Торт «Київський» – знаменитий десерт, який багато господинь намагаються повторити в домашніх умовах. Покроково розповімо, як спекти такий торт по ГОСТу, поділимося секретами рецепти з фото і детальним описом.
Торт «Київський» — рецепт по ГОСТу
Для багатьох київський торт – втілення самих щасливих моментів дитинства. Завдяки йому навіть звичайне чаювання перетворюється на справжній бенкет. Пропонуємо спробувати відтворити такий шедевр в домашніх умовах за запропонованим покроковим рецептом з фото. Саме так за Гостом пекли десерт радянські кондитери.
Інгредієнти для коржів:
- 6 яєчних білків;
- 225 г цукру (+50 г);
- 50 г борошна;
- 175 г горіхів кеш’ю;
- 1 ч. л. ванільного цукру.
Для крему:
- 275 г вершкового масла;
- 6 яєчних жовтків;
- 150 г цукру;
- 175 мл молока;
- 10 какао;
- 1 ч. л. ванільного цукру;
- 1 ст. л. коньяку.
Приготування:
- Для початку відокремлюємо жовтки від білків. Жовтки прибираємо в холодильник, вони знадобляться для крему. А ось білки будемо квасити, і для цього накриваємо їх плівкою і залишаємо в теплі від 12 годин до доби.
- Тепер просушуємо кешью протягом 10-15 хвилин при температурі 150 °С.
- За допомогою блендера короткими імпульсами або ножем подрібнюємо горіхи у велику крихту.
- У загальній ємності з’єднуємо горіхову крихту з більшою частиною цукру і просіяним борошном. Перемішуємо сухі інгредієнти до однорідності.
- У чашу виливаємо заквашені білки і починаємо збивати на малих обертах. Після в два прийоми підсипаємо цукор (50 г), а потім ванільний цукор.
- Як тільки меренга стане гладкою, блискучою, і віночок буде залишати виразний слід на поверхні, міксер вимикаємо, а у збиті білки висипаємо в три заходи сухі інгредієнти. Акуратно, рухами знизу вгору, перемішуємо до однорідності.
- На деко з пергаментом ставимо два кільця діаметром 18 см — у них будуть випікатися основні коржі. А також ставимо кільце меншого діаметру, в ньому будемо випікати корж, щоб потім подрібнити в крихту для обсипання торта.
- У маленьке кільце відправляємо 2/3 тіста, а решту ділимо навпіл між двома іншими кільцями.
- Рівномірно розподіляємо тісто всередині кілець та отруюємо в розігріту до 150 °С духовку, жар якої відразу зменшуємо до 120 °С. Сушимо коржі 2-2,5 години (точний час залежить від потужності духовки).
- Після коржі дістаємо, даємо їм трохи часу охолонути, а потім витягуємо з форм. Маленький корж відразу перетворюємо в крихту, основні коржі кладемо на грати і залишаємо їх мінімум на 12 годин.
- Для крему в сотейник вливаємо молоко, засипаємо цукор і доводимо до кипіння на середньому вогні.
- В окремій ємності добре перемішуємо жовтки і тонкою цівкою вливаємо до них гаряче молоко.
- Суміш повертаємо в сотейник, знову ставимо на вогонь і при інтенсивному перемішуванні доводимо до загустіння.
- Перелити в іншу ємність, накриваємо плівкою і залишаємо остигати при кімнатній температурі.
- Дочиста і до пишноти збиваємо м’яке вершкове масло з ванільним цукром.
- Не припиняючи збивання, у збите масло невеликими порціями вводимо заварну основу.
- Відразу трохи крему (приблизно 2 ст. ложки) відкладаємо для прикраси.
- Залишився крем ділимо навпіл. В одну частину додаємо коньяк, а в іншу – просіваємо какао і перемішуємо.
- Збираємо торт: на підкладку наносимо невелику кількість крему, щоб десерт не ковзав. Кладемо перший корж гладкою стороною вниз, навколо встановлюємо кільце і викладаємо крем з коньяком.
- Потім кладемо другий корж гладкою стороною вгору, злегка притискаємо і прибираємо в холодильник на 1 годину.
- Після кільце знімаємо, поверхню і боки торта покриваємо кремом, в який додали какао.
- Тепер боки обсипаємо крихтою, а на поверхні торта з допомогою кондитерського мішка малюємо сіточку з решти білого крему.
- При бажанні прикрашаємо десерт вафельними трояндочками.
Якщо на закваску яєчних білків часу немає, то готуйте з лежавших в домашніх умовах яєць, але тільки не зі свіжих. В оригінальному покроковий рецепт з фото по ГОСТу «Київський торт» готується саме з кешью, але при бажанні можна використовувати будь-які горіхи.
Київський торт – простий рецепт
В домашніх умовах спекти торт «Київський» не так просто — потрібні час і терпіння. Але сьогодні є і більш прості покрокові рецепти з фото, які дозволять насолодитися смачним десертом.
Інгредієнти для тіста:
- 400 г борошна;
- 250 г вершкового масла;
- 150 г цукру;
- щіпка солі;
- 2 ч. л. розпушувача;
- 3 яєчних жовтка;
- 3 ст. л. сметани;
- 3 склянки волоських горіхів.
Для безе:
- 3 яєчних білка;
- 200 г цукру.
Для крему:
- 1 банку вареного згущеного молока;
- 200 г вершкового масла.
Приготування:
- У просіяне борошно підсипаємо цукор, сіль і розпушувач. Все перемішуємо.
- Холодне вершкове масло нарізаємо кубиками, додаємо в борошно, перемішуємо, щоб вийшла борошняна крихта.
- Відокремлюємо білки від жовтків. Білки поки відставляємо в сторону, а жовтки відправляємо в борошняну крихту. Замішуємо тісто і на час прибираємо в холодильник.
- У чашу вливаємо білки і висипаємо цукор, збиваємо до пишної густої маси, яка не буде стікати з віночків.
- Охолоджене тісто ділимо на три рівні частини.
- Деко перевертаємо, застеляємо пергаментом, кладемо шматочок тіста і розгортаємо в тонкий пласт. Випікаємо корж 7-8 хвилин при температурі 190 °С.
- Два шматочка тіста також розгортаємо в пласт, покриваємо поверхню білковою масою і присипаємо горіхами. Печемо коржі 12-15 хвилин, а потім їх повністю охолодити.
- Для крему збиваємо м’яке вершкове масло, і як тільки вона побіліє, додаємо варену згущенку і розмішуємо до утворення однорідної маси.
- Збираємо торт: перший корж з безе і горіхами покриваємо кремом.
- Тепер зверху кладемо другий корж і також змащуємо його кремом.
- Кладемо третій корж без безе, змащуємо кремом і прибираємо десерт в холодильник на 3 години.
Як тільки торт добре просочиться, дістаємо, обрізаємо нерівні боки і прикрашаємо за бажанням. Наприклад, можна посипати його шоколадною стружкою.
Торт «Київський» по-новому
Сьогодні сучасні господині на основі рецепту «Київського торта» по ГОСТу створюють свої версії приготування знаменитого десерту в домашніх умовах. Пропонуємо один з таких послідовних варіантів з фото, який дозволить оцінити торт по-новому.
Інгредієнти:
- 200 мл яєчних білків;
- 45 г борошна;
- 180 г фундука;
- 40 г цукру;
- 180 г цукру;
- щіпка солі;
- ванілін.
Для крему:
- 150 мл молока;
- 1 яйце;
- 150 г цукру;
- 250 г вершкового масла;
- щіпка солі;
- 2 ст. л. коньяку;
- ванілін.
Приготування:
- Яєчні білки заквашувати протягом доби необов’язково. Просто залишаємо їх при кімнатній температурі на 3 години, а потім з додаванням солі збиваємо в щільну піну.
- Фундук обсмажуємо на сухій сковороді, подрібнюємо, але не дуже дрібно. Змішуємо горіхи з цукром (150 г) і борошном.
- У збиті з сіллю білки висипаємо цукор (40 г) і продовжуємо збивати ще 7-8 хвилин. Також на цьому етапі додаємо ваніль або ванільний цукор.
- Випікати коржі будемо на пергаменті. Для цього на папері з допомогою дна від рознімної форми малюємо кола так, щоб їх слід відображався на звороті.
- Білкову масу в 2-3 заходу з’єднуємо з горіхово-борошняної сумішшю.
- Перекладаємо тісто в кондитерський мішок і відсаджуємо на пергамент. Відправляємо в духовку на 1,5 години, температура — 150 °С.
- Випікаємо чотири коржа, потім даємо їм час повністю охолонути, але краще залишити їх мінімум на 12 годин.
- Щоб торт був ідеально рівним, коржі підрізаємо з допомогою сервіровки кільця, а залишки подрібнюємо в крихту.
- Для крему в сотейнику змішуємо яйце з цукром і ваніліном, після вливаємо молоко.
- Ще раз добре все розмішуємо і ставимо на вогонь, варимо до загустіння.
- Заварну основу повністю охолодити, а потім збиваємо з маслом і з додаванням коньяку.
- Трохи крему залишаємо для прикраси, іншу частину перекладаємо в кондитерський мішок.
- На кожен корж наносимо крем і збираємо торт повністю.
- Останній корж і бічні сторони десерту покриваємо кремом. У заздалегідь залишений крем додаємо какао і розмішуємо. Краї торта обсипаємо крихтою, на поверхні малюємо сіточку розтопленим шоколадом, а з крему робимо гарний бордюрчик. Перед подачею відправляємо торт в холодильник на 5-6 годин.
Торт «Київський» — рецепт без випічки
Якщо є бажання і час, то торт «Київський» можна спекти по ГОСТу, але сьогодні є більш прості варіанти приготування десерту. Як, наприклад, покроковий рецепт без випічки. Торт виходить таким же смачним і красивим, як на фото, а його приготування у домашніх умовах не зажадає багато сил і часу.
Інгредієнти:
- 80 г безе;
- 160 г волоських горіхів;
- 100 г чорного шоколаду;
- 50 г вершкового масла.
Для крему:
- 200 г вершкового масла;
- 200 р вареного згущеного молока;
- 30 г какао.
Приготування:
- Волоські або будь-які інші горіхи подрібнюємо і висипаємо в миску.
- До горіхів відправляємо безе, яке розламуємо на невеликі шматочки.
- До масла кладемо шматочки шоколаду, розтоплюємо в мікрохвильовці або на водяній бані. Розмішуємо до однорідного стану.
- Шоколадну суміш перелити до горіхів і безе, акуратно перемішуємо.
- Прошарок готова, переходимо до крему. Для цього кладемо в чашу м’яке масло і збиваємо на максимальних обертах 3-4 хвилини.
- У три прийоми додаємо згущене молоко, розмішуємо до однорідності.
- У крем просіваємо какао і ще раз все перемішуємо.
- Невеликою кількістю крему змащуємо тарілку, ставимо сервірувальне кільце і в один шар висипаємо третю частину прошарку.
- Далі викладаємо третю частину крему, розрівнюємо і злегка придавлюємо, щоб крем потрапив в порожнечі прошарку.
- Таким чином робимо ще два шари з прошарку і крему. Останній шар крему можна прикрасити у вигляді піків.
- Накриваємо торт плівкою і прибираємо на 1-2 години в холодильник, щоб крем добре застиг.
- Після готовий десерт дістаємо, знімаємо кільце і подаємо до столу. Якщо торт довго стояв у холодильнику, то перед подачею дайте йому 5-10 хвилин постояти при кімнатній температурі.
Приготувати «Київський торт» в домашніх умовах за Гостом не так складно, особливо якщо є бажання порадувати своїх близьких або гостей дивним на смак десертом. Головне для покроковий рецепт з фото – використовувати борошно з малим вмістом клейковини. Якщо такий борошна немає, то можна скористатися картопляним крохмалем, з яким коржі виходять такими, як на кондитерських фабриках.