Гороховий пудинг (Pease pudding) – традиційна англійська страва. Рецепт горохового пудингу походить із північно-східної Англії. Незважаючи на назву, він не є класичним пудингом у звичному розумінні. Гороховий пудинг зазвичай подається як гарнір з вареним м’ясом: вареною шинкою або стегенцем.
Гороховий пудинг готують із вареного жовтого гороху, який подрібнюють у однорідну пасту, щоб створити чудову м’яку консистенцію. Гороховий пудинг їдять у теплому вигляді. При цьому холодний гороховий пудинг, що залишився від обіду, можна підігріти.
Гороховий пудинг в Англії настільки популярний, що він навіть має власний дитячий віршик:
Pease pudding hot!
Pease pudding cold!
Pease pudding in the pot
Nine days old.
Нижче ми наводимо традиційний англійський рецепт горохового пудингу, складений на основі рецепта відомого британського шеф-кухаря Гордона Рамзі.
- Горох жовтий 500 гр.
- Цибуля ріпчаста 1 шт.
- Морква 1 шт.
- Лавровий лист 2 шт.
- Солодовий оцет 2 ст. л.
- Масло вершкове 20 гр.
- Білий перець за смаком
- Морська сіль за смаком
- Горох залити холодною водою і залишити щонайменше на 3 години, а краще на ніч.
- У гороху злити воду, а сам горох перекласти у каструлю.
- Цибулю очистити від лушпиння, моркву ретельно вимити. Цибулю і моркву розрізати на кілька великих частин і додати в каструлю з горохом.
- У каструлю додати лавровий лист і залити холодною водою. Якщо ви також готуєте шинку, можна додати трохи м’ясного бульйону.
- Довести воду до кипіння, потім зменшити вогонь та варити на повільному вогні протягом години або до м’якості гороху, зрідка знімаючи пінку, що утворюється на поверхні.
- Видалити варену цибулю, моркву та лавровий лист із каструлі, а потім подрібнити горох блендером. Повинна вийти густа маса. Якщо гороховий пудинг виходить занадто сухим, додайте трохи окропу, намагаючись при цьому не зробити гороховий пудинг занадто рідким.
- Перекласти гороховий пудинг та чисту каструлю, додати солодовий оцет, білий перець та вершкове масло. Добре перемішати.
Готовий гороховий пудинг тримати в теплі до подачі. При охолодженні гороховий пудинг густітиме, а при нагріванні ставатиме стане м’якшим.
Подавати гороховий пудинг з товстою скибочкою вареної шинки або стегенцем та соусом з петрушки.