Кожної весни починається період збору березового соку і багатьох цікавить, як його можна зберегти на зиму, тому в даній статті розглянемо найбільш популярні рецепти, як консервувати березовий сік у домашніх умовах з різними добавками, щоб потім протягом року насолоджуватися цим корисним напоєм.
Класичний рецепт, як приготувати консервований березовий сік у домашніх умовах
- Інгредієнти: березовий сік – 6 л, лимонна кислота – 25 г, цукор – 300 р.
- Загальний час приготування: 15 хвилин.
- Калорійність: 24 калорії (на 100 грам продукту).
- Кухня: Слов’янська. Тип страви: консервація. Кількість порцій: 6.
Найбільш часто березовий сік замовляють у 3-літрові банки, додаємо в нього цукор і лимонну кислоту, щоб був легких кисло-солодкий приємний смак готового напою. Розглянемо поетапно, як закатати березовий сік в банки з лимонною кислотою:
- Підбираємо велику каструлю (бажано емальований, але не обов’язково).
- В каструлю, заливаємо березовий сік (наприклад, 6 літрів на 2 трилітрові банки), додаємо цукор (300-500 грам на 6 літрів соку), лимонну кислоту (25-30 грам на 6 літрів соку) і ставимо каструлю на середній вогонь.
- Важливо не доводити березовий сік до кипіння (нагріти до температури 80-90 градусів), щоб у ньому збереглися всі його корисні властивості. Чекаємо появи піни на поверхні води і відразу її ретельно знімаємо ложкою, зменшуємо вогонь і тушкуємо сік 10-15 хвилин. В цей час стерилізуємо банки і кришки для закачування.
- Через кілька шарів марлі розливаємо сік по підготовленим банкам, закочує їх і ставимо на підлогу кришкою вниз на кілька днів, обгорнувши банки теплим пледом.
- Через кілька днів банки ставимо в темне прохолодне місце на зберігання. Смачний консервований березовий сік на зиму готовий!
На замітку: в цьому і наступних рецептах (крім приготування березового сиропу), важливо не доводити березовий сік до кипіння, щоб у ньому збереглися корисні вітаміни та мікроелементи. А на питання, скільки варити березовий сік, відповідь проста – в середньому 10 хвилин, не доводячи до кипіння.
Як консервувати березовий сік з лимоном
На заміну лимонною кислотою при консервуванні березового соку можна використати звичайний свіжий лимон, при цьому послідовність закачування банок з соком практично не змінюється:
- Готуємо велику каструлю, свіжий березовий сік (3 літри), цукор (три четвертих склянки або 6 столових ложок з гіркою), і половина невеликого лимона.
- Березовий сік заливаємо в каструлю, додаємо цукор і на середньому вогні нагріваємо до утворення піни (не до кипіння), знімаємо піну ложкою і, збавивши вогонь, проварюємо 10 хвилин.
- Поки вариться березовий сік стерилізуємо підготовлену 3 літрову банку і кришку для неї, і кладемо в неї порізану на шматочки половину лимона.
- Сік через марлю заливаємо в банку і закатуємо її кришкою, після чого ставимо на підлогу на кришку, накривши теплою тканиною. Через день прибираємо банку в прохолодне темне місце на зберігання. Смачний березовий сік з лимоном на зиму готовий!
Як закатати березовий сік з апельсином на зиму
Не менш популярним рецептом заготівлі березового соку в домашніх умовах є його закачування з апельсином, так як саме від цього цитрусового фрукта сік буде більш ароматним і смачним. Розглянемо покроково, як консервувати березовий сік з апельсином в банках:
- Готуємо велику каструлю та всі необхідні інгредієнти: березовий сік (3 літри), чверть стиглого свіжого апельсина з шкіркою, лимонна кислота (1 чайна ложка), цукор (6 столових ложок з гіркою).
- У каструлю кладемо цукор, лимонну кислоту і заливаємо його березовим соком, після чого на середньому вогні, помішуючи, доводимо до гарячого стану (не кипіння). Знімаємо на поверхні соку, що утворилася пінку і варимо сік 10 хвилин на слабкому вогні.
- Під час варіння березового соку стерилізуємо банку, кладемо в неї порізану на шматочки чверть апельсина.
- Проварений сік через марлю наливаємо у банку і закатуємо її кришкою, після чого накривши теплою тканиною ставимо кришкою вниз на підлогу на 1-2 дні, після чого прибираємо її в темне прохолодне місце для зберігання до зими. От і все! Смачний і ароматний березовий сік на зиму приготований!
Як зробити сироп з березового соку
Цікавим способом заготівлі березового соку на зиму є приготування з нього сиропу, з якого потім можна буде зробити прохолодні напої, розбавивши водою або використовувати його для приготування випічки і інших цілей. Розглянемо докладніше, як варити березовий сік для сиропу в домашніх умовах:
- Для приготування березового сиропу знадобиться велика каструля з широким дном і березовий сік (в прикладі, 3 літри).
- У каструлю вливаємо 1 літр підготовленого березового соку і на невеликому вогні починаємо його випаровувати. По мірі освіти з поверхні соку знімаємо ложкою піну.
- Сік випаровується, поки не стане по консистенції, як рідкий мед (має випарується дві третини від початкового об’єму), після чого додаємо ще літр березового соку і повторюємо процедуру, після чого ще раз (останній).
- Готовий сироп з березового соку через марлю розливається в простерилізовані банки і замовляється кришками, після чого його прибирають на зберігання в темне прохолодне місце.
У висновку до статті можна відзначити, що знаючи, як закатати березовий сік у домашніх умовах на зиму, Ви з легкістю зможете заготовити цей корисний напій навесні на весь рік. Користь свіжого та консервованого березового соку – велика, тому не варто упускати можливість і краще запастися їм про запас. Свої відгуки та корисні поради, як закрити березовий сік в банки на зиму в домашніх умовах, залишаємо у коментарях до статті і ділимося їй в соціальних мережах, якщо вона була Вам корисна.