Агрус – смачна і корисна ягода, яка містить велику кількість вітамінів і корисних речовин. Щоб зберегти аґрус на зиму – ягоди можна заморозити або приготувати швидке варення «п’ятихвилинка», яке збереже всі корисні властивості аґрусу. Отже, почнемо.
Інгредієнти
Порції: –+
- Агрус 600 гр.
- Цукор-пісок 500 гр.
- Вода 100 мл.
Кроки
- Готувати варення з аґрусу «п’ятихвилинка» легко! Для приготування варення беремо твердий стиглий аґрус, який ще не перестиг. За допомогою ножиць видаляємо у агрусу хвостики, кладемо його в друшляк і добре промиваємо під теплою водою.
- Промитий аґрус залишаємо в друшляку на 5 хвилин, даємо стекти воді.
- Ягоди перекладаємо в каструлю з товстим дном і засипаємо половиною норми цукру. Залишаємо ягоди на кілька годин за кімнатної температури, щоб вони пустили сік, а цукор трохи розчинився.
- Коли ягоди пустили сік, додаємо воду та ставимо на вогонь. Краще, щоб нагрівання відбувалося повільно – так ягоди збережуть свої корисні властивості.
- Коли вміст почне закипати – засипаємо цукор, що залишився і обережно перемішуємо дерев’яною ложкою або лопаткою, щоб не пом’яти ягоди.
- Після того, як ягоди закипіли, утворюється піна. Забираємо її дерев’яною ложкою і проварюємо варення 5 хвилин. Після цього знімаємо його з вогню.
- Банки для варення необхідно простерилізувати в духовці, мікрохвильовій печі або над парою 10-12 хвилин. Кришки – прокип’ятити.
- Дерев’яною ложкою розкладаємо варення по банках, закручуємо кришки, перевертаємо банки догори дном, вкриваємо рушником і залишаємо варення остигати при кімнатній температурі.
Коли варення повністю охололо – можна ставити банки в холодильник. Ароматне варення «п’ятихвилинка» готове, приємного апетиту!