Можна бути закоханим без пам’яті в стейки або яловичину «Веллінгтон». А по дорозі додому мріяти про тушонці, яка чекає в холодильнику. Це просте блюдо перевершує більшість м’ясних в практичності і простоті приготування. У нашому будинку домашня тушонка зі свинини – вічна класика.
Оскільки автоклава у нас немає, готуємо відносно невеликими порціями на тиждень-два, коли є настрій. Та й що тут готувати: порізати на шматки, покласти в банки і залишити в духовці на кілька годин. Принадність, а не блюдо! М’ясо виходить таким ніжним, що буквально тане в роті.
- Свинина 1 кг.
- Перець чорний мелений 1 ч. л.
- Перець чорний горошок 6 шт.
- Сіль за смаком
- Лавровий лист 3 шт.
- Для початку підготуйте посуд: банки і кришки помийте і потримайте в окропі 5 хвилин. Надійний спосіб! Потім наріжте м’ясо шматками середнього розміру. Вимісити його з сіллю і перцем.
- Покладіть м’ясо в банки якомога щільніше. Додайте лавровий лист і пару горошин запашного перцю. Якщо банки маленькі, буде достатньо і половини листа (щоб не гірчило). До верху банки повинно залишатися півтора сантиметра.
- Накрийте банки фольгою і поставте в духовку при 170 градусах. Як тільки почне закипати (не пропустіть цей момент, щоб сік не почав вирувати і виливатися) зменшіть до 110 градусів і готуйте 2 з половиною години.
- Дайте банкам охолонути в духовці близько півгодини, після чого їх можна сміливо закривати кришками. Домашня тушонка готова!
Така свиняча тушонка буде смачною з будь-яким гарніром. Особливо подобається з булгуром – розсипчаста крупа і багато м’ясного соку! Якщо ви вибрали пісний шматок м’яса, додайте трохи шпику. Верх повинен бути добре покритий шаром жиру, щоб не пропускати повітря. Якщо ви ще не пробували готувати тушонку вдома, збережіть цей рецепт!