Як приготувати стручкову квасолю на сковороді

Недоспілі боби заслужено користується великою популярністю з-за великої кількості корисних мікроелементів у складі. У матеріалі представлені рецепти приготування стручкової квасолі на сковороді з фото покроково.

Стручкова квасоля для гарніру

Такі бобові власного яскравого смаку не мають, зате готуються дуже швидко. Радимо обсмажити відварену стручкову квасолю на сковороді зі спеціями і подати, як показано на фото до рецепту, як гарнір до будь-якого м’яса, риби або омлету.

Інгредієнти:

  • 400 г свіжих стручків квасолі;
  • 1 ріпчаста цибулина;
  • суміш мелених різнокольорових перців і поварена сіль – за смаком;
  • 3-4 ст. л. оливкової олії;
  • 1 середній лимон.

Приготування:

  • У промитих і обсушених стручків зрізаємо кінчики з обох сторін, шаткуємо квасолю на шматочки довжиною близько 5 див.

  • Чистимо цибулину від лушпиння, подрібнюємо кільцями середньої товщини.
  • Ошпарюємо окропом лимон, спеціальним ножем зрізаємо цедру.

  • Вичавлюємо сік з очищеного цитруса.
  • На пару готуємо квасолю до зміни кольору.

  • У глибоку сковороду вливаємо олію, розігріваємо його до появи характерного аромату.
  • На великому нагріванні обсмажуємо цибульні кільця до рум’янцю по краях.

  • Сюди ж відправляємо пропарені бобові, помішуючи, витримуємо кілька хвилин без кришки.
  • Солимо і перчимо, вливаємо сік, додаємо цедру. Через кілька хвилин подаємо спаржеву квасолю, приготовану за простим рецептом на сковороді, до будь-якого основного блюда.

Для заготівлі бобів в стручках на зиму краще використовувати молоді екземпляри. Перевірити їх «вік» дуже легко – відповідна сировина при розломі дає невелику кількість соку і не містить волокнистих шарів.

Стручкова квасоля зі свининою та цибулею

У цьому рецепті приготування стручкової квасолі на сковороді покроково слід використовувати м’ясо з невеликою кількістю жиру. Суха вирізка не підійде.

Інгредієнти:

  • 500 г свіжого м’яса;
  • 400 г стручкової квасолі;
  • 150 р ріпчастої цибулі;
  • 100 мл соєвого соусу;
  • 15 г кунжутного насіння;
  • кухонна сіль і мелена суміш різнокольорових перців – за смаком та бажанням;
  • рафінована рослинна олія для смаження.

Приготування:

  • Очищену і вимиту цибулю шаткуємо тонкими півкільцями.

  • Свинину нарізаємо брусочками зі стороною близько 5 мм.

  • У невеликій кількості олії обсмажуємо цибулю до рум’яного кольору.
  • Відправляємо до нього свинину, тримаємо на середньому вогні близько 20 хвилин, час від часу перемішуємо, щоб м’ясо готувалося рівномірно.

  • Вливаємо сюди ж соус, перемішуємо і витримуємо під кришкою на маленькому нагріванні ще третину години.
  • За цей час відварюємо чисту квасолю в киплячій, трохи підсоленій воді протягом 10 хвилин. Відкидаємо на друшляк або сито, щоб стекла рідина.

  • Засипаємо кунжутне насіння до м’яса, перемішуємо і прогріваємо всі разом.

  • Додаємо в сковорідку стручкову квасолю, смажимо ще 15 хвилин на середньому вогні. Готову страву за цим рецептом подаємо гарячим, прикрасивши зеленню і свіжими овочами за смаком.

Готувати спаржеві боби можна як свіжого, так і із замороженої сировини. А щоб зберегти всі корисні якості зеленої добавки, попередньо розморожувати заготівлю не потрібно.

Стручкова квасоля для швидкого сніданку

Для цього рецепта підійдуть всі улюблені спеції, так як компоненти страви чудово поєднуються з запашними травами. Варіюючи їх, можна кожного разу по-новому приготувати спаржеву квасолю на сковороді буквально за 5 хвилин.

Інгредієнти:

  • 400 г свіжої квасолі;
  • 2 курячих яйця;
  • 1 ст. л. оцту 9 %;
  • 1 л холодної води;
  • 30 г вершкового масла.

Приготування:

  • У промитих і обсушену на рушник стручків зрізаємо кінчики з двох сторін. Закладаємо боби в окріп на 5 хвилин.
  • Змішуємо оцет з крижаною водою, відкидаємо на сито квасоля. Обполіскуємо стручки кислим розчином, даємо йому повністю стекти.

  • Розігріваємо на сковороді масло, викладаємо сюди ж підготовлені стручки і смажимо кілька хвилин на середньому вогні.
  • Додаємо в сковорідку яйця, солимо і перчимо до смаку, перемішуємо.

  • Як тільки компоненти будуть готові, подаємо страву в гарячому вигляді. Для пікантності додаємо дрібно посічену свіжу зелень.

При бажанні можна замінити курячі яйця перепелиними у відповідній кількості.

Стручкова квасоля по-турецьки

Такий рецепт приготування спаржевої квасолі на сковороді — повноцінне друге блюдо, дуже соковите і поживне. При бажанні яловичий фарш можна замінити курячим, свинячий або змішаним.

Інгредієнти:

  • 1-1,5 ст. питної води;
  • 500 г стручкової квасолі;
  • 200 г подрібненої яловичини;
  • 1-2 м’ясистих томата;
  • 1 ріпчаста цибулина;
  • 3 часникових зубчиків;
  • 1 ст. л. перцевої пасти;
  • суміш мелених перців, сіль – за бажанням і смаком;
  • 1/2 ч. л. цукру;
  • 3 ст. л. оливкової олії.

Приготування:

  • Чистимо цибулину, миємо її і обсушуємо рушником. Дрібно шаткуємо, відправляємо в розігріте на сковороді олію. Сюди ж додаємо видавлений через прес часник. Смажимо 3-4 хвилини на великому вогні, активно перемішуючи дерев’яною лопаткою.

  • Фарш викладаємо в сковорідку, рівномірно розподіляємо його. Готуємо до повної зміни кольору, періодично перевертаючи масу лопаткою.

  • Заправляємо цукром, перцевою пастою і дрібно нарізаними помідорами, вимішуємо до однорідності. Можна замінити консервовану приправу сушеним меленим перцем за смаком.

  • У промитих стручків зрізаємо кінчики, нарізаємо боби шматочками по 5 см і відправляємо їх у сковорідку до томатної маси.
  • Вливаємо воду, заправляємо все меленим перцем і сіллю. Доводимо спаржеву квасолю на сковороді при сильному нагріванні до кипіння.

  • Перемішуємо, накриваємо кришкою, готуємо приблизно півгодини до розм’якшення бобів, як показано на фото до рецепту. Вимикаємо плиту, подаємо через 10 хвилин з гарніром з рису або як самостійне блюдо.

Перцева паста готується з суміші болгарської паприки і перцю чилі. Кількість пряних трав у консервованому продукті залежить від того, яка країна є його виробником. Турки віддають перевагу середземноморські спеції, корейці – азіатські.

Стручкова квасоля азербайджанська

У цьому рецепті приготування стручкової квасолі на сковороді використовуємо недозрілі боби з широкими стулками-лопаточками. Можна їх замінити спаржевими сортами овоча різних відтінків.

Інгредієнти:

  • 600 г квасолі;
  • 1 цибуля ріпчаста;
  • 150 мл води;
  • 400 г баклажанів;
  • 2 середніх помідора;
  • 0.5 ч. л. хмелі-сунелі;
  • 2-3 ст. л. рафінованої олії.

Приготування:

  • У чистих сухих баклажанів зрізаємо плодоніжки, частково прибираємо картоплечисткою шкірку. Нарізаємо овочі великими кубиками, складаємо в миску з високими бортиками і присолюємо.
  • Промиту квасолю обсушуємо на кухонному рушнику, зрізаємо кінчики у стручків з двох сторін і шаткуємо їх товстими шматочками.
  • Відправляємо боби в глибокий сотейник, заливаємо водою.

  • Чистимо цибулину від шкірки, шаткуємо великими чвертькільцями і додаємо до квасолі.

  • Ставимо каструльку на плиту, варимо до готовності стручків на середньому вогні.
  • Промиваємо шматочки баклажанів під холодною водою, відкидаємо на друшляк. Злегка віджимаємо заготівлю руками, складаємо все в окрему миску.
  • Вливаємо на глибоку сковорідку олію, розігріваємо і відправляємо сюди баклажани.

  • Обсмажуємо до готовності, зсуваємо на край посуду ложкою. На звільнене місце додаємо томати, нарізану тонкими півкільцями.

  • Трохи їх прогріваємо, заправляємо приправою і перемішуємо з баклажанами. Накриваємо кришкою і тушкуємо на маленькому вогні близько 10 хвилин.
  • У глибоку сковорідку відправляємо всі заготовки, солимо і перчимо за смаком. Накриваємо кришкою, витримуємо всі разом на маленькому нагріванні 10 хвилин.

  • Збиваємо виделкою або вінчиком яйця з сіллю, заливаємо квасоля з баклажанами і знову закриваємо.
  • Як тільки білок стане згортатися, перемішуємо частування лопаткою, даємо настоятися під кришкою хвилин 5.

Подаємо в порційному посуді, прикрасивши базиліком і кінзою.

Стручкова квасоля з овочами

В даному випадку можна дати волю фантазії і відправити до квасолі все, що є в холодильнику. Бобові чудово поєднуються з будь-якими продуктами, тому всякий раз буде нове частування.

Інгредієнти:

  • 500 г квасолі;
  • 2 середні ріпчасті цибулини;
  • 1 великий болгарський перець;
  • 2 м’ясистих томата;
  • 5-6 часникових зубчиків;
  • сіль і мелені різнокольорові перці – по смаку.

Приготування:

  • Промиті і обсушені боби нарізаємо великими шматками, відправляємо в киплячу підсолену воду на 7 хвилин.

  • У глибоку миску викладаємо лід. Заливаємо його водою і сюди ж дістаємо шумівкою квасоля з окропу. Це необхідно, щоб овоч зберіг свій колір. Зливаємо рідину, бобові викладаємо в сито і відставляємо в сторону.

  • Шаткуємо півкільцями очищені цибулини, злегка обсмажуємо їх на сковороді в розігрітій олії.

  • Товстими скибочками нарізаємо очищений солодкий перець, додаємо в сковорідку. Тримаємо на середньому вогні посуд з овочами 2-3 хвилини, регулярно перемішуємо масу лопаткою.
  • У томатів надрізаємо хрест-навхрест шкірку в місці кріплення гілочок, опускаємо їх на кілька хвилин в окріп і відразу ж відправляємо в крижану воду. Остиглі томати звільняємо від шкірки, подрібнюємо в блендері і додаємо в сковорідку.
  • Тушкуємо овочеву суміш до розм’якшення скибочок перцю.

  • Додаємо в сковорідку відварену квасолю, заправляємо суміш сіллю і перцем. Видавлюємо часник.
  • Перемішуємо, накриваємо кришкою і готуємо ще хвилин 10 на самому повільному нагріванні.

  • Дрібно рубаємо промиту і обсушену зелень, додаємо в сковорідку і вимикаємо плиту.
  • Через 5 хвилин подаємо частування до столу зі смаженою картоплею або іншим гарніром на свій розсуд.

Ось така по-справжньому літня добірка рецептів приготування стручкової квасолі на сковороді з фото покроково точно допоможе вибрати потрібний варіант і порадувати своїх близьких корисною їжею!

Підписуйся на нові рецепти!

Поділитись з друзями
Залишити відповідь