Готуємо смачні профітролі в домашніх умовах

профітролі рецепти
Час приготування: 60 хв

Профітролі – кулінарні вироби з заварного тіста, які легко і просто приготувати в домашніх умовах. Пропонуємо декілька покрокових рецептів з фото порожнистих булочок з різною начинкою.

Профітролі з заварним кремом

В домашніх умовах приготувати профітролі можна як тістечка або як закуску. Але зараз запропонуємо покроковий рецепт з фото виробів з заварним кремом, смак яких нагадує всіма улюблені еклери.

Інгредієнти для тіста:

  • 100 г вершкового масла;
  • щіпка солі;
  • 150 г борошна;
  • 3-5 яєць;
  • 250 мл води.

Для крему:

  • 500 мл молока;
  • 200 г вершкового масла;
  • 170 г цукру;
  • 10 г ванільного цукру;
  • 2 яйця;
  • 3 ст. л. борошна.

Приготування:

  • У сотейник з товстим дном кладемо масло, висипаємо сіль і вливаємо воду. Відправляємо на вогонь.

  • Як тільки масло повністю розтане, і суміш почне закипати, знімаємо її з вогню.

  • Відразу ж додаємо попередньо пропущену через сито борошно і швидко все розмішуємо до однорідної маси. Важливо працювати дуже оперативно, щоб борошно заварилася саме в гарячої рідини.
  • Після переставляємо сотейник на плиту і при безперервному перемішуванні прогріваємо тісто протягом 1-2 хвилини. Охолоджуємо до кімнатної температури.

  • У тісто по одному вводимо яйця, після кожного суміш добре вимішуємо до однорідної текстури. Тісто для профітролей не повинно вийти дуже густим, але й не рідким, ось чому важливо вливати яйця по одному.

  • Перевірити готовність тіста дуже просто: набираємо його ложкою, і якщо воно буде сповзати з неї важкої тягучою стрічкою, значить яєць достатньо.

  • Перекладаємо тісто в кулінарний пакет і відсаджуємо на деко, застелене пергаментом. На один виріб досить 1-2 ч. ложки тіста. Але не забуваємо між заготівками залишати вільний простір, так як в процесі запікання булочки збільшаться в розмірі.

  • Випікаємо профітролі протягом 20 хвилин при температурі 220 °С, а потім ще 10 хвилин при 160 °С, щоб булочки добре підсохли всередині.

  • Для крему в миску кладемо половину цукру, все борошно і яйця, збовтуємо до легкої піни.
  • У сотейник всипаємо залишився цукровий пісок, вливаємо молоко, ставимо на вогонь і доводимо до кипіння. Після третю частину молока вливаємо до яєчної суміші, швидко все вимішуємо і перелити в сотейник з молоком.

  • Ставимо на плиту і при постійному помішуванні доводимо крем до потрібної густої консистенції. Після крем трохи охолоджуємо, кладемо в нього м’яке масло і розмішуємо міксером до однорідності.

  • У готових і охололих профітролях робимо невеликий надріз, заповнюємо їх кремом.

  • Викладаємо тістечка на тарілку і при бажанні поливаємо їх шоколадним сиропом.

Заварити тісто для профітролей зовсім не складно, головне, працювати швидко, тому всі необхідні продукти повинні бути під рукою.

Профітролі з сирним кремом і полуницею

Насолодитися смачними тістечками в домашніх умовах дуже просто. Для цього заварюємо тісто, випікаємо профітролі і готуємо начинку з сирного крему і полуниці. Але якщо не знаєте, як приготувати такий французький десерт, то пропонуємо рецепт з покроковим фото і опис.

Інгредієнти для тіста:

  • 125 мл води;
  • 125 мл молока;
  • 100 г вершкового масла;
  • 150 г борошна;
  • 4-5 яєць;
  • щіпка солі.

Для крему:

  • 200 г сиру (9 %);
  • 100 мл згущеного молока;
  • 200 мл жирних вершків;
  • полуниця.

Приготування:

  • У сотейник з молоком кладемо масло, ставимо на вогонь і доводимо суміш до кипіння, але не кип’ятимо.
  • Потім всипаємо борошно, ретельно і швидко все вимішуємо, повертаємо на плиту і при постійному помішуванні заварюємо тісто ще 2 хвилини.

  • Після тісто охолодити до теплого стану і по одному вмішуємо яйця.

  • Готове тісто відсаджуємо на деко з пергаментом з допомогою кулінарного мішка.

  • Ставимо виріб в духовку на 20 хвилин, температура 200 °С, потім жар зменшуємо до 180 °С і випікаємо профітролі ще 15 хвилин.

  • Для крему до стійких піків збиваємо вершки і окремо також за допомогою міксера розмішуємо сир зі згущеним молоком.

  • Тепер з’єднуємо дві маси разом і перемішуємо лопаткою або міксером на низьких обертах. Готовий крем перекладаємо в кондитерський мішок.

  • Полуницю нарізаємо невеликими шматочками.
  • Профітролі розкриваємо для начинки, спочатку кладемо шматочки ягід, а зверху відсаджуємо крем.

  • Тістечка викладаємо на тарілку і зверху присипаємо цукровою пудрою.

Порожнисті булочки можна покласти в пакет і зберігати їх до трьох днів в шафі і до трьох місяців в морозилці. Після розморожування профітролі не змінюють своїх смакових якостей.

Профітролі з мусом з сьомги

Профітролі – це не тільки тістечка, але і закуска, адже все залежить від того, яку начинку в домашніх умовах для них приготувати. Пропонуємо покроковий рецепт смачних заварних булочок з мусом з сьомги. Закуска виходить надзвичайно смачною і святковою, як на фото.

Інгредієнти для тіста:

  • 200 мл води;
  • 75 г вершкового масла;
  • щіпка солі;
  • 0,5 ч. л. цукру;
  • 3 яйця;
  • 115 г борошна.

Для мусу:

  • 250 г з/з лосося;
  • 200 г вершкового сиру;
  • лимонний сік за смаком;
  • цедра ½ лимона;
  • сіль і чорний перець за смаком.

Приготування:

  • У невелику ємність виливаємо воду, відправляємо в неї цукор і масло, ставимо на вогонь і доводимо основу для тіста до кипіння. Якщо масло солоне, то додаємо сіль.

  • Додаємо в суміш борошно і швидко заварюємо тісто.
  • Потім по одному додаємо в злегка остигле тісто яйця і доводимо заварну масу до потрібної консистенції.

  • В кулінарний мішок перекладаємо тісто, відсаджуємо на деко з пергаментом і відправляємо в духовку на 25 хвилин, перші 10 хвилин печемо вироби при температурі 200 °С 15 хвилин при 160 °С.

  • Готові профітролі дістаємо, в кожному робимо невелику дірочку, щоб вийшов весь пар і булочки такими ж залишилися хрусткими.

  • Для мусу в вершковий сир додаємо нарізану шматочками лосось, цедру і сік лимона, трохи перцю і збиваємо все блендером.

  • Профітролі ділимо навпіл уздовж, одну половинку наповнюємо мусом і закриваємо зверху кришечкою.

Важливо в тісто вмішувати яйця по одному, інакше воно може вийти рідким, а досипати борошна не можна, інакше воно вже не буде заварним.

Профітролі з ягідним кремом

Пропонуємо ще один рецепт з покроковим фото смачних тістечок – профітролі з ягідним кремом. В домашніх умовах приготувати їх дуже просто. І таке ласощі обов’язково сподобається всім членам вашої сім’ї.

Інгредієнти для тіста:

  • 200 мл води;
  • 220 мл молока;
  • 240 г борошна;
  • 6 яєць;
  • 160 г вершкового масла;
  • 1 ст. л. цукру;
  • 1 г ваніліну.

Для крему:

  • 60 г борошна;
  • 220 мл води;
  • 2 яйця;
  • 7 ст. л. цукру;
  • 100 г чорниці;
  • 100 г червоної смородини;
  • 230 г вершкового масла.

Приготування:

  • У сотейник відправляємо молоко з водою, всипаємо цукор і ванілін, кладемо масло і ставимо на вогонь.
  • Як тільки вміст сотейника ось-ось почне закипати, кладемо борошно і швидко все розмішуємо, тобто заварюємо тісто.

  • Після перекладаємо його в миску, чекаємо пару хвилин, після накриваємо його харчовою плівкою в контакт і охолодити до теплого стану.
  • Потім в тісто по одному додаємо яйця і вимішуємо густе пластичне тісто, яке відразу перекладаємо в кондитерський мішок і відсаджуємо на деко з пергаментом.

  • Печемо профітролі до рум’яного кольору, спочатку 15 хвилин при 200 °С, а потім 10-15 хвилин при 170 °С.

  • Для крему висипаємо в миску чорницю і червону смородину. За допомогою заглибного блендера розминаємо ягоди до консистенції рідкої каші.

  • Якщо ягідна маса вийшла занадто густий, то підливаємо трохи води і пропускаємо через дрібне сито.
  • Перетерті ягоди ставимо на ваги і доливаємо води стільки, щоб загальна вага вийшла 330 гр.
  • Після додаємо борошно, яйця, цукор і все розмішуємо до однорідності.

  • Потім переливаємо суміш в сотейник, ставимо на вогонь і уварюємо до стану густої сметани.

  • Далі викладаємо в миску, чекаємо пару хвилин, накриваємо плівкою в контакт і охолодити до теплого стану.
  • Після кладемо масло і збиваємо крем до пишноти і однорідності.

  • Профітролі розрізаємо навпіл, одну половинку за допомогою кондитерського мішка відсаджуємо крем, а потім зверху накриваємо другою половинкою.

  • Готові тістечка посипаємо цукровою пудрою або поливають розтопленим шоколадом.

Перед тим як вводити яйця в заварену з водою борошно, тісто треба охолодити, інакше яйця згорнуться. І якщо це станеться, то стінки профітролей в процесі випікання просто порвуться, так як вони не зможуть утримати вологу усередині.

Профітролі з сирною начинкою

Профітролі з сиром – дуже смачна французька закуска, яку в домашніх умовах зможе приготувати кожна господиня. Готується дуже просто, головне, дотримуватися рецепту і покрокових фото.

Інгредієнти для тіста:

  • 4 яйця;
  • 125 г вершкового масла;
  • 1 стакан води;
  • 1 склянка борошна;
  • щіпка солі.

Для начинки:

  • 2 варених яйця;
  • 150 г твердого сиру;
  • 2-3 зубчики часнику;
  • пучок кропу;
  • майонез.

Приготування:

  1. Для тесту в невелику каструльку з водою відправляємо масло, трохи солі і ставимо на вогонь.
  2. Як тільки суміш почне закипати, засипаємо борошно і інтенсивно все розмішуємо.
  3. В заварне і остигле до теплого стану тісто по одному додаємо яйця, щоразу добре вимішуємо тісто.
  4. Для начинки подрібнюємо на крупній тертці сир, пересипаємо в миску.
  5. Тісто відсаджуємо на деко з пергаментом з допомогою кондитерського мішка і випікаємо профітролі 10 хвилин при температурі 180 °С і 20-30 хвилин при 160 °С.
  6. Для начинки подрібнюємо на крупній тертці сир, пересипаємо в миску. Кладемо яйця, які також подрібнюємо за допомогою великої терки. Слідом висипаємо дрібно порубаний кріп і видавлюємо через прес часник. Потім кладемо майонез і все перемішуємо.
  7. З готових і охололих профітролей на 1/3 обрізаємо шапочку і заповнюємо їх начинкою.
  8. Начинку для профітролей можна зробити саму різну, наприклад, з крабовими паличками, креветками, грибами або з курячим паштетом.

Незалежно від того, які профітролі приготувати в домашніх умовах, їх основа буде однакова – це заварні булочки. Покроковий рецепт з фото заварного тіста досить простий, головне, не зволікати. Також досвідчені кондитери радять перед випічкою дати тісту відпочити мінімум півгодини, накривши його плівкою в контакт. Тільки в холодильник його ставити не можна, інакше зруйнується його структура.

Поділитись з друзями
Оцініть страву:
( 1 оцінка, середнє 5 з 5 )
Залишити відповідь