Квасити капусту в серпні – звичне заняття для багатьох господинь, хоча для зимових заготовок трохи зарано. Для додання необхідних смакових якостей треба не тільки вибирати певні сорти, але і визначати, коли за Місячним календарем випадає сприятливі дні. Серпень 2020 року – не виключення з правил.
Квашена капуста — тонкощі і нюанси приготування
Є кілька варіантів консервації овочів, які застосовуються протягом багатовікової практики. У людей в помірному кліматі є потреба у вітамінах і мінералах, які обов’язково потрібні організму в суворих зимових умовах.
Є два найпоширеніших способи, які відомі давно, і не тільки слов’янським народам, але і в європейській культурі – соління і квашення. Соління – коли в якості основного консерванту застосовується хлорид натрію – звичайна сіль, а всі інші добавки робляться для облагороджування смаку або його незвичайності.
Квасити капусту люди почали, ще не знаючи про її цінні для здоров’я властивості. Використовувалися прості технології бродіння. Це здійснювалося корисними бактеріями, які взаємодіють з природними цукрами. Останні містяться в качанах і листках капусти, овочевих та плодових культурах.
Своєрідний смак з’являється за рахунок природних консервантів, рослин з різними ароматами, прянощів і гіркот, які згадуються в оригінальних рецептах. У сучасній реальності широке поширення отримав комбінований метод, коли натрій хлор і бродіння поєднуються в використаної рецептурою.
У будь-якому місяці, а не тільки в серпні, астрологи радять зважено підходити до вибору строків, коли займатися посадками і збором урожаю, стрижкою і фарбуванням волосся, обробкою від шкідників садових ділянок і навіть укладанням шлюбів. Питання, коли квасити капусту, вибір дати за місячним календарем – не забобони, а науково обґрунтовані рекомендації:
- Придатність до заквашування визначається періодом, в який був зібраний урожай. Надземні овочі краще розвиваються в зростаючій фазі Місяця, і в них накопичуються всі цінні компоненти, але і води в них теж збирається чимало. Коли за місячним календарем настає щербата фаза, приходить оптимальний час для збору врожаю. Зайва волога йде в кореневу систему, і у господині є шанс отримати сировину для квашення без води, з хорошим запасом вітамінів і мікроелементів. Капуста зберігає в процесі бродіння пружність і хрусткі властивості.
- У серпні 2020 року потрібно неодмінно враховувати і те, в якому знаку Зодіаку знаходиться супутник Землі. Наші предки, не вдававшись в такі тонкощі, займалися більш зрозумілими підрахунками, наприклад, відраховували дні від останнього зібраного врожаю або від дати релігійного свята.
- Але і в цьому практичному методі є свої особливості: заготовлювати цінний овоч починали тільки 27 вересня – для цього були особливі, пізньостиглі сорти, з притаманними їм цінними властивостями. Тиждень після 14 жовтня взагалі для цього не задіяли – все заквашене виходило несмачним і погано зберігалося.
Квасити капусту в серпні було не прийнято – її споживали у свіжому вигляді, готували перші і другі страви, пекли пироги. Займатися заготовками починали з кінця вересня. В сучасних умовах є методи зберігання, що дозволяють забезпечити збереження приготованого і в позаурочні терміни. Тому тепер можна насолоджуватися ласощами і в серпні, єдина умова гарного смаку – визначення сприятливих днів для цього процесу за Місячним календарем.
Терміни та умови успішного заквашування
Особливості сучасного приготування (комбінація з солі і закваски) дозволяють в останньому літньому місяці 2020 року орієнтуватися на інформацію, представлену далі. Головна мета вивчення термінів – дізнатися за місячним календарем, в якій фазі знаходиться нічне світило.
Приблизно визначити, коли квасити, а значить, гарантовано отримати хороший результат (смачний, ароматний, хрусткий, придатний для будь-яких кулінарних потреб) можна за фазами Місяця. У серпні 2020 року вони виглядають наступним чином:
Зростаючий Місяць | Повний місяць | Щербатий Місяць | Молодий місяць |
1-2 серпня З 21 по 31 серпня | 3 серпня | З 4 по 18 серпня | 19 серпня |
Визначити терміни, коли в кінці літа 2020 року краще квасити делікатесний продукт з нового врожаю, можна і по датах, визначеним астрологами. У них враховується кілька важливих моментів – від місячної чверті і зодіакального знаку, до днів листа, кореня і квітки, якими почали оперувати відносно недавно.
Найкращі дні для вдалого процесу і гарного смаку | Нейтральні, умовно сприятливі дні (з урахуванням не тільки на фази, але і інших обставин) | Дні, однозначно заборонені в серпні |
11, 25 і 20 серпня | 2-4, 6-8, 21, 23, 28-29, 31 серпня | 3 серпня – повний місяць 19 серпня – молодий місяць 9, 12, 15 і 21 серпня |
Принцип приготування заготовок з капусти залишається незмінним протягом століть – найцінніша квашена капуста – приготовлена без солі, природним бродінням. У кожної господині є свої секрети того, що додати для додання оригінального смаку і швидкого завершення початкового етапу.
Для цих цілей можна використовувати журавлину, яблука, трохи хрону і лаврового листа, перець горошком або моркву. Але для неї настає час після дозрівання пізньостиглих сортів. А в серпні, коли ще жарко, готують трохи, виключно для власного задоволення, і зазвичай комбінованим способом.
Підводячи підсумки
- Квасити капусту в серпні потрібно з дотриманням певних умов.
- Враховуйте сприятливі дні для процесу за місячним календарем.
- З’ясуйте, в якому знаку Зодіаку знаходиться земний супутник (оптимально – в Тільце і в Скорпіоні).
- Влітку краще використовувати комбінований метод, з додаванням солі.
- У цьому періоді закваска не провадиться з метою створення запасів на зиму.