Соус Марі Роуз (Marie Rose sauce) – традиційна страва англійської кухні. Соус Марі Роуз є соусом на основі майонезу та кетчупу з додаванням вустерширського соусу, який подається до креветок та інших морепродуктів. У 1960-х рецепт соусу Марі Роуз популяризував відомий британський шеф-кухар Фанні Кредок.
Чому соус називається Марі Роуз? Одна з легенд свідчить, що соус був створений капітаном англійського флоту корабля «Марі Роуз», який зазнав аварії. Оскільки у них не було соусу, щоб з’їсти креветки, він зробив соус із тих інгредієнтів, що були під рукою. Але найімовірніше, це просто гарна легенда, оскільки ніхто з моряків, що залишилися в живих, не підтвердив цю версію.
Нижче ми наводимо традиційний англійський рецепт соусу Марі Роуз.
- Майонез столовий молочний 8 ст. л.
- Кетчуп 3 ст. л.
- Вустерширський соус 2 ст. л.
- Табаско 3 ст. л.
- Бренді 2 ст. л.
- У невеликій мисці змішати майонез та кетчуп.
- Додати вустерширський соус, табаско та бренді. Добре перемішати до однорідності.
- Подавати соус Марі Роуз до креветок чи інших морепродуктів.