За місячним календарем в сучасному світі прийнято вибирати сприятливі дні для безлічі процесів. У липні 2020 року на вказівки астрономів та астрологів можна орієнтуватися, щоб дізнатися, коли починати солити капусту, щоб вона хрустіла. Цьому є наукове пояснення.
Відмінності солоної і квашеної капусти
Протягом багатьох століть люди піддають овочі певним видам обробки, щоб надати їм додаткові смакові якості, замаскувати не завжди приємний характерний присмак, підвищити харчову цінність або забезпечити більш тривалі терміни зберігання.
Автори публікацій, що не мають уявлення про відмінності соління і квашення овочів, змішують рекомендації щодо сприятливих днів за місячним календарем.
Обидва процеси мають однакові прерогативи перед зберіганням у свіжому вигляді. Кулінарні рецепти приготування капусти в новій якості дозволяють:
- стягнути подрібнені капустяне листя впливу природних консервантів, не вдаючись до хімічних сполук, створеним штучно;
- придушити розвиток патогенної мікрофлори, хвороби рослини, життєдіяльність гнильного грибка;
- перешкодити накопиченню побічних продуктів органічного походження, що незмінно відбувається навіть при самих сприятливих умовах зимового зберігання;
- забезпечити подрібненої м’якоті додаткові смакові якості шляхом додавання в заготовку різних інгредієнтів, що володіють облагороджуючими властивостями.
Терміни, коли солити і квасити капусту – не єдина відмінність між двома способами. Соління проводять з допомогою великої кількості солі і різних прянощів.
Це просто спосіб тривалого зберігання, надання незвичайного смаку, яке може проводитися в будь-якому місяці для різноманітності харчового раціону. Солоні овочі краще зберігаються при кімнатній температурі, але не володіють тими безцінними якостями, які притаманні квашеним.
Терміни засолювання капусти — час і методи визначення
Взаємозв’язок між збором врожаю і строками зберігання, смаковими властивостями – набагато більш відчутна при квашенні (найкращим сировиною вважається капуста, залишена на грядці до настання перших заморозків). У липні 2020 року можна використовувати комбіновані рецепти:
- традиційний заквасочний, коли в нарізані овочі не додається сіль, а смак надається процесами бродіння;
- введення в неї хлориду натрію в якості природного консерванту.
Є кілька способів, що дозволяють визначити придатність рослинної сировини до кулінарної обробки.
Таблиця, коли за Місячним календарем настають сприятливі і несприятливі періоди, щоб займатися засолкою капусти в липні 2020 року:
- Збирати врожай, відповідно до порад астрологів, не слід у зростаючу фазу Місяця. У цьому періоді у рослин з наземними плодами відбувається активний процес накопичення цінних компонентів, що надходять в голівку з кореневої системи. Перериваючи створення природної концентрації в дозріваючому качані, можна не одержати очікуваної користі.
- За місячним календарем однозначно не слід збирати урожай в новолуння і повнолуння. Це невдалий час для більшості починань, сільськогосподарських процесів, заготівлі запасів, кулінарних шедеврів.
- Щербатий фаза – прекрасний час для збору врожаю з-за відтоку вологи до кореневої системи овоча. Качан стає щільніше, позбавляється від зайвої води, містить найбільшу кількість мікроелементів і вітамінів. Але фаза убування – невідповідний час, щоб солити капусту. Тому термін, коли бажано це робити, визначається після молодика, через 5-6 діб з моменту початку фази зростання.
Для квашення вибирають пізньостиглі сорти, вони мають властивості, що дозволяють забезпечити готовий продукт цінними компонентами. У липні 2020 року будь-які сорти хрестоцвітих рекомендують солити або готувати комбінованим методом (квасити з додаванням солі).
Оптимальний час – зростаючий Місяць на 5-60-й день після молодика. Можна самостійно вибрати дату за місячним календарем або подивитися поради астрологів, які вже прорахували найбільш сприятливі дні, коли краще солити капусту в липні 2020 року.
Таблиця фаз Місяця на липень 2020 року для самостійного визначення за місячним календарем:
Повний місяць | Молодий місяць | Зростаючий Місяць | Щербатий Місяць |
5 липня | 20 липня | З 1 по 4 з 21 по 31 липня | З 6 по 19 липня |
Таблиця, коли за Місячним календарем настають сприятливі і несприятливі періоди, щоб займатися засолкою капусти в липні 2020 року:
Сприятливі дні | Небажані для проведення процесу | Місячний період |
2-4 липня 21-22 липня 29-31 липня | Зростаючий Місяць Зростаючий Місяць Зростаючий Місяць | |
5 липня 20 липня з 6 по 19 липня | Повний місяць Молодий місяць Щербатий Місяць |
Самостійний вибір дня, сприятливого процесу, досвідчені господині проводять у будь-якому місяці, не тільки в липні 2020 року. Вони орієнтуються на фази Місяця і на її перебування у сфері впливу знаків Зодіаку. Ці дані служать додатковим критерієм, коли слід займатися солінням будь-яких овочів, дають плоди у надземній частині.
Легким і смачним буде соління, зроблене під знаками Землі: Тільця і Козерога, Вогню (Овен, Лев і Стрілець).
Якщо займатися господарським клопотом дні перебування під негативним впливом Риб, Рака, Діву, то ймовірна не тільки швидке псування солінь від цвілевого грибка, але і швидке погіршення смакових якостей кінцевого продукту.
Народні традиції рекомендують також орієнтуватися на дні тижня – квашення та засолювання роблять за чоловічими днями: понеділках, вівторках і четвергах. Нейтральним вважається неділя.
Підводячи підсумки
- Вплив Місяця позначається і на приготуванні овочів для збереження в обробленому вигляді.
- Капусту для них збирають у спадної фази, в ній менше води і більше корисних речовин.
- У липні краще солити овочі в зростаючій фазі, після молодика.
- Астрологи радять орієнтуватися на дні тижня.
- Для комбінованого способу зберігаються ті ж рекомендації.