Недоспілі боби заслужено користується великою популярністю з-за великої кількості корисних мікроелементів у складі. У матеріалі представлені рецепти приготування стручкової квасолі на сковороді з фото покроково.
Стручкова квасоля для гарніру
Такі бобові власного яскравого смаку не мають, зате готуються дуже швидко. Радимо обсмажити відварену стручкову квасолю на сковороді зі спеціями і подати, як показано на фото до рецепту, як гарнір до будь-якого м’яса, риби або омлету.
Інгредієнти:
- 400 г свіжих стручків квасолі;
- 1 ріпчаста цибулина;
- суміш мелених різнокольорових перців і поварена сіль – за смаком;
- 3-4 ст. л. оливкової олії;
- 1 середній лимон.
Приготування:
- У промитих і обсушених стручків зрізаємо кінчики з обох сторін, шаткуємо квасолю на шматочки довжиною близько 5 див.
- Чистимо цибулину від лушпиння, подрібнюємо кільцями середньої товщини.
- Ошпарюємо окропом лимон, спеціальним ножем зрізаємо цедру.
- Вичавлюємо сік з очищеного цитруса.
- На пару готуємо квасолю до зміни кольору.
- У глибоку сковороду вливаємо олію, розігріваємо його до появи характерного аромату.
- На великому нагріванні обсмажуємо цибульні кільця до рум’янцю по краях.
- Сюди ж відправляємо пропарені бобові, помішуючи, витримуємо кілька хвилин без кришки.
- Солимо і перчимо, вливаємо сік, додаємо цедру. Через кілька хвилин подаємо спаржеву квасолю, приготовану за простим рецептом на сковороді, до будь-якого основного блюда.
Для заготівлі бобів в стручках на зиму краще використовувати молоді екземпляри. Перевірити їх «вік» дуже легко – відповідна сировина при розломі дає невелику кількість соку і не містить волокнистих шарів.
Стручкова квасоля зі свининою та цибулею
У цьому рецепті приготування стручкової квасолі на сковороді покроково слід використовувати м’ясо з невеликою кількістю жиру. Суха вирізка не підійде.
Інгредієнти:
- 500 г свіжого м’яса;
- 400 г стручкової квасолі;
- 150 р ріпчастої цибулі;
- 100 мл соєвого соусу;
- 15 г кунжутного насіння;
- кухонна сіль і мелена суміш різнокольорових перців – за смаком та бажанням;
- рафінована рослинна олія для смаження.
Приготування:
- Очищену і вимиту цибулю шаткуємо тонкими півкільцями.
- Свинину нарізаємо брусочками зі стороною близько 5 мм.
- У невеликій кількості олії обсмажуємо цибулю до рум’яного кольору.
- Відправляємо до нього свинину, тримаємо на середньому вогні близько 20 хвилин, час від часу перемішуємо, щоб м’ясо готувалося рівномірно.
- Вливаємо сюди ж соус, перемішуємо і витримуємо під кришкою на маленькому нагріванні ще третину години.
- За цей час відварюємо чисту квасолю в киплячій, трохи підсоленій воді протягом 10 хвилин. Відкидаємо на друшляк або сито, щоб стекла рідина.
- Засипаємо кунжутне насіння до м’яса, перемішуємо і прогріваємо всі разом.
- Додаємо в сковорідку стручкову квасолю, смажимо ще 15 хвилин на середньому вогні. Готову страву за цим рецептом подаємо гарячим, прикрасивши зеленню і свіжими овочами за смаком.
Готувати спаржеві боби можна як свіжого, так і із замороженої сировини. А щоб зберегти всі корисні якості зеленої добавки, попередньо розморожувати заготівлю не потрібно.
Стручкова квасоля для швидкого сніданку
Для цього рецепта підійдуть всі улюблені спеції, так як компоненти страви чудово поєднуються з запашними травами. Варіюючи їх, можна кожного разу по-новому приготувати спаржеву квасолю на сковороді буквально за 5 хвилин.
Інгредієнти:
- 400 г свіжої квасолі;
- 2 курячих яйця;
- 1 ст. л. оцту 9 %;
- 1 л холодної води;
- 30 г вершкового масла.
Приготування:
- У промитих і обсушену на рушник стручків зрізаємо кінчики з двох сторін. Закладаємо боби в окріп на 5 хвилин.
- Змішуємо оцет з крижаною водою, відкидаємо на сито квасоля. Обполіскуємо стручки кислим розчином, даємо йому повністю стекти.
- Розігріваємо на сковороді масло, викладаємо сюди ж підготовлені стручки і смажимо кілька хвилин на середньому вогні.
- Додаємо в сковорідку яйця, солимо і перчимо до смаку, перемішуємо.
- Як тільки компоненти будуть готові, подаємо страву в гарячому вигляді. Для пікантності додаємо дрібно посічену свіжу зелень.
При бажанні можна замінити курячі яйця перепелиними у відповідній кількості.
Стручкова квасоля по-турецьки
Такий рецепт приготування спаржевої квасолі на сковороді — повноцінне друге блюдо, дуже соковите і поживне. При бажанні яловичий фарш можна замінити курячим, свинячий або змішаним.
Інгредієнти:
- 1-1,5 ст. питної води;
- 500 г стручкової квасолі;
- 200 г подрібненої яловичини;
- 1-2 м’ясистих томата;
- 1 ріпчаста цибулина;
- 3 часникових зубчиків;
- 1 ст. л. перцевої пасти;
- суміш мелених перців, сіль – за бажанням і смаком;
- 1/2 ч. л. цукру;
- 3 ст. л. оливкової олії.
Приготування:
- Чистимо цибулину, миємо її і обсушуємо рушником. Дрібно шаткуємо, відправляємо в розігріте на сковороді олію. Сюди ж додаємо видавлений через прес часник. Смажимо 3-4 хвилини на великому вогні, активно перемішуючи дерев’яною лопаткою.
- Фарш викладаємо в сковорідку, рівномірно розподіляємо його. Готуємо до повної зміни кольору, періодично перевертаючи масу лопаткою.
- Заправляємо цукром, перцевою пастою і дрібно нарізаними помідорами, вимішуємо до однорідності. Можна замінити консервовану приправу сушеним меленим перцем за смаком.
- У промитих стручків зрізаємо кінчики, нарізаємо боби шматочками по 5 см і відправляємо їх у сковорідку до томатної маси.
- Вливаємо воду, заправляємо все меленим перцем і сіллю. Доводимо спаржеву квасолю на сковороді при сильному нагріванні до кипіння.
- Перемішуємо, накриваємо кришкою, готуємо приблизно півгодини до розм’якшення бобів, як показано на фото до рецепту. Вимикаємо плиту, подаємо через 10 хвилин з гарніром з рису або як самостійне блюдо.
Перцева паста готується з суміші болгарської паприки і перцю чилі. Кількість пряних трав у консервованому продукті залежить від того, яка країна є його виробником. Турки віддають перевагу середземноморські спеції, корейці – азіатські.
Стручкова квасоля азербайджанська
У цьому рецепті приготування стручкової квасолі на сковороді використовуємо недозрілі боби з широкими стулками-лопаточками. Можна їх замінити спаржевими сортами овоча різних відтінків.
Інгредієнти:
- 600 г квасолі;
- 1 цибуля ріпчаста;
- 150 мл води;
- 400 г баклажанів;
- 2 середніх помідора;
- 0.5 ч. л. хмелі-сунелі;
- 2-3 ст. л. рафінованої олії.
Приготування:
- У чистих сухих баклажанів зрізаємо плодоніжки, частково прибираємо картоплечисткою шкірку. Нарізаємо овочі великими кубиками, складаємо в миску з високими бортиками і присолюємо.
- Промиту квасолю обсушуємо на кухонному рушнику, зрізаємо кінчики у стручків з двох сторін і шаткуємо їх товстими шматочками.
- Відправляємо боби в глибокий сотейник, заливаємо водою.
- Чистимо цибулину від шкірки, шаткуємо великими чвертькільцями і додаємо до квасолі.
- Ставимо каструльку на плиту, варимо до готовності стручків на середньому вогні.
- Промиваємо шматочки баклажанів під холодною водою, відкидаємо на друшляк. Злегка віджимаємо заготівлю руками, складаємо все в окрему миску.
- Вливаємо на глибоку сковорідку олію, розігріваємо і відправляємо сюди баклажани.
- Обсмажуємо до готовності, зсуваємо на край посуду ложкою. На звільнене місце додаємо томати, нарізану тонкими півкільцями.
- Трохи їх прогріваємо, заправляємо приправою і перемішуємо з баклажанами. Накриваємо кришкою і тушкуємо на маленькому вогні близько 10 хвилин.
- У глибоку сковорідку відправляємо всі заготовки, солимо і перчимо за смаком. Накриваємо кришкою, витримуємо всі разом на маленькому нагріванні 10 хвилин.
- Збиваємо виделкою або вінчиком яйця з сіллю, заливаємо квасоля з баклажанами і знову закриваємо.
- Як тільки білок стане згортатися, перемішуємо частування лопаткою, даємо настоятися під кришкою хвилин 5.
Подаємо в порційному посуді, прикрасивши базиліком і кінзою.
Стручкова квасоля з овочами
В даному випадку можна дати волю фантазії і відправити до квасолі все, що є в холодильнику. Бобові чудово поєднуються з будь-якими продуктами, тому всякий раз буде нове частування.
Інгредієнти:
- 500 г квасолі;
- 2 середні ріпчасті цибулини;
- 1 великий болгарський перець;
- 2 м’ясистих томата;
- 5-6 часникових зубчиків;
- сіль і мелені різнокольорові перці – по смаку.
Приготування:
- Промиті і обсушені боби нарізаємо великими шматками, відправляємо в киплячу підсолену воду на 7 хвилин.
- У глибоку миску викладаємо лід. Заливаємо його водою і сюди ж дістаємо шумівкою квасоля з окропу. Це необхідно, щоб овоч зберіг свій колір. Зливаємо рідину, бобові викладаємо в сито і відставляємо в сторону.
- Шаткуємо півкільцями очищені цибулини, злегка обсмажуємо їх на сковороді в розігрітій олії.
- Товстими скибочками нарізаємо очищений солодкий перець, додаємо в сковорідку. Тримаємо на середньому вогні посуд з овочами 2-3 хвилини, регулярно перемішуємо масу лопаткою.
- У томатів надрізаємо хрест-навхрест шкірку в місці кріплення гілочок, опускаємо їх на кілька хвилин в окріп і відразу ж відправляємо в крижану воду. Остиглі томати звільняємо від шкірки, подрібнюємо в блендері і додаємо в сковорідку.
- Тушкуємо овочеву суміш до розм’якшення скибочок перцю.
- Додаємо в сковорідку відварену квасолю, заправляємо суміш сіллю і перцем. Видавлюємо часник.
- Перемішуємо, накриваємо кришкою і готуємо ще хвилин 10 на самому повільному нагріванні.
- Дрібно рубаємо промиту і обсушену зелень, додаємо в сковорідку і вимикаємо плиту.
- Через 5 хвилин подаємо частування до столу зі смаженою картоплею або іншим гарніром на свій розсуд.
Ось така по-справжньому літня добірка рецептів приготування стручкової квасолі на сковороді з фото покроково точно допоможе вибрати потрібний варіант і порадувати своїх близьких корисною їжею!