Долма в виноградному листі — рецепт класичний з фото покроково. Рецепт долми безсумнівно має східне походження. За однією з версій, слово долма походить від тюркського дієслова «заповнювати», за іншою, від вірменського «тол» — виноград. Приготування долми передбачає заповнення фаршем різних листя або овочів. Свої рецепти долми є практично у кожного середньоазіатського і кавказького народу: існує долма азербайджанська, долма Грузинська, Вірменська долма або толма. Як робити долму знають навіть у Греції та інших країнах, які побували під османським ярмом. В принципі, як приготувати долму знають в Росії і Україні, тільки називається це блюдо голубці.

Як приготувати долму

Яка б вас не зацікавила долма, рецепт буде мати три складові: приготування листя або овочів, приготування фаршу, і приготування соусу або підливи для долми. Листя можуть найрізноманітніші, від капустяних до кінського щавлю, але найпопулярніша – долма з виноградного листя. Листя можуть бути свіжі, або підготовлені, наприклад, як в рецепті долма з маринованих виноградного листя. До складу фаршу для долми найчастіше входять м’ясо, крупи і тушковані овочі. Однак існує і пісна долма (вірменська назва пасус долма), і долма з рибою.

Соус для долми готують на основі бульйону, в якому варилася долма. Рецепт приготування соусу для долми передбачає використання солодких або кисло-солодких приправ. А якщо вас цікавить, як зробити долму особливо смачною, подавайте її з охолодженим і підсоленим йогуртом.

Дуже важливо знати, як варити долму. Рецепт приготування долми обов’язково повинен включати і цей технологічний нюанс. На дно каструлі кладуть листя, потім щільно укладають долму, зверху знову листя і, нарешті, все це притискається тарілкою, щоб долма не спливала і не розвалювалася. Інший важливий момент — правильно загортати долму, тому радимо вам подивитися рецепт долми з фото. І у вас обов’язково вийде правильна долма — рецепт з фото вбереже від помилок.

60 хв20
Долма з виноградного листя – дуже смачне і не дуже складне в приготуванні страва, яку кожен зможе зробити в домашніх умовах, але щоб долма вийшла смачною
60 хв0
Долма у виноградних листках – смачне блюдо, яке на відміну від голубців виходить більш ніжним і з апетитною легкою кислинкою. Пропонуємо класичний рецепт