Варення із зелених волоських горіхів – Вірменський рецепт, який варто взяти на замітку багатьом господиням. Така заготовка порадує вас оригінальним смаком, цікавим видом і корисними властивостями. Обов’язково беріть на замітку перевірену кулінарну ідею з покроковими фотографіями.
Інгредієнти
Порції: –+
- Волоський горіх 200 шт.
- Цукор-пісок 3.5 кг.
- Мед квітковий ½ кг.
- Гвоздика 10 шт.
- Кориця 1 паличка
- Насіння кардамону 60 гр.
- Екстракт ванілі 2 гр.
- Вапно 120 гр.
- Галун 2 ст. л.
Кроки
- Відміряємо необхідну кількість зелених волоських горіхів. Гострим ножем очищаємо горіхи від шкірки.
- Проколюємо кожен горіх виделкою, заливаємо водою і залишаємо на 7 днів. Стежимо, щоб вони спливали. Через тиждень засипаємо горіхи вапном і заливаємо чистою водою, залишаємо на 2 дні. Після добре промиваємо під водою і знову заливаємо чистою водою на 3 дні.
- Горіхи почорніли і повністю готові до подальшого кулінарного процесу. Кладемо їх в каструлю і заливаємо водою. Кип’ятимо протягом 15 хвилин.
- Зливаємо воду і заливаємо горіхи новою киплячою водою. Додаємо галун.
- Варимо 15 хвилин, після вливаємо воду. Вливаємо нову киплячу воду і варимо ще 10 хвилин. Знову зливаємо, плоди проколюємо виделкою.
- В черговий раз заливаємо горіхи киплячою водою. Додаємо 400 грам цукру і 6 столових ложок меду, ретельно перемішуємо.
- Варимо на невеликому вогні 30 хвилин.
- Відкидаємо горіхи на сито, даємо стекти воді.
- В іншій каструлі кип’ятимо 5 літрів води. Розчиняємо тут цукор, що залишився і мед.
- Сюди опускаємо горіхи і варимо їх на невеликому вогні близько 1 години.
- Подрібнюємо паличку кориці і кладемо її разом з іншими прянощами на кілька шарів марлі. Зав’язуємо в мішечок.
- Через годину викладаємо мішечок до горіхів. Томимо все разом ще 2 години. Після цього оцінюємо м’якість горіхів. Можна ще трохи потомити до загустіння сиропу.
- Промиваємо банки і стерилізуємо їх будь-яким зручним способом.
- Розкладаємо горіхи по стерилізованим банкам.
- Заливаємо їх гарячим сиропом. Закриваємо кришками, даємо повністю охолонути і після несемо на зберігання.
Варення із зелених волоських горіхів готове!