В’ялені помідори – прекрасна закуска середземноморської кухні. Дізнайтеся про те, як заготовити такий делікатес на зиму в домашніх умовах.
В’ялені помідори в сушарці
Приготувати в’ялені помідори на зиму не так складно, особливо якщо в будинку є сушарка. Але щоб наблизитися до оригінальних італійських рецептів, варто приділити увагу вибору томатів.
Вони повинні бути стиглі, м’ясисті, сливовидної форми, і не занадто великі. Хоча в домашніх умовах можна в’ялити абсолютно будь помідори.
Інгредієнти:
- помідори;
- часник (свіжий і сушений);
- прованські трави;
- сіль;
- цукор;
- рослинна олія.
Приготування:
- Томати добре промиваємо, просушуємо, розрізаємо навпіл і вирізаємо плодоніжки.
- В’ялити томати можна двома способами. Для першого — ложечкою видаляємо м’якоть. Але саме з м’якоттю закуска виходить на смак більш насиченою, тільки сушитися такі томати будуть довше.
- Дрібні плоди ділимо на половинки, а якщо вони великі, то розрізаємо на чотири частини.
- На решітку сушарки щільно укладаємо часточки помідори зрізом вгору.
- Присипаємо половинки сіллю, щоб витягти з них зайву вологу і надати смак.
- Потім посипаємо цукром, навіть якщо обрано помідори солодких сортів.
- Решітки з помідорами поміщаємо в сушку, встановлюємо температуру 70°С і час 12 годин.
- Готові в’ялені помідори викладаємо на тарілку.
- Тепер беремо дві чисті сухі банки. У кожну пошарово викладаємо нашатковану пластинами свіжий часник, прованські трави і в’ялені помідори.
- Баночки з в’яленими помідорами заливаємо гарячим маслом. Можна використовувати і холодне, але так посилюється смак і аромат, запускається процес пастеризації, а значить, закуска буде зберігатися довше.
- Готову закуску ставимо в холодильник, зберігати її можна до наступного сезону.
- Якщо ви часто вялите і сушіть овочі або фрукти, то краще купити саме сушарку. Це дуже зручно, адже можна задати потрібну температуру і час. Вам не доведеться міняти решітки місцями, можна закладати відразу багато інгредієнтів. Плюс сам процес в’ялення відбувається без особистої участі.
В’ялені томати в духовці — рецепт від Іллі Лазерсона
В’ялити томати на зиму можна не тільки в сушарці, але й у звичайній духовці. І за рецептом звернемося до відомого шеф-кухарю Іллі Лазерсону, який точно знає, як приготувати в’ялені помідори в домашніх умовах.
Інгредієнти:
- помідори;
- чебрець;
- сухий часник;
- сіль;
- оливкова олія.
Приготування:
- Підготовлені томати ріжемо навпіл через плодоніжку.
- Половинки помідорів відразу викладаємо на решітку, застелену пергаментом.
- Посипаємо томати сушеним чебрецем, після сушеним часником і злегка присолюємо.
- Тепер збризкуємо часточки оливковою олією.
- Відправляємо томати вялиться мінімум на 6 годин в духовку на режим «Конвекція» при температурі 50 °С. Дверцята духової шафи бажано відкрити, щоб помідори саме вялились, а не сушилися.
- Готові в’ялені помідори перекладаємо в чисту баночку, заливаємо олією і ставимо закуску на зберігання в холодильник.
- Помідори не повинні бути водянистими, інакше вони будуть довго сушитися, так і смак буде вже не той. З вітчизняних сортів хорошим вибором стануть види «Чіо-Чіо-Сан» і «Буян». Також дуже смачна закуска виходить з помідорів черрі.
В’ялені помідори — простий рецепт
В Італії томати в’ялять під жарким сонцем, але зараз розповімо, як приготувати таку закуску на зиму в домашніх умовах. Сушити томати можна в духовці або в сушарці.
Головними компонентами виступають спеції. В’ялені помідори чудово поєднуються з прованськими травами, куди входять розмарин, чебрець, материнка, базилік.
Інгредієнти:
- помідори;
- сіль;
- свіжий часник;
- свіжий чебрець;
- оливкова олія.
Приготування:
- Невеликі плоди томатів розрізаємо на чотири частини. При бажанні можна видалити м’якоть з насінням.
- Викладаємо скибочки помідорів на деко з пергаментом або на решітку сушарки і посипаємо сіллю. Спеції поки не додаємо, так як в процесі тривалої сушки вони втрачають аромат.
- Готуємо томати в сушарці при температурі 50 °С від 20 до 24 годин або ставимо в розігріту до 50 °С духовку на 5-6 годин.
- Потім на дно банки кладемо кілька гілочок свіжого розмарину і стільки ж пластин свіжого часнику.
- Далі викладаємо в’ялені помідори і таким чином прошаровуємо томати і спеції.
- Вміст баночки добре утрамбовуємо і заливаємо олією – оливковою або рослинним без запаху. Масло має повністю покрити помідори.
- Закриваємо баночку кришкою, даємо заготівлі пару тижнів настоятися і використовуємо за призначенням.
Незалежно від того, який сорт помідорів обраний для сушіння, головне, пам’ятати, що з 5-6 кг овочів у середньому виходить 300-400 г в’ялених томатів. Це варто врахувати при розрахунку інших інгредієнтів.
В’ялені томати — швидкий рецепт
Пропонуємо ще один рецепт в’ялених помідорів, які можна заготовити на зиму в домашніх умовах. Сушити томати в духовці доведеться від 1 до 1,5 години, але все залежить від розмірів помідорів і від того, як працює сама духова піч.
Інгредієнти:
- помідори;
- сіль;
- цукор;
- орегано;
- часник;
- оливкова олія.
Приготування:
- Вибираємо м’ясисті помідори, можна взяти вершки або черрі. Розрізаємо навпіл і вирізаємо серцевину.
- Після томати присолюємо, перемішуємо і залишаємо на 10-15 хвилин, щоб з них вийшов зайвий сік, який потім потрібно буде злити.
- Скибочки томатів кладемо на деко з пергаментом і злегка присипаємо цукровим піском. У процесі в’ялення цукор карамелізується і додасть в’яленим помідорам більш яскравий смак.
- Також помідори посипаємо орегано і при бажанні збризкуємо оливковою олією.
- Відправляємо томати в духовку на 1-1,5 години, температура — 120 °С.
- В чисту баночку нарізаємо часник, кладемо в’ялені помідори і заливаємо все оливковою олією.
- Якщо хочеться продовжити термін зберігання в’ялених томатів, то баночку потрібно простерилізувати, а разом з олією додати 1-2 ст. ложки оцту.
В’ялені помідори конфі
Конфі – в’ялені помідори, які часто готують в Італії з довгастих сортів томатів з тонкою шкіркою «Сан марцано». Але в домашніх умовах можна використовувати будь-які сорти, головне, щоб вони були м’ясисті і не дуже соковиті.
В’ялені томати на зиму можна приготувати в сушарці для овочів або в звичайній духовці.
Інгредієнти:
- помідори;
- часник;
- пряні трави;
- сіль і чорний перець;
- оливкова олія.
Приготування:
- Спочатку підготуємо томати. Для цього з плодів вирізаємо плодоніжки і робимо надрізи хрест-навхрест.
- Після заливаємо помідори окропом, а через 2 хвилини перекладаємо в крижану воду, щоб томати легше очистити від шкірки.
- Очищені помідори розрізаємо на четвертинки і вирізаємо серцевину разом з усіма перегородками, насінням і соком. Для в’ялення потрібна тільки м’якоть.
- Тепер укладаємо рядами четвертинки томатів на деко з пергаментом.
- Між рядами кладемо роздавлені зубчики часнику.
- Разом з часником також кладемо свіжі пряні трави. Це можуть бути чебрець, розмарин або базилік.
- Посипаємо скибочки помідорів сіллю, перцем і щедро збризкуємо оливковою олією.
- Відправляємо томати в розігріту до 100 °С духовку. Час в’ялення залежить від бажаного результату. Так, щоб отримати помідори напівсушені, тобто міні-конфі, сушимо їх 2-2,5 години. А щоб отримати саме конфі, то від 3 до 4 годин.
- В’ялені томати перекладаємо в контейнер або баночку, злегка поливаємо олією і зберігаємо закуску в прохолодному місці.
Для приготування заправки для в’ялених помідорів найкраще сіль разом зі спеціями і травами перетерти в ступці. Так вони добре наситяться ароматами один одного і без залишку віддадуть їх томатам.
В’ялені томати в мікрохвильовці
В’ялити томати можна в сушарці, духовці і навіть в мікрохвильовій печі. Це самий простий і швидкий спосіб приготування смачної і ароматної італійської закуски.
Інгредієнти:
- 5 помідорів;
- 2 зубчики часнику;
- 20 мл оливкової олії;
- 1 ч. л. прованських трав;
- сіль за смаком.
Приготування:
- Помідори твердих сортів розрізаємо навпіл, а потім кожну половинку нарізаємо тонкими часточками.
- Перекладаємо томати на ту тарілку, на якій помідори буде вялитися в мікрохвильовці.
- Тепер часточки помідорів солимо і присипаємо прованськими травами.
- Після відправляємо томати в мікрохвильовку на 6 хвилин, встановивши найвищу потужність.
- В цей час зубчики пряного овоча шаткуємо пластинами.
- Потім томати дістаємо, охолоджуємо і повторюємо процес сушіння ще два рази по 6 хвилин.
- На дно чистої баночки кладемо шар в’ялених томатів, потім часник і знову помідори.
- В кінці кладемо часник і вливаємо до томатів оливкова олія.
- Закриваємо баночку кришкою і ставимо в холодильник.
Якщо томати готуються без використання оливкової олії, то їх краще зберігати в бавовняних закритих мішечках і обов’язково в темному прохолодному місці.
В’ялені помідори можна сміливо назвати шедевром кулінарії, адже вони здатні перетворити навіть буденна страва в справжній делікатес. Вони чудово поєднуються з сиром, овочами і морепродуктами. Також це чудовий гарнір до м’яса, так і до риби. Тому в домашніх умовах варто обов’язково приготувати таку закуску на зиму, щоб переконатися в тому, наскільки це смачно.