Хельцель (Helzel) – традиційна єврейська ковбаса. Хельцель незвичайна тим, що фарш начиняється не в оболонку з кишки, як і зазвичай буває, а в шкіру з курячої шиї. Як начинку зазвичай використовують курячий жир, змішаний з цибулею та борошном. Замість борошна можна додати мацу, вівсяне борошно, манку або хлібні крихти.
Нижче ми наводимо традиційний єврейський рецепт хельцель. Кількість інгредієнтів наведена для виготовлення однієї ковбаски. Можна пропорційно збільшити кількість порцій, взявши не одну, а кілька курок.
Інгредієнти
Порції: –+
- Шкіра куряча від однієї курки
- Курячий жир 3 ст. л.
- Борошно пшеничне 2-3 ст. л.
- Цибуля ріпчаста 1 шт.
- Перець чорний мелений за смаком
- Сіль за смаком
Кроки
- З курки зняти шкіру, акуратно відокремити шкіру, зняту з шиї, не пошкодивши її. Решту шкіри подрібнити в блендері або пропустити через м’ясорубку.
- Цибулю нарізати дрібними кубиками.
- У сковороді розтопити курячий жир, покласти фарш із курячої шкіри та цибулю. Обсмажити до м’якості цибулі.
- Вимкнути вогонь, додати борошно, сіль та перець. Ретельно перемішати.
- Вузький кінець шкіри з курячої шиї зашити ниткою.
- Заповнити отриманий мішечок на 3/4 начинкою та зашити з іншого боку.
- Отриманий хельцель вимити холодною водою, а потім ошпарити окропом. Це зробить курячу шкіру гладкішою.
- У каструлю налити воду або курячий бульйон, довести до кипіння, посолити на смак і опустити хельцель. Варити протягом 30 хвилин.
- Перекласти у форму для випічки, рясно змащену жиром і випікати в попередньо розігрітій до 220 °С духовці до золотистої скоринки.
Готовий хельцель подавати до столу в теплому вигляді.