Один з популярних способів приготування, коли ягоди залишаються в варенні цілими. Його ще називають “ягідка до ягідки”. Полуниця зберігає свій вигляд і форму, не розвалюється і не перетравлюється. Ягоди потрібно брати міцні і не дуже великого розміру.
Інгредієнти
Порції: –+
- Полуниця 1 кг.
- Цукор-пісок 1 кг.
- Лимонна кислота 2 гр.
Кроки
- Щоб заготовити полуничне варення на зиму, почніть з підготовки ягід. Переберіть полуницю, видаліть погані плоди. Потім добре промийте і відкиньте на друшляк.
- Тільки після цього видаляйте чашолистки ягід, інакше при митті полуниця без них швидко втратить свій вигляд і раозкисне. Їх можна видаляти виделкою або спеціальним ножем. Потім кладіть ягоди в посуд, в якому будете готувати. Уже підготовлені ягоди засипайте 150-200 гр. цукру.
- Залиште ягоди на 3-4 години (або на ніч) для виділення соку.
- Акуратно злийте сік, який виділився, поки ягоди настоювалися. Намагайтеся не пошкодити ягоди.
- У сік від полуниці всипте цукор, що залишився і поставте на повільний вогонь. Помішуйте, поки весь цукор не розчиниться. Таким чином, через 5 хвилин повинен вийти сироп.
- Одержаний сироп потрібно вилити до ягід.
- Потім доведіть ягоди до кипіння. Намагайтеся якомога менше мішати варення. Як тільки полуниця закипить, зменшіть нагрівання до середнього. Проваріть так 5 хвилин. Піну акуратно знімайте ложкою. Через 5 хвилин відставте варення до повного охолодження і не накривайте кришкою. Остигати варення може 2-3 години. Такий спосіб дозволяє ягодам насититися сиропом, що і надає варенню красивий, насичений колір і вид «ягідка до ягідки».
- Остигле варення знову доведіть до кипіння і проваріть 5 хвилин. Такий нагрів-охолодження можна повторити 3 або 4 рази.
- Розведіть лимонну кислоту у воді в пропорції 1 до 1. Вилийте до варення і проваріть завершальний раз 15 хвилин. До кінця варіння стерильні банки і кришки повинні бути вже підготовлені.
- Варення розкладайте в гарячому вигляді. Банки наповнюйте до країв. Потім закрийте кришками, переверніть і поставте на кришки. Це потрібно зробити потім, щоб на кришці не утворювався конденсат.
Готове варення зберігайте в прохолодному місці. В результаті у вас вийде 1 літр густого, ароматного варення.