Факти про авокадо

цікаві факти про авокадо

Навіть якщо ви не знаєте, що таке алігаторова груша, ви точно її пробували: так називають авокадо. У салатах, суші, в якості закуски і у вигляді гуакамоле-авокадо впевнено зміцнилося в нашому меню і не тільки. Завдяки унікальному живильному складу його активно використовують як в брендовій, так і в домашній косметиці, а його користь для жіночого здоров’я просто колосальна. Але чи все це?

Редакція “Смачного” зібрала кілька цікавих фактів про авокадо, про які навряд чи знають багато шеф-кухарів. Деякі стали для нас справжнім потрясінням і змусили задуматися.

Що ми знаємо про авокадо

Авокадо ранить тисячі людей на рік

Незважаючи на сотні матеріалів про те, як чистити плід авокадо, шанувальники цього продукту регулярно опиняються на прийомі у хірурга. Справа в тому, що не всі спочатку розрізають його навпіл і виймають кісточку, а в першу чергу чистять від шкірки, що робить авокадо слизьким. У спробі його розрізати і витягнути серцевину гурмани сильно ранять руки. У лікарів з’явилася назва для цього явища – “долоня авокадо”.

цікаві факти про авокадо

Як чистити авокадо:

  1. Розрізаєте авокадо уздовж кісточки на дві половинки.
  2. Провертаєте його, розділяючи половинки між собою.
  3. Легким рухом, як при розбитті яйця для омлету, вганяєте ніж в кісточку і виймаєте її.
  4. Чистіть авокадо (якщо воно досить стигле, шкірка буде відходити сама і без допомоги ножа або овочечистки).
як почистити авокадо

Авокадо шкодить екології

Парадоксально, але факт: плід Персеї американської є символом здорового способу життя і руху Еко одночасно з тим фактом, що ось-ось стане причиною екологічної катастрофи. Вирощують авокадо в жарких регіонах, наприклад, в Каліфорнії або мексиканському штаті Мічоакан, де водні ресурси обмежені. На одне дерево авокадо йде 272 л води в рік! До того ж посадки авокадо сильно виснажують грунт, після чого він майже непридатний для вирощування.

Авокадо може зіпсувати фігуру

Ще одна палиця про два кінці: з одного боку, авокадо на бутерброді набагато корисніше масла. Його олії не засмічують судини, живлять волосся і нігті, годують мозок. Разом з тим, цей продукт складно назвати дієтичним: великий плід містить стільки ж калорій, скільки і тарілка каші, а тому якщо їсти його у великих кількостях одночасно з триразовим харчуванням, зайві кілограми не змусять себе чекати.

Авокадо можна і потрібно смажити

А також запікати. Багато хто звик їсти його сирим або в пастоподібному вигляді, що і корисно, і смачно. Ось тільки авокадо, запечене на деко в панірувальних сухарях, ні з чим не порівняти! Це делікатес. Авокадо з яєчнею всередині – теж простий спосіб зробити ранок яскравішим, авокадо на грилі – заміна стейка для тих, хто не шанує м’ясо. Кулінарні фахівці описують смак смаженого авокадо так: в ньому є по чуть-чуть від шашлику, смаженої картоплі і грибів.

Яке авокадо найсмачніше

Плід з темною шкіркою і кремовою зеленою м’якоттю був отриманий в результаті довгих генетичних експериментів і був названий на честь свого першовідкривача Рудольфа Хааса. Десять років садівник-любитель схрещував різні сорти, поки не об’єднав сорт “Фуерте” з рідкісним гватемальським авокадо. На згадку про перше материнське дерево, отримане таким способом, в Каліфорнії стоїть пам’ятник.

Тим, що авокадо — фрукт, вже нікого не здивуєш. Зате як цікаво, що він зачіпає найрізноманітніші сфери людського життя, а не тільки кулінарію. Його виробництво зросло в 73 рази з початку XXI століття, і попит постійно зростає. Це означає, що ми дізнаємося про авокадо ще багато нового, а поки що ці 5 цікавих фактів залишаються найактуальнішими на даний момент.

Підписуйся на нові рецепти!

Поділитись з друзями
Оцініть страву:
( Поки що оцінок немає )
Залишити відповідь