Долма в виноградному листі — рецепт класичний з фото покроково. Рецепт долми безсумнівно має східне походження. За однією з версій, слово долма походить від тюркського дієслова «заповнювати», за іншою, від вірменського «тол» — виноград. Приготування долми передбачає заповнення фаршем різних листя або овочів. Свої рецепти долми є практично у кожного середньоазіатського і кавказького народу: існує долма азербайджанська, долма Грузинська, Вірменська долма або толма. Як робити долму знають навіть у Греції та інших країнах, які побували під османським ярмом. В принципі, як приготувати долму знають в Росії і Україні, тільки називається це блюдо голубці.

Як приготувати долму

Яка б вас не зацікавила долма, рецепт буде мати три складові: приготування листя або овочів, приготування фаршу, і приготування соусу або підливи для долми. Листя можуть найрізноманітніші, від капустяних до кінського щавлю, але найпопулярніша – долма з виноградного листя. Листя можуть бути свіжі, або підготовлені, наприклад, як в рецепті долма з маринованих виноградного листя. До складу фаршу для долми найчастіше входять м’ясо, крупи і тушковані овочі. Однак існує і пісна долма (вірменська назва пасус долма), і долма з рибою.

Соус для долми готують на основі бульйону, в якому варилася долма. Рецепт приготування соусу для долми передбачає використання солодких або кисло-солодких приправ. А якщо вас цікавить, як зробити долму особливо смачною, подавайте її з охолодженим і підсоленим йогуртом.

Дуже важливо знати, як варити долму. Рецепт приготування долми обов’язково повинен включати і цей технологічний нюанс. На дно каструлі кладуть листя, потім щільно укладають долму, зверху знову листя і, нарешті, все це притискається тарілкою, щоб долма не спливала і не розвалювалася. Інший важливий момент — правильно загортати долму, тому радимо вам подивитися рецепт долми з фото. І у вас обов’язково вийде правильна долма — рецепт з фото вбереже від помилок.

2 год 18 хв4
Долму готують з молодого виноградного листя. Її можна запекти, тушкувати або приготувати на пару. У цьому рецепті долма буде тушкована в сметані і вийде дуже ніжною.
3 год 50 хв9
Долма – здорове збалансоване блюдо, яке можна подати на обід або вечерю. В піст замість м’яса можна готувати начинку з овочів, бобових, горіхів або грибів, виходить не менш...
долма запечена в духовці
3 год 30 хв3
Ще один спосіб приготувати смачну і соковиту долму – це запекти її в духовці. Блюдо нудиться при високій температурі, просочуючись ароматами спецій і виноградного листя. Фарш для долми...
3 год 30 хв2
Традиційно долма готується з баранячого фаршу. Блюдо прекрасно поєднується зі сметанно-часниковим соусом, айраном, гарячим лавашем або сухим червоним вином. З перерахованих продуктів
3 год 50 хв8
Любителі кавказької кухні точно оцінять цей рецепт долми. Фарш з яловичини загорнутий у виноградне листя, стає соковитим і набуває чудовий аромат.
2 год 20 хв4
Долма схожа з голубцями. М’ясо також загортається, але не в капустяний лист, а в виноградний. Коли немає свіжого виноградного листя, то його можна замінити на мариновані.
3 год 20 хв5
Долма по-азербайджанськи – цікаве і смачне блюдо, яке можна подати не тільки в будні, а й на святковий стіл. Для начинки використовується м’якоть баранини і велику кількість пряної...
1 год 30 хв4
Долма в мультиварці – смачний і швидкий спосіб приготувати обід на всю сім’ю. Найскладніша частина в приготуванні цієї страви – загорнути м’ясну начинку в невеликі листя винограду.
вірменська пасуц долма
2 год 50 хв10
Пропонуємо вам спробувати ситне і корисне вірменське блюдо. Пасуц долма або по-іншому пісна долма підходить для правильного харчування. Виноградне листя робить блюдо неймовірно ароматним і смачним.
3 год 0 хв6
Долма – дуже смачні голубці з м’яса і виноградного листя. Блюдо виходить дуже насиченим і ароматним. Його можна подавати з соусами на основі йогурту, майонезу і сметани.
як варити долму
60 хв2
Долма з виноградного листя – дуже смачне і не дуже складне в приготуванні страва, яку кожен зможе зробити в домашніх умовах, але щоб долма вийшла смачною, потрібно знати,...