Профітролі – кулінарні вироби з заварного тіста, які легко і просто приготувати в домашніх умовах. Пропонуємо декілька покрокових рецептів з фото порожнистих булочок з різною начинкою.
Профітролі з заварним кремом
В домашніх умовах приготувати профітролі можна як тістечка або як закуску. Але зараз запропонуємо покроковий рецепт з фото виробів з заварним кремом, смак яких нагадує всіма улюблені еклери.
Інгредієнти для тіста:
- 100 г вершкового масла;
- щіпка солі;
- 150 г борошна;
- 3-5 яєць;
- 250 мл води.
Для крему:
- 500 мл молока;
- 200 г вершкового масла;
- 170 г цукру;
- 10 г ванільного цукру;
- 2 яйця;
- 3 ст. л. борошна.
Приготування:
- У сотейник з товстим дном кладемо масло, висипаємо сіль і вливаємо воду. Відправляємо на вогонь.
- Як тільки масло повністю розтане, і суміш почне закипати, знімаємо її з вогню.
- Відразу ж додаємо попередньо пропущену через сито борошно і швидко все розмішуємо до однорідної маси. Важливо працювати дуже оперативно, щоб борошно заварилася саме в гарячої рідини.
- Після переставляємо сотейник на плиту і при безперервному перемішуванні прогріваємо тісто протягом 1-2 хвилини. Охолоджуємо до кімнатної температури.
- У тісто по одному вводимо яйця, після кожного суміш добре вимішуємо до однорідної текстури. Тісто для профітролей не повинно вийти дуже густим, але й не рідким, ось чому важливо вливати яйця по одному.
- Перевірити готовність тіста дуже просто: набираємо його ложкою, і якщо воно буде сповзати з неї важкої тягучою стрічкою, значить яєць достатньо.
- Перекладаємо тісто в кулінарний пакет і відсаджуємо на деко, застелене пергаментом. На один виріб досить 1-2 ч. ложки тіста. Але не забуваємо між заготівками залишати вільний простір, так як в процесі запікання булочки збільшаться в розмірі.
- Випікаємо профітролі протягом 20 хвилин при температурі 220 °С, а потім ще 10 хвилин при 160 °С, щоб булочки добре підсохли всередині.
- Для крему в миску кладемо половину цукру, все борошно і яйця, збовтуємо до легкої піни.
- У сотейник всипаємо залишився цукровий пісок, вливаємо молоко, ставимо на вогонь і доводимо до кипіння. Після третю частину молока вливаємо до яєчної суміші, швидко все вимішуємо і перелити в сотейник з молоком.
- Ставимо на плиту і при постійному помішуванні доводимо крем до потрібної густої консистенції. Після крем трохи охолоджуємо, кладемо в нього м’яке масло і розмішуємо міксером до однорідності.
- У готових і охололих профітролях робимо невеликий надріз, заповнюємо їх кремом.
- Викладаємо тістечка на тарілку і при бажанні поливаємо їх шоколадним сиропом.
Заварити тісто для профітролей зовсім не складно, головне, працювати швидко, тому всі необхідні продукти повинні бути під рукою.
Профітролі з сирним кремом і полуницею
Насолодитися смачними тістечками в домашніх умовах дуже просто. Для цього заварюємо тісто, випікаємо профітролі і готуємо начинку з сирного крему і полуниці. Але якщо не знаєте, як приготувати такий французький десерт, то пропонуємо рецепт з покроковим фото і опис.
Інгредієнти для тіста:
- 125 мл води;
- 125 мл молока;
- 100 г вершкового масла;
- 150 г борошна;
- 4-5 яєць;
- щіпка солі.
Для крему:
- 200 г сиру (9 %);
- 100 мл згущеного молока;
- 200 мл жирних вершків;
- полуниця.
Приготування:
- У сотейник з молоком кладемо масло, ставимо на вогонь і доводимо суміш до кипіння, але не кип’ятимо.
- Потім всипаємо борошно, ретельно і швидко все вимішуємо, повертаємо на плиту і при постійному помішуванні заварюємо тісто ще 2 хвилини.
- Після тісто охолодити до теплого стану і по одному вмішуємо яйця.
- Готове тісто відсаджуємо на деко з пергаментом з допомогою кулінарного мішка.
- Ставимо виріб в духовку на 20 хвилин, температура 200 °С, потім жар зменшуємо до 180 °С і випікаємо профітролі ще 15 хвилин.
- Для крему до стійких піків збиваємо вершки і окремо також за допомогою міксера розмішуємо сир зі згущеним молоком.
- Тепер з’єднуємо дві маси разом і перемішуємо лопаткою або міксером на низьких обертах. Готовий крем перекладаємо в кондитерський мішок.
- Полуницю нарізаємо невеликими шматочками.
- Профітролі розкриваємо для начинки, спочатку кладемо шматочки ягід, а зверху відсаджуємо крем.
- Тістечка викладаємо на тарілку і зверху присипаємо цукровою пудрою.
Порожнисті булочки можна покласти в пакет і зберігати їх до трьох днів в шафі і до трьох місяців в морозилці. Після розморожування профітролі не змінюють своїх смакових якостей.
Профітролі з мусом з сьомги
Профітролі – це не тільки тістечка, але і закуска, адже все залежить від того, яку начинку в домашніх умовах для них приготувати. Пропонуємо покроковий рецепт смачних заварних булочок з мусом з сьомги. Закуска виходить надзвичайно смачною і святковою, як на фото.
Інгредієнти для тіста:
- 200 мл води;
- 75 г вершкового масла;
- щіпка солі;
- 0,5 ч. л. цукру;
- 3 яйця;
- 115 г борошна.
Для мусу:
- 250 г з/з лосося;
- 200 г вершкового сиру;
- лимонний сік за смаком;
- цедра ½ лимона;
- сіль і чорний перець за смаком.
Приготування:
- У невелику ємність виливаємо воду, відправляємо в неї цукор і масло, ставимо на вогонь і доводимо основу для тіста до кипіння. Якщо масло солоне, то додаємо сіль.
- Додаємо в суміш борошно і швидко заварюємо тісто.
- Потім по одному додаємо в злегка остигле тісто яйця і доводимо заварну масу до потрібної консистенції.
- В кулінарний мішок перекладаємо тісто, відсаджуємо на деко з пергаментом і відправляємо в духовку на 25 хвилин, перші 10 хвилин печемо вироби при температурі 200 °С 15 хвилин при 160 °С.
- Готові профітролі дістаємо, в кожному робимо невелику дірочку, щоб вийшов весь пар і булочки такими ж залишилися хрусткими.
- Для мусу в вершковий сир додаємо нарізану шматочками лосось, цедру і сік лимона, трохи перцю і збиваємо все блендером.
- Профітролі ділимо навпіл уздовж, одну половинку наповнюємо мусом і закриваємо зверху кришечкою.
Важливо в тісто вмішувати яйця по одному, інакше воно може вийти рідким, а досипати борошна не можна, інакше воно вже не буде заварним.
Профітролі з ягідним кремом
Пропонуємо ще один рецепт з покроковим фото смачних тістечок – профітролі з ягідним кремом. В домашніх умовах приготувати їх дуже просто. І таке ласощі обов’язково сподобається всім членам вашої сім’ї.
Інгредієнти для тіста:
- 200 мл води;
- 220 мл молока;
- 240 г борошна;
- 6 яєць;
- 160 г вершкового масла;
- 1 ст. л. цукру;
- 1 г ваніліну.
Для крему:
- 60 г борошна;
- 220 мл води;
- 2 яйця;
- 7 ст. л. цукру;
- 100 г чорниці;
- 100 г червоної смородини;
- 230 г вершкового масла.
Приготування:
- У сотейник відправляємо молоко з водою, всипаємо цукор і ванілін, кладемо масло і ставимо на вогонь.
- Як тільки вміст сотейника ось-ось почне закипати, кладемо борошно і швидко все розмішуємо, тобто заварюємо тісто.
- Після перекладаємо його в миску, чекаємо пару хвилин, після накриваємо його харчовою плівкою в контакт і охолодити до теплого стану.
- Потім в тісто по одному додаємо яйця і вимішуємо густе пластичне тісто, яке відразу перекладаємо в кондитерський мішок і відсаджуємо на деко з пергаментом.
- Печемо профітролі до рум’яного кольору, спочатку 15 хвилин при 200 °С, а потім 10-15 хвилин при 170 °С.
- Для крему висипаємо в миску чорницю і червону смородину. За допомогою заглибного блендера розминаємо ягоди до консистенції рідкої каші.
- Якщо ягідна маса вийшла занадто густий, то підливаємо трохи води і пропускаємо через дрібне сито.
- Перетерті ягоди ставимо на ваги і доливаємо води стільки, щоб загальна вага вийшла 330 гр.
- Після додаємо борошно, яйця, цукор і все розмішуємо до однорідності.
- Потім переливаємо суміш в сотейник, ставимо на вогонь і уварюємо до стану густої сметани.
- Далі викладаємо в миску, чекаємо пару хвилин, накриваємо плівкою в контакт і охолодити до теплого стану.
- Після кладемо масло і збиваємо крем до пишноти і однорідності.
- Профітролі розрізаємо навпіл, одну половинку за допомогою кондитерського мішка відсаджуємо крем, а потім зверху накриваємо другою половинкою.
- Готові тістечка посипаємо цукровою пудрою або поливають розтопленим шоколадом.
Перед тим як вводити яйця в заварену з водою борошно, тісто треба охолодити, інакше яйця згорнуться. І якщо це станеться, то стінки профітролей в процесі випікання просто порвуться, так як вони не зможуть утримати вологу усередині.
Профітролі з сирною начинкою
Профітролі з сиром – дуже смачна французька закуска, яку в домашніх умовах зможе приготувати кожна господиня. Готується дуже просто, головне, дотримуватися рецепту і покрокових фото.
Інгредієнти для тіста:
- 4 яйця;
- 125 г вершкового масла;
- 1 стакан води;
- 1 склянка борошна;
- щіпка солі.
Для начинки:
- 2 варених яйця;
- 150 г твердого сиру;
- 2-3 зубчики часнику;
- пучок кропу;
- майонез.
Приготування:
- Для тесту в невелику каструльку з водою відправляємо масло, трохи солі і ставимо на вогонь.
- Як тільки суміш почне закипати, засипаємо борошно і інтенсивно все розмішуємо.
- В заварне і остигле до теплого стану тісто по одному додаємо яйця, щоразу добре вимішуємо тісто.
- Для начинки подрібнюємо на крупній тертці сир, пересипаємо в миску.
- Тісто відсаджуємо на деко з пергаментом з допомогою кондитерського мішка і випікаємо профітролі 10 хвилин при температурі 180 °С і 20-30 хвилин при 160 °С.
- Для начинки подрібнюємо на крупній тертці сир, пересипаємо в миску. Кладемо яйця, які також подрібнюємо за допомогою великої терки. Слідом висипаємо дрібно порубаний кріп і видавлюємо через прес часник. Потім кладемо майонез і все перемішуємо.
- З готових і охололих профітролей на 1/3 обрізаємо шапочку і заповнюємо їх начинкою.
- Начинку для профітролей можна зробити саму різну, наприклад, з крабовими паличками, креветками, грибами або з курячим паштетом.
Незалежно від того, які профітролі приготувати в домашніх умовах, їх основа буде однакова – це заварні булочки. Покроковий рецепт з фото заварного тіста досить простий, головне, не зволікати. Також досвідчені кондитери радять перед випічкою дати тісту відпочити мінімум півгодини, накривши його плівкою в контакт. Тільки в холодильник його ставити не можна, інакше зруйнується його структура.
Велике дякую! Вперше готувала, але все вийло 🥰