Повний сніданок або повний англійський сніданок (Full breakfast)

Повний сніданок або повний англійський сніданок (Full breakfast) – традиційний англійський сніданок, який зазвичай складається з бекону, сосисок або ковбасок (bangers), яєць, квасолі, томатів, грибів та тостів. Також іноді додають кров’яну ковбасу, яку у Великій Британії називають чорним пудингом. Кожен інгредієнт обсмажується на сковороді або на грилі та розкладається на великій тарілці. До традиційного англійського сніданку зазвичай подають чай, але останнім часом також пропонується кава.

Повний сніданок називають фрай ап (fry up). До речі, повний сніданок зустрічається не тільки в Англії, а й в Ірландії (повний ірландський сніданок – full Irish), Шотландії (повний шотландський сніданок – full Scottish), Уельсі (повний валлійський сніданок – full Welsh), Північній Ірландії (повний сніданок Ольстера – Ulster fry) і Корнуелл (повний корнуельський сніданок – full Cornish).

Вважається, що історія традиційного англійського сніданку сягає своїм корінням аж до XIII століття, коли його готували в англосаксонських заміських дворянських будинках для своїх гостей. У наші дні повний англійський сніданок вважається однією з національних британських страв.

Нижче ми наводимо традиційний англійський рецепт повного сніданку. В Англії найчастіше використовують сосиски зі свинини, які називають бенгер (banger). Замість них можна взяти купати чи будь-які інші сосиски чи ковбаски, які вам до смаку. З зазначеної кількості інгредієнтів традиційно готують повний англійський сніданок для однієї людини. За бажання можна розділити цю порцію на двох.

Інгредієнти
Порції: +1
Кроки
30 хвДрук
  • Сковороду злегка змастити олією, розігріти та обсмажити сосиски з усіх боків до рум’яної скоринки.
  • Готові сосиски перекласти на тарілку.
  • На сковороду викласти скибочки бекону та обсмажити з двох боків до золотистого кольору. Перекласти на тарілку до сосисок.
  • Печериці розрізати на половинки та обсмажити на грилі або на сковороді до золотаво-коричневого кольору.
  • Нарізати помідор на великі скибочки і підсмажити на грилі або на сковороді.
  • Сковороду змастити олією, розбити два яйця і смажити до того часу, поки білок стане повністю білим. Жовток при цьому залишається трохи рідким. Додати сіль та чорний перець за смаком. Готові яйця покласти на тарілку.
  • Квасолю перекласти в миску і розігріти в мікрохвильовій печі. Також можна розігріти квасолю у каструлі на невеликому вогні. Підігріту квасолю викласти на тарілці поруч із рештою інгредієнтів.
  • Хліб для тостів підсмажити в тостері, на грилі або на сковороді до хрусткої золотистої скоринки. Розрізати кожну скибочку по діагоналі на дві частини.
  • Подавати повний сніданок відразу після приготування разом із філіжанкою англійського чаю.

Підписуйся на нові рецепти!

Поділитись з друзями
Відгуки про страву:
( 1 оцінка, середнє 5 з 5 )
Залишити відповідь