Про Чорнобаївку, селище в Херсонській області, За останній місяць ЗМІ згадували частіше, ніж за весь час її існування. А все завдяки одному повторюваному інциденту. Чорнобаївку славлять у піснях, про неї пишуть жарти, а відомий київський Пекар навіть присвятив їй рецепт. Чорнобаївський хліб з чорносливом і білим льоном під силу кожній господині.
Як зізнається Андрій Пивовар, автор рецепту, на продаж таку випічку він не робить. Всі готові вироби (величезні партії!) він безкоштовно надає армії і теробороні. Але рецептом з читачами поділився…
Як приготувати хліб з чорносливом і білим льоном
На думку редакції, цей хліб більше підходить для великого виробництва, адже готується в 2 дні. Так, він трохи витратний, але в магазині такий купити важко. В оригінальному рецепті автор додає солод і патоку для смаку. Якщо вам не вдасться їх дістати, нічого страшного.
- Закваска 60 гр.
- Борошно житнє 513 гр.
- Вода 486 мл.
- Насіння льону 50 гр.
- Сіль 10 гр.
- Мускатний горіх 1 гр.
- Патока 30 гр.
- Чорнослив 100 гр.
- Житній солод 50 гр.
- У перший день готуємо опару. Для цього зрілу житню закваску 100%-ї вологості розведіть в 113 г води. Туди додайте 188 г цільнозернового борошна. Перемішайте спочатку ложкою, потім — руками.
- Скачайте густу опару в кульку, накрийте плівкою і тримайте 10-12 годин при температурі 28-30 градусів. Наприклад, можете залишити опару на ніч в розігрітій духовці.
- Тим же ввечері замочіть льон в 100 г води, а солод залийте 100 г окропу. Накрийте кришкою. Залиште їх до ранку. На наступний день опару розкришите.
- Додайте до опари сіль і патоку, розведені в 173 г теплої води. Перемішайте міксером. Вмішайте в масу мускатний горіх, солод і льон. А через пару хвилин-борошно, що залишилося.
- В однорідне тісто вмішайте чорнослив, нарізаний шматочками. Вимішуйте тісто міксером мінімум хвилин 20, щоб з’явилися бульбашки. Форми для випічки вистеліть пергаментом. У мене дві.
- Тісто перемістіть в ємності, надайте йому форму хліба. Накрийте заготовку плівкою. Залиште тісто на расстойку мінімум на годину при 28-30 градусах. Коли підніметься, відправляйте його в духовку.
- Спочатку готуйте хліб при 220 °C 10 хвилин. Потім знизьте температуру до 200 °C, випікайте 30 хвилин. І стільки ж готуйте при 190 °C. ось і готово!
Смак Чорнобаївського хліба описати словами зможе тільки майстерний поет. Тонка хрустка скоринка цієї випічки так і вабить зробити наступний укус. М’якуш ж м’який і пряно-солодкий. Намазують скибочку вершковим і подаю до чаю. Задоволення для витончених!