Чи потрібно змащувати пергаментний папір маслом перед випічкою?

Пергаментний папір (він ж – пергамент або папір для випічки) активно використовується в кулінарії при приготуванні випічки в духовці і необхідна для запобігання пригорання тіста (і інших продуктів) до дека і різних видів спеціальних форм для випічки, але от як її правильно використовувати знають не багато. У цьому огляді детально розглянемо правила використання пергаментного паперу, чи потрібно його змащувати маслом або чим-небудь іншим перед випічкою і чому так потрібно робити.

Основна мета використання пергаментного паперу – запобігання прилипання тіста і будь-яких інших продуктів до розігрітого в духовій шафі або в мікрохвильовій печі деко, форм для випікання або до посуди. Користь пергаменту не обмежується тільки «захисними» функціями:

  • Завдяки пергаментному паперу формочки для випічки і деко залишаються практично повністю чистими і їх набагато легше потім вичищати і вимивати.
  • Пергамент зручно використовувати при розкочуванні качалкою тонких пластів тіста, які надалі потрібно перемістити на деко, при цьому зберігши їх цілісність.
  • З пекарського паперу з легкістю можна зробити простий кулінарний мішок (або кулінарний шприц, якщо такого немає вдома), щоб прикрашати з нього випічки і різні кулінарні вироби.
  • Пергаментний папір зручно використовувати для упаковки продуктів, які зберігаються в холодильнику (замість звичайних поліетиленових пакетиків, в яких їжа «не дихає» і може швидко зіпсуватися).
  • Папір для випікання завжди зможе виручити при заморожуванні продуктів, які потрібно викладати шарами, щоб вони не злипалися один з одним.
  • Є бажання зробити красиві візерунки на торті або пирозі – у цьому питанні також допоможе пергамент, з якого можна швидко вирізати трафарет з візерунками, через який можна посипати готову страву (наприклад, цукровою пудрою).
  • Пергамент не рідко використовують для розігріву продуктів в мікрохвильовці.

При правильному використанні в пергаментного паперу практично немає недоліків, а сфера застосування її на кухні дуже різноманітна. Розглянемо далі, як правильно користуватися пергаментом при випіканні продуктів в духовці і дізнаємося, яку пергаментний папір краще використовувати для цих цілей.

Як правильно використовувати пергаментний папір?

При приготуванні випічки краще всього використовувати щільний пергаментний папір, який добре зберігає свою форму, не пригорає і не пристає до випічки, а також не розмокає на початку процесу запікання.

Якщо дозволяє бюджет рекомендується купувати сучасний варіант – пергаментний папір для випічки з силіконовим покриттям. Такий папір не треба нічим змащувати перед випіканням, завдяки силікону він не відсиріє і не прилипне до вашої випічки.

Серед основних правил і хитрощів при використанні паперу для випічки можна виділити:

  • Класичний щільний пергаментний папір перед випіканням бажано змастити рослинною олією (тонким шаром за допомогою пензлика). У рідкісних випадку його не змащують, якщо випічка з «жирного» тіста.
  • Папір з силіконовим покриттям змащувати чим-небудь у 95% випадків не потрібно, при цьому така папір є багаторазовою.
  • Враховуйте рекомендації виробника обраної в магазині пергаментного паперу, які зазначаються на її упаковці (потрібно змащувати, яка максимальна температура випікання, можна використовувати кілька разів для ідентичних продуктів тощо).

Висновок: відповідь на питання, змащувати маслом пергамент чи ні, залежить від якості паперу і виду тіста для випічки, а також температури випікання в духовці. У багатьох рецептах рекомендується змащувати пергаментний папір олією (соняшниковою) олією з допомогою пензлика, шматочком вершкового масла або маргарину, розім’ятого до м’якого стану.

Відповіді на питання по темі: правила використання паперу для випічки

  • Якою стороною класти папір для випічки на деко і форми для випічки? Пергаментний папір укладається глянцевою (гладкою) стороною вгору на деко і форми для випікання.
  • Що робити, щоб тісто не прилипало до пергаментного паперу? Щоб тісто не прилипало, пергамент попередньо змащують (рослинним або вершковим маслом, або маргарином).
  • Чи можна смажити на пергаменті на сковороді? Так, на сковороді можна смажити м’ясо, котлети та інші продукти на пергаменті, не використовуючи масло та інші жири, головне вирізати шматочок пергаменту за формою сковороди, щоб він не стирчав за її межами (особливо при смаженні на газовій плиті, може загорітися).
  • Що робити, якщо до випічки прилип пергамент? Якщо до готової випічки прилипла пергаментний папір, її можна акуратно відліпити, використовуючи декілька хитрощів – для дріжджового тіста (акуратно змочуємо пергамент із зворотного боку на місцях прилипання вологою чистою ганчіркою і акуратно його знімаємо з випічки), для листкового тіста (чекаємо, поки випічка охолоне і спокійно знімаємо з неї пергамент).

У висновку до цього огляд можна зробити висновок, що пергамент вельми корисний при приготуванні найрізноманітнішої випічки і багато господинь постійно його використовують для цих цілей. У більшості випадків пергаментний папір рекомендується змащувати маслом, щоб він не чіплявся до випічуи, а сама випічка була рум’яною в місці контакту і не пригоріла.

А як ви запікаєте випічку і чи використовуєте пергамент при випіканні? Поділіться своїми відгуками і корисні порадами в коментарях до цього огляду, щоб допомогти іншим навчиться правильно використовувати пергамент у себе на кухні.

Підписуйся на нові рецепти!

Поділитись з друзями
Залишити відповідь