавого смаку.