Фіш-енд-чіпс

Фіш енд чіпс (Fish and chips) — національна англійська страва, яка вважається негласним символом Англії. Являє собою філе білої риби, обсмажене в клярі, яке подається з обсмаженою у фритюрі картоплею фрі. Фіш енд чіпс можна легко купити по всій Англії, його готують понад тисячу закладів по всій країні. Фіш енд чіпс – улюблений стрітфуд всіх англійців.

Точне місцезнаходження першої закусочної фіш енд чіпс неясно. Найбільш ранні з відомих нам закусочних такого формату були відкриті у 1860-х роках у Лондоні Джозефом Малін (Joseph Malin) та у Мосслі (Ланкашир) Джоном Ліз (John Lees). Проте, смажена риба та картопляні чіпси окремо існували протягом принаймні п’ятдесяти років, тому не можна виключати ймовірність того, що вони були об’єднані й раніше.

Фіш енд чіпс стало основною стравою серед робітничого класу в Англії внаслідок швидкого розвитку тралового промислу в Північному морі та розвитку залізниць, які з’єднували порти з великими промисловими містами у другій половині ХІХ століття. Таким чином свіжу рибу могли швидко доставити до густонаселених районів.

Ранні закусочні фіш енд чіпс мали лише мінімальні зручності та передбачали лише великий котел на вугіллі з розігрітим кулінарним жиром. Пізніше заклади фіш енд чіпс набули стандартного, звичного нам формату: їжа подається в паперовій упаковці, а клієнти чекають своєї порції за стійкою неподалік фритюрниці. Як пакування раніше використовували старі газети, зараз частіше подають у звичайному папері, або у картонній чи пластиковій упаковці.

До 1910 року в країні було понад 25 000 закусочних формату фіш енд чіпс, а в 1920-х роках – понад 35 000. До речі, Альфред Хічкок провів своє дитинство в Лондоні в будинку, де на першому поверсі розташовувалася закусочна фіш енд чіпс, що належить сім’ї , а на другому поверсі – житловий простір.

Рибу для фішенд чіпс краще вибирати з пружним м’ясом, ідеально підходять тріска, сайда, минтай або пікша. Для кращого результату вибирайте найсвіжішу рибу, яку можете знайти. Заморожена також підходить, але переконайтеся, що вона повністю розморожена, а потім ретельно висушіть її паперовими рушниками. Занурювати рибу в кляр потрібно в останній момент, безпосередньо перед зануренням у гарячу олію. Для чіпсів найкраще використовувати такі сорти як Кінг Едвард, Маріс Пайпер, Санте та Юкон Голд. Перед приготуванням картоплю потрібно добре просушити, можна злегка обробити борошном.

Інгредієнти
Порції: +2
Кроки
60 хвДрук
  • Підготуйте всі продукти для фіш-енд-чіпс (або як цю страву чомусь називають деякі люди – фішен чіпс). Картоплю почистіть, помийте. Рибу попередньо розморозьте, промокніть паперовими рушниками, щоб забрати всю воду.
  • Наріжте картоплю соломкою, викладіть у холодну воду на 30 хвилин.
  • Відкиньте картоплю на друшляк, витріть насухо паперовими рушниками.
  • Розігрійте у сковороді або казані велику кількість рослинної олії, викладіть у неї скибочки картоплі, смажте на помірному вогні хвилин 5-7 або до повної готовності. Картопля та риба повинні готуватися як у фритюрі.
  • В оригінальному рецепті автор пропонує смажити картоплю двічі, щоб вона була максимально хрусткою. Перший раз – пару хвилин до скоринки, і ще раз перед самою подачею – до повної готовності та гарного рум’яного кольору.
  • Готову картоплю виловіть шумівкою, викладіть на паперові рушники, промокніть зайву олію.
  • Змішайте в глибокій мисці борошно, сіль і чорний свіжомелений перець.
  • Обваляйте шматки риби в борошні зі спеціями.
  • Вмочіть у збитому яйці.
  • Обвалюйте рибу в сухарях.
  • І обсмажте в тій ж олії з обох боків хвилини по 3-4 з кожного боку, а також на помірному вогні. Готову рибку викладіть на паперові рушники і заберіть всю зайву олію.

Подавайте Фіш-енд-чіпс із улюбленим соусом відразу ж після приготування. У класичному варіанті фіш-енд-чіпс подають у кульці з газети.

Хрумка скоринка і найніжніше рибне філе – чудовий фастфуд, який просто і швидко приготувати в домашніх умовах.

Підписуйся на нові рецепти!

Поділитись з друзями
Відгуки про страву:
( 4 оцінки, середнє 4.75 з 5 )
Залишити відповідь