Соус для піци (Pizza sauce) – традиційний італійський соус із томатів, який використовується для приготування піци. Соус для піци зазвичай готують із свіжих або консервованих помідорів з додаванням оливкової олії, орегано та базиліку.
Основна відмінність полягає в тому, що класичний італійський соус для піци не піддається тепловій обробці, а соус для пасти готується на плиті. Також соус для пасти зазвичай має більш рідку консистенцію.
Цього однозначно не варто робити. Томатній пасті, а тим більше кетчупу, не місце в соусі, тому що ні за смаком, ні за консистенцією вони не підходять для піци. Соус для піци не повинен бути надто густим. Томатна паста може використовуватися як загусник тільки в тому випадку, якщо у вас дуже рідкі помідори, але ніколи не використовується як основа соусу для піци.
Це класичний італійський рецепт соусу для піци від італійського шеф-кухаря. Італійці не піддають соусу для піци тепловій обробці, тому ретельно вибирають якісні інгредієнти. Класичний італійський соус для піци передбачає використання консервованих помідорів Сан Марцано. Можна взяти й інші консервовані томати пелати (тобто без шкірки і у власному соку), але важливо вибирати менш рідкі сорти.
- Консервовані томати Сан Марцано 400 гр.
- Базилік свіжий кілька гілочок
- Орегано 1 ст. л.
- Часник 1 зубець
- Олія оливкова 1 ст. л.
- Сіль 4 гр.
- Консервовані томати перекласти у глибоку миску разом із соком, у якому вони перебували. Додати сіль.
- Чистими руками розім’яти м’якуш томатів, щоб вийшло неоднорідне пюре. Італійці зазвичай не подрібнюють томати блендером, тому що віддають перевагу більш вираженій, неоднорідній текстурі соусу для піци. До того ж подрібнені за допомогою блендера томати дадуть більш водянисту текстуру соусу, а зруйноване в процесі подрібнення блендером насіння додасть непотрібну гіркоту.
- Додати листя базиліка, за бажанням також можна додати сушений орегано та очищений зубчик часнику цілком.
- Накрити миску з соусом кришкою і помістити в холодильник мінімум на 5-6 годин, а краще на ніч. За цей час базилік та часник ароматизують соус для піци. Після того, як соус для піци настоїться, зубчик часнику можна видалити.
Такий соус для піци найкраще використати протягом двох – трьох днів. Зберігати соус для піци варто лише у холодильнику.