Готуємо в’ялені помідори в домашніх умовах на зиму

В’ялені помідори – прекрасна закуска середземноморської кухні. Дізнайтеся про те, як заготовити такий делікатес на зиму в домашніх умовах.

В’ялені помідори в сушарці

Приготувати в’ялені помідори на зиму не так складно, особливо якщо в будинку є сушарка. Але щоб наблизитися до оригінальних італійських рецептів, варто приділити увагу вибору томатів.

Вони повинні бути стиглі, м’ясисті, сливовидної форми, і не занадто великі. Хоча в домашніх умовах можна в’ялити абсолютно будь помідори.

Інгредієнти:

  • помідори;
  • часник (свіжий і сушений);
  • прованські трави;
  • сіль;
  • цукор;
  • рослинна олія.

Приготування:

  • Томати добре промиваємо, просушуємо, розрізаємо навпіл і вирізаємо плодоніжки.

  • В’ялити томати можна двома способами. Для першого — ложечкою видаляємо м’якоть. Але саме з м’якоттю закуска виходить на смак більш насиченою, тільки сушитися такі томати будуть довше.
  • Дрібні плоди ділимо на половинки, а якщо вони великі, то розрізаємо на чотири частини.
  • На решітку сушарки щільно укладаємо часточки помідори зрізом вгору.

  • Присипаємо половинки сіллю, щоб витягти з них зайву вологу і надати смак.
  • Потім посипаємо цукром, навіть якщо обрано помідори солодких сортів.
  • Решітки з помідорами поміщаємо в сушку, встановлюємо температуру 70°С і час 12 годин.

  • Готові в’ялені помідори викладаємо на тарілку.
  • Тепер беремо дві чисті сухі банки. У кожну пошарово викладаємо нашатковану пластинами свіжий часник, прованські трави і в’ялені помідори.

  • Баночки з в’яленими помідорами заливаємо гарячим маслом. Можна використовувати і холодне, але так посилюється смак і аромат, запускається процес пастеризації, а значить, закуска буде зберігатися довше.

  • Готову закуску ставимо в холодильник, зберігати її можна до наступного сезону.
  • Якщо ви часто вялите і сушіть овочі або фрукти, то краще купити саме сушарку. Це дуже зручно, адже можна задати потрібну температуру і час. Вам не доведеться міняти решітки місцями, можна закладати відразу багато інгредієнтів. Плюс сам процес в’ялення відбувається без особистої участі.

В’ялені томати в духовці — рецепт від Іллі Лазерсона

В’ялити томати на зиму можна не тільки в сушарці, але й у звичайній духовці. І за рецептом звернемося до відомого шеф-кухарю Іллі Лазерсону, який точно знає, як приготувати в’ялені помідори в домашніх умовах.

Інгредієнти:

  • помідори;
  • чебрець;
  • сухий часник;
  • сіль;
  • оливкова олія.

Приготування:

  1. Підготовлені томати ріжемо навпіл через плодоніжку.
  2. Половинки помідорів відразу викладаємо на решітку, застелену пергаментом.
  3. Посипаємо томати сушеним чебрецем, після сушеним часником і злегка присолюємо.
  4. Тепер збризкуємо часточки оливковою олією.
  5. Відправляємо томати вялиться мінімум на 6 годин в духовку на режим «Конвекція» при температурі 50 °С. Дверцята духової шафи бажано відкрити, щоб помідори саме вялились, а не сушилися.
  6. Готові в’ялені помідори перекладаємо в чисту баночку, заливаємо олією і ставимо закуску на зберігання в холодильник.
  7. Помідори не повинні бути водянистими, інакше вони будуть довго сушитися, так і смак буде вже не той. З вітчизняних сортів хорошим вибором стануть види «Чіо-Чіо-Сан» і «Буян». Також дуже смачна закуска виходить з помідорів черрі.

В’ялені помідори — простий рецепт

В Італії томати в’ялять під жарким сонцем, але зараз розповімо, як приготувати таку закуску на зиму в домашніх умовах. Сушити томати можна в духовці або в сушарці.

Головними компонентами виступають спеції. В’ялені помідори чудово поєднуються з прованськими травами, куди входять розмарин, чебрець, материнка, базилік.

Інгредієнти:

  • помідори;
  • сіль;
  • свіжий часник;
  • свіжий чебрець;
  • оливкова олія.

Приготування:

  • Невеликі плоди томатів розрізаємо на чотири частини. При бажанні можна видалити м’якоть з насінням.
  • Викладаємо скибочки помідорів на деко з пергаментом або на решітку сушарки і посипаємо сіллю. Спеції поки не додаємо, так як в процесі тривалої сушки вони втрачають аромат.

  • Готуємо томати в сушарці при температурі 50 °С від 20 до 24 годин або ставимо в розігріту до 50 °С духовку на 5-6 годин.

  • Потім на дно банки кладемо кілька гілочок свіжого розмарину і стільки ж пластин свіжого часнику.
  • Далі викладаємо в’ялені помідори і таким чином прошаровуємо томати і спеції.

  • Вміст баночки добре утрамбовуємо і заливаємо олією – оливковою або рослинним без запаху. Масло має повністю покрити помідори.

  • Закриваємо баночку кришкою, даємо заготівлі пару тижнів настоятися і використовуємо за призначенням.

Незалежно від того, який сорт помідорів обраний для сушіння, головне, пам’ятати, що з 5-6 кг овочів у середньому виходить 300-400 г в’ялених томатів. Це варто врахувати при розрахунку інших інгредієнтів.

В’ялені томати — швидкий рецепт

Пропонуємо ще один рецепт в’ялених помідорів, які можна заготовити на зиму в домашніх умовах. Сушити томати в духовці доведеться від 1 до 1,5 години, але все залежить від розмірів помідорів і від того, як працює сама духова піч.

Інгредієнти:

  • помідори;
  • сіль;
  • цукор;
  • орегано;
  • часник;
  • оливкова олія.

Приготування:

  • Вибираємо м’ясисті помідори, можна взяти вершки або черрі. Розрізаємо навпіл і вирізаємо серцевину.
  • Після томати присолюємо, перемішуємо і залишаємо на 10-15 хвилин, щоб з них вийшов зайвий сік, який потім потрібно буде злити.
  • Скибочки томатів кладемо на деко з пергаментом і злегка присипаємо цукровим піском. У процесі в’ялення цукор карамелізується і додасть в’яленим помідорам більш яскравий смак.
  • Також помідори посипаємо орегано і при бажанні збризкуємо оливковою олією.
  • Відправляємо томати в духовку на 1-1,5 години, температура — 120 °С.

  • В чисту баночку нарізаємо часник, кладемо в’ялені помідори і заливаємо все оливковою олією.

  • Якщо хочеться продовжити термін зберігання в’ялених томатів, то баночку потрібно простерилізувати, а разом з олією додати 1-2 ст. ложки оцту.

В’ялені помідори конфі

Конфі – в’ялені помідори, які часто готують в Італії з довгастих сортів томатів з тонкою шкіркою «Сан марцано». Але в домашніх умовах можна використовувати будь-які сорти, головне, щоб вони були м’ясисті і не дуже соковиті.

В’ялені томати на зиму можна приготувати в сушарці для овочів або в звичайній духовці.

Інгредієнти:

  • помідори;
  • часник;
  • пряні трави;
  • сіль і чорний перець;
  • оливкова олія.

Приготування:

  • Спочатку підготуємо томати. Для цього з плодів вирізаємо плодоніжки і робимо надрізи хрест-навхрест.

  • Після заливаємо помідори окропом, а через 2 хвилини перекладаємо в крижану воду, щоб томати легше очистити від шкірки.
  • Очищені помідори розрізаємо на четвертинки і вирізаємо серцевину разом з усіма перегородками, насінням і соком. Для в’ялення потрібна тільки м’якоть.

  • Тепер укладаємо рядами четвертинки томатів на деко з пергаментом.
  • Між рядами кладемо роздавлені зубчики часнику.

  • Разом з часником також кладемо свіжі пряні трави. Це можуть бути чебрець, розмарин або базилік.
  • Посипаємо скибочки помідорів сіллю, перцем і щедро збризкуємо оливковою олією.
  • Відправляємо томати в розігріту до 100 °С духовку. Час в’ялення залежить від бажаного результату. Так, щоб отримати помідори напівсушені, тобто міні-конфі, сушимо їх 2-2,5 години. А щоб отримати саме конфі, то від 3 до 4 годин.

  • В’ялені томати перекладаємо в контейнер або баночку, злегка поливаємо олією і зберігаємо закуску в прохолодному місці.

Для приготування заправки для в’ялених помідорів найкраще сіль разом зі спеціями і травами перетерти в ступці. Так вони добре наситяться ароматами один одного і без залишку віддадуть їх томатам.

В’ялені томати в мікрохвильовці

В’ялити томати можна в сушарці, духовці і навіть в мікрохвильовій печі. Це самий простий і швидкий спосіб приготування смачної і ароматної італійської закуски.

Інгредієнти:

  • 5 помідорів;
  • 2 зубчики часнику;
  • 20 мл оливкової олії;
  • 1 ч. л. прованських трав;
  • сіль за смаком.

Приготування:

  • Помідори твердих сортів розрізаємо навпіл, а потім кожну половинку нарізаємо тонкими часточками.

  • Перекладаємо томати на ту тарілку, на якій помідори буде вялитися в мікрохвильовці.
  • Тепер часточки помідорів солимо і присипаємо прованськими травами.

  • Після відправляємо томати в мікрохвильовку на 6 хвилин, встановивши найвищу потужність.
  • В цей час зубчики пряного овоча шаткуємо пластинами.
  • Потім томати дістаємо, охолоджуємо і повторюємо процес сушіння ще два рази по 6 хвилин.

  • На дно чистої баночки кладемо шар в’ялених томатів, потім часник і знову помідори.
  • В кінці кладемо часник і вливаємо до томатів оливкова олія.
  • Закриваємо баночку кришкою і ставимо в холодильник.

Якщо томати готуються без використання оливкової олії, то їх краще зберігати в бавовняних закритих мішечках і обов’язково в темному прохолодному місці.

В’ялені помідори можна сміливо назвати шедевром кулінарії, адже вони здатні перетворити навіть буденна страва в справжній делікатес. Вони чудово поєднуються з сиром, овочами і морепродуктами. Також це чудовий гарнір до м’яса, так і до риби. Тому в домашніх умовах варто обов’язково приготувати таку закуску на зиму, щоб переконатися в тому, наскільки це смачно.

Підписуйся на нові рецепти!

Поділитись з друзями
Залишити відповідь