Баклажани дуже популярні в зимових заготовках, адже це одні з небагатьох продуктів, здатних при тепловій обробці не втрачати своїх цінних властивостей. Розглянемо кращі рецепти з покроковим фото баклажанів на зиму без стерилізації.
Смачний рецепт баклажанів на зиму
Баклажани чудово поєднуються з іншими овочами, тому на зиму можна заготовити різні закуски без стерилізації. Пропонуємо один з кращих покрокових рецептів з фото салату, який готується швидко, а завжди виходить смачним і апетитним.
Інгредієнти:
- 2 кг баклажанів;
- 3 кг помідорів;
- 1 кг болгарського перцю;
- 1 гострий перець;
- 3 головки часнику;
- 200 мл рослинної олії;
- 150 мл оцту (9 %);
- 250 г цукру;
- 2 ст. л. солі.
Приготування:
- Помідори нарізаємо шматочками і перекручуємо на м’ясорубці, можна скористатися блендером.
- Очищені плоди солодкого перцю ріжемо кубиками і відразу відправляємо в томатне пюре.
- Слідом кладемо подрібнену гострий перець, який також чистимо від насіння, але любителям пікантних закусок це робити необов’язково.
- Ріжемо брусочками баклажани, залишаємо в бік.
- Перетерті помідори з овочами ставимо на вогонь, висипаємо цукор, сіль. Після того як овочі закиплять, варимо їх 15 хвилин.
- Закладаємо баклажани і готуємо салат ще 15 хвилин.
- Додаємо дрібно порубаний часник і масло, проварюємо 10 хвилин.
- В кінці вливаємо оцет, перемішуємо, знімаємо з вогню, розкладаємо по стерильним баночкам, герметично закручуємо кришками.
Для консервації краще використовувати молоді плоди баклажанів. У них практично немає насіння, а головне, солонина, який є токсичною речовиною.
Баклажани на зиму, як гриби
Просто, швидко і без стерилізації можна заготовити на зиму баклажани, як гриби. При цьому для покрокового рецепту з фото знадобиться зовсім небагато інгредієнтів, а синенькі дійсно вийдуть зі смаком грибів. Деякі господині відзначають, що це найсмачніша і найкраща закуска з баклажанів.
Інгредієнти:
- 2 кг баклажанів;
- 2 лаврових листа;
- 12 горошин чорного перцю;
- 20 г солі;
- 1 л води (для маринаду);
- 40 мл оцту (9 %);
- 20 г цукру;
- 100 мл рослинної олії;
- часник.
Приготування:
- Баклажани очищаємо від шкірки і нарізаємо середніми брусочками. Висипаємо в каструлю, заливаємо водою і після закипання варимо 3 хвилини (довше не варто, інакше баклажани просто розваряться).
- У кожну простерилізованну баночку кладемо подрібнений часник і кілька горошин перцю, наповнюємо баклажанами.
- Для маринаду в каструлю з водою, кладемо лавровий лист, засипаємо сіль, цукор і вливаємо олію.
- Як тільки розсіл закипить, вимикаємо вогонь, додаємо оцет, розмішуємо і, не чекаючи охолодження, заливаємо маринадом баклажани.
- Баночки з закускою закатуємо кришками і обов’язково залишаємо до повного охолодження під теплою ковдрою.
- Для зимових заготовок ароматне масло не підходить, тільки рафінована. Сіль використовуємо не дрібну (її овочі вбирають з надлишком), а тільки велику.
Баклажани по-кавказьки
Баклажани по-кавказьки – один з кращих рецептів заготовки на зиму, яку також можна приготувати без стерилізації і навіть без оцту. Салат виходить дуже смачним, готується він просто і добре зберігається, головне, дотримуватися покрокову інструкцію з фото.
Інгредієнти:
- 3 кг баклажанів;
- 700 г цибулі;
- 1,5 кг солодкого перцю;
- 3 перцю чилі;
- 2,5 кг помідорів;
- 1 головка часнику;
- 300 мл рослинної олії;
- зелень петрушки;
- 2 ст. л. цукру;
- 1 ст. л. солі.
Приготування:
- Солодкий перець, бажано червоний, очищаємо і нарізаємо невеликими шматочками.
- Баклажани розрізаємо на чотири частини, а потім на шматочки (не надто великі, але й дрібні). Добре присаливаем, заливаємо водою, накриваємо тарілкою, а зверху ставимо гніт.
- Томати заливаємо крутим окропом, чекаємо 5 хвилин, а потім воду зливаємо.
- Далі на помідорах робимо надрізи, знімаємо шкірку і ріжемо на дрібні шматочки.
- Дрібно кришимо зубчики часнику, очищений від насіння перець чилі, зелень петрушки або базиліка.
- Нарізаємо цибулю чвертькільцями.
- З баклажанів зливаємо солону воду, промиваємо і віджимаємо від зайвої рідини.
- На сковороді розігріваємо масло й обсмажуємо цибулю. Додаємо солодкий перець — його смажити не потрібно, а тільки трохи потомити.
- На вогонь відправляємо помідори, після закипання додаємо обсмажені цибулю з перцем.
- Слідом закладаємо баклажани, додаємо перець чилі, вливаємо олію. Також підсипаємо сіль, цукор, все перемішуємо і варимо 30 хвилин.
- Потім засипаємо часник із зеленню, перемішуємо, тушкуємо ще 10 хвилин.
Готовий салат відразу розкладаємо по стерильним банках, не залишаючи пустот. Герметично закатуємо кришками, закутуємо, охолоджуємо, а потім переносимо на зберігання.
Баклажани з морквою по-корейськи
Для всіх шанувальників корейської кухні пропонуємо один з кращих рецептів з покроковими фото баклажанів на зиму з корейською морквою. Закуска виходить дуже смачною, готується просто, без стерилізації.
Інгредієнти:
- 2 кг баклажанів;
- 500 г моркви;
- 80 г солі;
- 80 г часнику;
- 200 мл оцту (9 %);
- 200 мл рослинної олії;
- 2-3 лаврових листа;
- 5-7 горошин чорного перцю;
- 5-7 горошин запашного перцю;
- 30 г приправи для корейської моркви;
- 2,5 л води.
Приготування:
- Баклажани нарізаємо невеликими кубиками, моркву натираємо на тертці для корейських салатів, відразу відправляємо в каструлю і заливаємо водою.
- Додаємо сіль і ставимо на вогонь. Як тільки вміст каструлі закипить, кладемо лавровий лист, запашний і чорний перець горошком. Вливаємо оцет і варимо під кришкою 5 хвилин.
- Після баклажани з морквою відкидаємо на друшляк, щоб з них стекла вся рідина.
- У будь-який зручний посуд наливаємо олію, розігріваємо і викладаємо синенькі і моркву. Слідом відправляємо і подрібнений в блендері часник, насипати приправи для корейської моркви. При постійному помішуванні прогріваємо овочі 5 хвилин.
- Після розкладаємо салат по простерилізованни гарячим банкам і закатуємо кришками.
Якщо хочеться покуштувати закуску вже на наступний день, то обсмажуємо баклажани, додаємо до них морква, солодкий перець, зелень, часник, а також спеції, оцет і соєвий соус. Все перемішуємо, залишаємо на добу в холодильнику.
Баклажани в аджиці на зиму
Такий рецепт з покроковим фото заготовки на зиму особливо сподобається тим, хто любить баклажани і аджику. Закуска виходить дуже смачною, пікантною, готується без зайвих клопотів і стерилізації. Обов’язково спробуйте таку консервацію, можливо, вона стане для вас однією з кращих.
Інгредієнти:
- 2 кг баклажанів;
- 2 кг помідорів;
- 1 солодкого перцю;
- 3 головки часнику;
- 1-2 гострого перцю;
- 250 г цукру;
- 3 ст. л. солі;
- 200 мл рослинної олії;
- 100 мл винного оцту.
Приготування:
- Підготуємо томати. З плодів чистимо шкірку і по можливості видаляємо насіння. Ріжемо на шматочки і відправляємо в блендер.
- Разом з помідорами відразу кладемо солодкий перець, який чистимо від насіння, також ріжемо шматочками, гострий перець (його просто подрібнюємо прямо з насінням).
- До овочів додаємо зубчики часнику, які також можна трохи подрібнити, і перебиваємо овочі до консистенції пюре.
- Переливаємо томатну масу в каструлю, додаємо сіль, цукор, масло, ставимо на вогонь і варимо з моменту закипання 15 хвилин.
- У цей час нарізаємо кубиками баклажани. Закладаємо їх у аджику і варимо 20 хвилин, також ведемо відлік з моменту закипання.
- Потім додаємо оцет, кип’ятити ще 5 хвилин. Готову закуску закочує в простерилізовані банки.
Сьогодні є кілька рецептів баклажанів в аджике. Так, можна обсмажити їх, а потім з’єднати в баночці з соусом, але таку консервацію потрібно буде додатково простерилізувати.
Ікра з баклажанів на зиму
Найкращу і смачну ікру можна заготовити на зиму не тільки з кабачків, але і з баклажанів. Закуска готується просто, без стерилізації. Всі інгредієнти доступні, тому й такий рецепт з покроковими фото також варто взяти на замітку.
Інгредієнти:
- 4 кг баклажанів;
- 1,5 кг помідорів;
- 0,5 кг солодкого перцю;
- 0,5 кг цибулі;
- 40 г часнику;
- 200 мл рослинної олії;
- 50 мл оцту (9 %);
- 20 г солі;
- 30 г цукру.
Приготування:
- Беремо баклажани і ножем (можна зубочисткою) робимо проколи в різних місцях. Це потрібно зробити обов’язково, так як овочі будуть запікатися і можуть вибухнути вже у банках при неправильному зберіганні.
- Кладемо їх на решітку і відправляємо в духовку на 20-25 хвилин, температура 200 °С.
- Запечені баклажани остуджуємо, ріжемо навпіл і виймаємо м’якоть ложкою.
- Томати, перець і цибулю чистимо, подрібнюємо на шматочки і окремо пропускаємо через м’ясорубку.
- Пропускаємо Через м’ясорубку і самі баклажани.
- Після на розігрітій з маслом сковороді обсмажуємо цибулю до прозорості.
- Потім до ріпчатого овочу викладаємо солодкий перець, перемішуємо, обсмажуємо протягом 10 хвилин.
- Виливаємо В каструлю олію, перекладаємо обсмажені овочі і переливаємо перетерті помідори. Перемішуємо, доводимо до кипіння і варимо 30 хвилин.
- Після викладаємо баклажани, тушкуємо 25 хвилин.
- Потім всипаємо цукор і сіль, добре розмішуємо, тушкуємо 2-3 хвилини.
- Додаємо оцет і пропущений через прес часник.
- Ікру з оцтом і часником кип’ятимо 2-3 хвилини. Готову закуску розфасовуємо по банках, які потрібно простерилізувати будь-яким зручним способом. Закручуємо кришками і після охолодження відносимо консервацію на зберігання.
Законсервувати баклажани на зиму без стерилізації можна різними способами. Запропоновані рецепти з покроковими фото оригінальні та корисні, адже всі вони збагачені прянощами, спеціями і овочами. Але щоб консервація вийшла дійсно найкращою і смачною, готувати її треба без поспіху і з хорошим настроєм.