Червона горобина – це ягода, невибаглива у консервації. Заготовляти її можна як наприкінці літа (попередньо позбавивши гіркоти), так і пізно восени, коли вона стає набагато солодшою, після перенесених перших заморозків. Смак, а також поживну цінність горобинового варення не тільки чудово доповнюють, але й посилюють такі інгредієнти, як натуральний мед та волоські горіхи.
Інгредієнти
Порції: –+
- Горобина 500 гр.
- Волоський горіх 300 гр.
- Мед квітковий 300 гр.
- Вода 2 л.
Кроки
- Горобину очистіть від плодоніжок та гілочок, зіпсованих плодів та іншого сміття. Добре промийте горобину в проточній воді за допомогою сита або дуршлагу.
- Залийте горобину в каструльці або мисці з емальованим покриттям, 2 літри окропу. Потримайте горобину щонайменше 30-40 хвилин під кришкою, щоб вода повільніше остигала.
- Потім злийте воду, що охолола, і знову залийте горобину окропом на 30-40 хвилин.
- Спробуйте ягоди на смак – якщо гіркуватість все ще сильно відчувається, процедуру вимочування горобини можна повторити ще кілька разів.
- Відкиньте горобину на друшляк, давши стекти воді.
- Щоб ягоди остаточно просохли, розкладіть їх рівним шаром на паперовий рушник і потримайте на ньому 30-40 хвилин.
- Суху горобину викладіть у ємність для варіння варення (найкраще – в емальований посуд). Додайте до горобини мед і залиште на якийсь час, поки мед не розчиниться в ягідному соку.
- Волоські горіхи очистіть від перегородок, порубайте ножем на шматочки довільної форми і прожаріть на гарячій сухій сковороді 5-7 хвилин. Увага! Сирі горіхи до варення додавати не можна – вони можуть зіпсуватися і сприяти бродінню варення.
- Коли мед розчиниться, ємність поставте на вогонь і дайте ягодам закипіти в меді, помішуючи. Варіть горобину в меді 15-20 хвилин, помішуючи. Зніміть пінку, якщо вона буде.
- Потім додайте волоських горіхів і поваріть варення ще 10 хвилин. Готове варення у гарячому вигляді розкладайте по стерилізованим банкам. Дайте банкам охолонути у перевернутому вигляді під теплим пледом.
Охолоджене варення виносьте на тривале зберігання в холодне місце.
Смачного!