Скон (Scone) – традиційна страва англійської, ірландської та шотландської кухні. Скон є невеликою пишною, але щільною булочкою швидкого приготування з пшеничного або вівсяного борошна. Особливу популярність він отримав завдяки тому, що є невід’ємною частиною традиційного Девонширського Чаю. Скон розрізають на дві половинки і подають з вершковим маслом та джемом.
Цікаво, що спочатку скони виглядали інакше. Їх обсмажували на сковороді, і вони швидше нагадували великий, розміром з тарілку, коржик, який перед подачею нарізали на трикутні шматочки. І тільки з появою в масовому продажу розпушувача скони набули свого сучасного вигляду маленьких здобних булочок, які випікаються в духовці.
Нижче ми наводимо традиційний англійський рецепт скону. Найчастіше скони роблять із родзинками, сушеними журавлинами або їх сумішшю. Також можна використовувати сушену вишню, чорнослив, курагу або горіхи.
- Борошно пшеничне 500 гр.
- Розпушувач 1 ч. л.
- Цукор-пісок 50 гр.
- Масло вершкове 120 гр.
- Молоко коров’яче 250 мл.
- Куряче яйце 1 шт.
- Родзинки 90-100 гр.
- Сіль 1 щіпка
- У глибоку миску просіяти борошно, розпушувач, сіль. Додати цукор і порубане шматочками вершкове масло. Все ретельно перетерти у крихту. Додати ізюм або суміш сухофруктів і перемішати.
- В окремій мисці перемішати молоко з яйцем і вилити в миску із сухими інгредієнтами. Замісити тісто. Воно має вийти досить щільним і перестати липнути до рук та миски.
- Загорнути тісто в поліетиленовий пакет і прибрати в холодильник на 20-30 хвилин.
- Робочу поверхню посипати борошном, покласти тісто і розкотити його в пласт завтовшки близько 2-3 см.
- За допомогою круглої форми (британці користуються спеціальною формою для скон) або склянки вирізати невеликі булочки. З цієї кількості тіста має вийти близько 12-14 скон.
- Викласти скони на змащене маслом або застелене пергаментом деко.
- Кожну скон змастити зверху невеликою кількістю молока. За бажанням можна злегка присипати кожну скон цукром.
- Випікати скони в попередньо розігрітій до 180 градусів духовці протягом 25-30 хвилин.
- Для подачі розрізати скон навпіл, вкласти шматочок масла. Подавати скони з джемом, вершковим маслом чи кремом.